Recunosc ca dintre prozatorii contemporani, Ismail Kadare este unul dintre autorii mei preferati, desi lista este mai lunga, alaturi de el figurand Marques, Günter Grass, Kazantzakis, Yasunari Kawabata. Asa ca am aflat cu bucurie ca in Raftul Denisei, colectie coordonata de Denisa Comanescu de la Humanitas Fiction, au aparut recent doua romane ale cunoscutului scriitor albanez: este vorba despre Podul cu trei arce si Umbra, singurul roman „de dragoste” al romancierului.
Punte peste Ujana cea Rea
Ismail Kadare, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane, isi plaseaza actiunea romanului Podul cu trei arce (in traducerea lui Marius Dobrescu) undeva in primavara anului 1377. Acolo, pe malul raului Ujana cea Rea, la debarcaderul plutasului, un necunoscut se prabuseste scuturat de convulsii. Semn dumnezeiesc, spune unul dintre calatori, martor al intamplarii.
Calugarul Gjon se indoieste ca acolo e vorba despre un mesaj divin, dar lucrurile sunt puse de-acum in miscare. Stapanul locului, un anume conte Gjika este de acord sa permita construirea unui pod de piatra care sa-i „puna capastru” Ujanei. Insa apa nu pare sa-si accepte infrangerea, motiv pentru care, ca in balada balcanica Mesterul Manole, picioarele podului la care lucreaza constructorii ziua, se surpa noaptea. Explicatiile nu sunt multe: ori e mana celor care administreaza plutele si care nu vor sa-si piarda castigurile, ori podul are nevoie, cum spune si balada, de o jertfa, prin zidirea unui om intre pietrele sale. Dar dincolo de supozitii, podul cu trei accese se intemeiaza pe crima, pentru ca este vorba si despre o crima petrecuta in acele locuri. Calugarul Gjon Ukcama spune povestea podului, consemnand „minciuna, adica ceea ce se vede, si adevarul, cel care nu se vede” si deslusind in faptele infricosatoare semnele funeste ale unei tragedii mult mai mari, care ameninta Bizantul si Balcanii.
O iubire imposibila
Romanul Umbra (editie noua, in traducerea lui Marius Dobrescu) este povestea unei iubiri imposibile traite la hotarul dintre doua lumi. Un tanar cineast lasa in urma taramul uitat de timp al Albaniei natale pentru stralucirea ademenitoare a Parisului tentacular. Aici o cunoaste pe Silvaine, o actrita frumoasa de care, in mod curios, nu se poate indragosti. Motivul sta poate in prezentul dureros al tarii sale de la granita cu infernul, iar drumul tanarului inapoi spre Albania devine o calatorie spre radacinile raului. Ramane de vazut daca dragostea poate sa-l salveze pe tanarul fara speranta.
ISMAIL KADARE s-a nascut in 1936 in Albania, a absolvit Filologia la Tirana si si-a continuat studiile la Institutul de Literatura Maxim Gorki din Moscova. A debutat la optsprezece ani cu un volum de poezie, Inspiratii juvenile, caruia ii urmeaza in 1957 un al doilea, Visari. Trecerea la proza o face in 1963 cu romanul Generalul armatei moarte, care-i aduce notorietatea internationala. In anii urmatori continua sa publice romane si numeroase volume de povestiri, dobandind o reputatie greu de egalat in lumea literara. Pe langa numeroase alte premii si distinctii literare, autorul este recompensat in 1992 cu Prix Mondial Cino Del Duca, in 2005 cu prestigiosul Man Booker International Prize, iar in 2015 cu Jerusalem Prize.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii