Invidie intre actori, intre regizori, da, am auzit. Dar intre sculptori? Si nu manifestata in cadrul unor interviuri sau emisiuni televizate, ci la modul concret: „cine e mai tare?”. Aflam dintr-o stire Agerpres, ca pe celebra Wall Street (Strada Zidului) din New York, are loc un adevarat duel intre sculptori, o ciocnire a orgoliilor. Din decembrie 1989, aici a fost plasata o statuie din bronz reprezentând un taur, un fel de forta a naturii care calca totul in picioare (aluzia la forta bursei aflata pe aceasta strada).
Autorul acestei creatii se numeste Arturo Di Modica si a aparut in fata bursei newyorkeze fara sa aiba permis oficial de amplasare. Ulterior, autoritatile i-au acordat insa avizul de instalare permanenta. „L-am pus acolo de dragul artei. Taurul meu este simbol de prosperitate si forta”, a declarat transant artistul. Numai ca, recent, lovitura! In ajunul Zilei Internationale a Femeii din acest an, in fata taurului arogant a aparut o statuie mai firava, tot din bronz, reprezentând o fetita care, prin privire si gestica, pur si simplu sfideaza forta telurica a taurului.
Di Modica s-a simtit imediat lezat, criticând opera si pe autorul ei, descriind prezenta statuii fetitei drept o campanie publicitara murdara. Statuia intitulata „Fearless Girl” (Fata fara frica) a fost instalata la initiativa unei mari firme de investitii americana cu scopul de a atrage atentia asupra decalajului de gen (dintre barbati si femei, adica) in lumea afacerilor. La picioarele fetitei, opera a sculptoritei americane de origine uruguayana Kristen Visbal, este instalata o placa pe care scrie: „Cunoaste puterea leadershipului femeilor. EA (adica, femeia) marcheaza diferenta”. OK, activism feminin. Numai ca statuia e o opera de arta.
Initial, „Fearless Girl” urma sa ramâna in fata taurului o saptamâna, dar perioada a fost extinsa pâna in aprilie, potrivit anuntului facut de primarul New York-ului. Intre timp, surpriza!, peste 50.000 de persoane au semnat o petitie pe internet pentru ca noua sculptura sa faca parte permanent din peisajul newyorkez. Pâna la urma, putem vorbi deja de un reusit complex sculptural.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii