Adictia – sau dependenta de consumul anumitor substante – nu e deloc o notiune banala, de ignorat. Dincolo de aspectele sociale reprobabile, fenomenul ajunge efectiv sa inrobeasca bolnavul (pentru ca vorbim despre o boala) determinandu-l ca in situatii imprevizibile sa se manifeste in mod iresponsabil, cu agresivitate si cu violenta.
O problema cu atat mai grava si cu atat mai dificil de tinut sub control, cu cat factorii generatori de dependenta se gasesc in mare parte pe piata libera. Restrictiile legale privitoare la consum sunt minore, iar veniturile consistente pe care le aduc la bugetul statului „inchid ochii” oficialitatilor cand vine vorba despre pericolul fata de sanatatea celor care le utilizeaza in mod curent.
Alcool, tigari, droguri
Am numit mai sus principalii trei agenti adictivi ai lumii de azi. Trebuie sa recunoastem totusi ca, daca fata de tigari au inceput sa apara unele masuri legale restrictive, iar halucinogenele inca sunt proscrise (desi din zone oculte se depun eforturi uriase pentru oficializarea consumului lor), printre numeroase probleme ale societatii noastre, una majora si foarte periculoasa o constituie consumul de alcool, care face anual mii de victime, direct sau indirect.
Alcoolul este un drog din grupele de substante psihotrope al carui consum conduce in timp la dependenta fizica si psihica. E bine sa stim ca el este inainte de toate un anestezic, un tranchilizant si un anxiolitic. Sangele transporta alcoolul in creier, unde are loc un efect de sedare. Transmiterea impulsurilor nervoase este redusa si de aceea lumea, viata, oricat de stresanta ar fi, par mai blande, prietenoase si „colorate” in roz.
De la euforie, un pas spre nebunie
Euforia, aceasta modificare a bunei-dispozitii provocata de alcool, este o senzatie artificiala de stare de bine care inseala individul asupra capacitatilor sale. Cercetarile au aratat ca in cantitati mici alcoolul duce la o scadere a agresivitatii (de altfel, asa cum am aratat mai sus, el e considerat o substanta psihotropa din familia sedativelor, care incetinesc activitatea sistemului nervos central), insa consumat in cantitati ridicate duce la marirea agresivitatii. Una dintre consecintele cele mai grave ale consumului de alcool este cresterea ratei criminalitatii; si aici nu gresim daca includem si omorurile din culpa in accidentele rutiere care au la origine consumul de alcool.
Consumul excesiv de alcool duce nu doar la autoviolenta, ci si la comiterea unor acte violente impotriva altor persoane. O buna parte din cei aflati sub influenta alcoolului pot savarsi violuri, furturi sau agresiuni in familie. Toate formele de violenta, de la vatamari fizice pana la omucidere, atesta relatia dintre alcoolism si comportamentul antisocial.
Cifre care socheaza
Statistic, s-a constatat ca peste 70% din actele de agresiune si moarte violenta au fost savarsite de persoane in stare de ebrietate. Diferite studii au aratat ca: aproape 50% din violatori erau beti cand au comis violul; circa 40% din populatia penitenciarelor are o tendinta spre abuzul de alcool; aproape 50% din omucideri sunt asociate cu un consum excesiv de alcool acut sau cronic. Pe zone diferite, in Canada, aproximativ 30% din sinucideri si 60% din omucideri sunt cauzate de alcool, pe cand in Rusia, peste 60% au fost comise de persoane in stare de ebrietate. Din 100 de alcoolici, 49 decedeaza din cauza efectelor daunatore ale alcoolismului asupra sanatatii, 21 prin omucidere, 19 prin accident, 9 prin sinucidere si numai 2 mor de moarte naturala!
Medicina propune, dar legile globale impun!
Boala alcoolica este o patologie complexa, care necesita o abordare integrata de catre medici, psihologi, asistenti sociali si juristi, cu folosirea de practici foarte diverse. Ne confruntam uneori cu oameni care sufera profund in urma dependentei de alcool, dar care, in ciuda tuturor evidentelor, refuza sa recunoasca sau sa accepte ca sunt dependenti, ca sunt bolnavi si ca au nevoie de ajutor.
In fata unei astfel de situatii, familia este disperata sa faca „ceva”, astfel incat persoana draga sa fie salvata. Internarea nevoluntara, adica fara acordul persoanei bolnave, nu se mai practica si, mai mult, in conformitate cu standardele internationale, asistenta medicala administrata fara consimtamant, chiar si in scopuri terapeutice, poate fi egalata cu rele tratamente sau chiar cu tortura. O aberatie clara, parca anume indreptata impotriva vietii umane!
In cazul in care persoana dependenta refuza internarea, se poate apela la serviciile unui psiholog specialist in afectiuni adictive, care poate sa discute cu el si cu intreaga familie in vederea motivarii dependentului de a accepta ajutor, fie mergand la dezalcoolizare, fie acceptand servicii de consiliere in dependenta de alcool.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii