An de an, producatorii de la Hollywood lanseaza pe piata numeroase filme de succes, care aduc incasari de zeci si sute de milioane de dolari si propulseaza in atentia generala noi si noi vedete. Putini stiu insa ca acesta este doar vârful aisbergului si ca, pe lânga filmele realizate, exista si altele, care ar fi fost, poate, si mai bune, si mai profitabile, dar care, din pacate nu s-au mai concretizat. Haideti sa facem impreuna o scurta calatorie prin lumea filmelor celebre care insa n-au mai fost niciodata produse…
Airframe
Dupa o lista impresionanta de best-seller-uri transformate in filme de succes, ca „Jurassic Park”, „Rasarit de soare” sau „Hartuire sexuala”, era de asteptat ca si noul roman al lui Michael Crichton, „Airframe”, publicat in 1996, sa devina o pelicula de succes. Producatorii obtinusera deja acordul vedetelor vizate – Sigourney Weaver si Gwyneth Paltrow, inclusiv Demi Moore urmând sa primeasca un rol.
Studiourile Touchstone Pictures obtinusera drepturile de ecranizate, pentru suma de 10 milioane de dolari, dar, in ultima clipa, autorul Michael Crichton si-a retras acordul, pe motiv ca scenariul nu corespundea viziunii sale, iar filmul n-a mai fost niciodata facut. A fost ecranizat insa un alt best-seller al lui Crichton, „Prizonierii timpului”, care a fost insa un fiasco…
Alexandru cel Mare
Dupa ce au asteptat decenii o biografie ecranizata a marelui macedonean, cinefilii s-au trezit, dintr-o data, cu doua propuneri: cea a lui Oliver Stone, care a si vazut lumina ecranului si a devenit un mare succes si alta, a regizorului filmului „Moulin Rouge”, Baz Luhrmann, care
n-a mai fost produsa. Asta desi insusi actorul care urma sa-l interpreteze pe Alexandru, Leonardo DiCaprio, acceptase deja rolul. Din pacate, realizatorii n-au fost capabili sa strânga cele 150 milioane de dolari necesare superproductiei si ideea a fost abandonata.
Criza in zona fierbinte
Bazat pe articolul jurnalistului american Richard Preston, de la ziarul „New Yorker”, proiectul viza o posibila criza declansata de eliberarea accidentala a unui virus letal in America. Regizor urma sa fie reputatul Ridley Scott, iar rolul principal i se atribuise lui Jodie Foster. Chiar si veteranul Robert Redford se regasea pe afis. Insa negocierile cu Foster au batut pasul pe loc, iar studiourile Warner Bros, care urmau sa realizeze filmul, au preferat un alt film „catastrofic”, „Alerta”, cu Dustin Hoffman in rolul principal, care a cunoscut un succes atât de mare incât proiectul initial a fost abandonat.
Cruciada
Destinul unui film ce s-ar fi dorit epic – si al unui mare studio cinematografic de la Hollywood – a fost decis in urma unei singure intâlniri. In 1994, studiourile Carolco se aflau intr-o pozitie financiara delicata si a decis sa parieze pe o superproductie istorica, avându-l in prim-plan pe Arnold Schwarzenegger si ca regizor pe Paul Verhoeven (care a realizat si „Instinct primar”). Decorurile fusesera deja construite in Spania, dar, in discutia dintre Verhoeven si directorii studiourilor, regizorul a declarat ca e posibil ca uriasul buget alocat sa fie depasit. Directorii nici n-au vrut sa auda si astfel filmul, care ar fi fost, poate, unul dintre cele mai bune ale lui Arnold, a fost pus la index.
Dune
Nu multi cinefili stiu ca, pe lânga versiunea cinematografica a romanului Dune, regizata de David Lynch, celebra carte mai urma sa fie regizata de controversatul artist chilian Alejandro Jodorowsky. Din distributie urmau sa faca parte – tineti-va bine! – Orson Welles, Salvador Dali si… Mick Jagger – iar regizorul promitea o experienta psihedelica uimitoare, cum publicul nu mai vazuse. Dar lipsa fondurilor necesare unei asemenea opere uriase a ucis proiectul. Drepturile de ecranizare au fost cumparate de producatorul Dino De Laurentiis in 1982, care i-a incredintat proiectul lui David Lynch.
Gladiator II
Acesta ar fi fost, cu siguranta, unul dintre cele mai asteptate filme ale secolului, tinând cont de succesul de avut Gladiator. Din nefericire, exista inconvenientul ca viteazul Maximus murise la sfârsitul filmului. Pentru muzicianul devenit scenarist Nick Cave, aceasta nu a fost o problema, intrucât el l-a transformat pe Maximus intr-un fel de „Highlander” care traverseaza, nemuritor, timpul, devenind martor la majoritatea conflictelor din istorie – inclusiv Al Doilea Razboi Mondial si Razboiul din Vietnam.
In cele din urma, el ajunge la Pentagon, unde va impiedica o conspiratie diabolica, pusa la cale de politicieni. Din nefericire, aceasta nebunie epica nu a mai fost filmata, intrucât Russell Crowe, actorul din „Gladiator” s-a aratat socat de scenariu si a refuzat sa joace intr-un asemenea film. Spunem „din nefericire” pentru ca ar fi iesit, probabil, o comedie grozava…
GABRIEL TUDOR
Comentarii