Cele aratate mai jos ii privesc in primul rând pe copii, dar din pacate nu e deloc o poveste. Vorbim despre efectele adverse si perverse ale uneia dintre cele mai mari placeri ale celor mici si nu numai. Ideea este aproape socanta, daca ne gândim la consecinte: copiii manânca zilnic echivalentul a cinci gogosi, ca urmare a zaharurilor „ascunse” din alimente. Aceasta este concluzia la care au ajuns expertii de la Obesity Health Alliance, care au aratat ca un copil consuma, in medie, la fel de mult zahar ca in cazul care ar mânca 20 de biscuiti cu ciocolata sau cinci felii de tort in fiecare zi!
Medicii nutritionisti au avertizat, in repetate rânduri, ca urmarile unui consum exagerat de zahar sunt dezastruoase: tot mai multe cazuri de diabet, obezitate si boli de inima, inclusiv la copii. Iar cel mai periculos este faptul ca, potrivit medicilor diabetologi, zaharul nu este prezent numai in dulciuri sau in sucuri, ci si in pâine, in mezeluri, in tot felul de conserve si sosuri, mustar sau iaurt.
O alianta formata din experti medicali si organizatii de caritate a facut recent un apel pentru schimbari urgente privind „reformularea” alimentelor, in scopul de a reduce cantitatea de zahar pe care o contin produsele semipreparate si bauturile carbogazoase. Oamenii de stiinta au demonstrat ca tinerii cu vârste cuprinse intre 11 si 18 ani consuma 73,2 grame de zahar pe zi, mai mult decât dublul cantitatii recomandate, de 30 de grame.
Cei mici consuma in mod regulat cantitati mari de zaharuri ascunse in supe si in produse semipreparate, fara ca parintii sa realizeze cât de nesanatoase sunt, de fapt, aceste alimente. Cei mai multi dintre parinti nu le-ar da copiilor lor peste 20 de biscuiti cu ciocolata pe zi, dar cu atât de multe alimente si bauturi care contin zahar poate fi chiar foarte greu sa isi dea seama ce consuma, de fapt, cei mici.
Alianta sustine ca industria alimentara poate juca un rol major pentru a scadea numarul persoanelor care sufera de obezitate, prin reducerea continutului de zahar din produsele scoase pe piata. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Uniunea Europeana, 14 milioane de copii sunt supraponderali, iar numarul lor creste anual cu circa 400.000. In România, mai mult de un sfert din copiii cu vârste de pâna la 8 ani sunt obezi!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii