5739 de profesionisti în arta cinematografiei (producatori, regizori, actori, scenaristi etc.) au predat, cu cinci zile înainte de Festivitatea de decernare a premiilor, buletinele de vot pe care le primisera înca de la sfârsitul lunii februarie.
5739 de profesionisti în arta cinematografiei (producatori, regizori, actori, scenaristi etc.) au predat, cu cinci zile înainte de Festivitatea de decernare a premiilor, buletinele de vot pe care le primisera înca de la sfârsitul lunii februarie. Deschiderea buletinelor a fost realizata, ca în fiecare an, din 1935 încoace, de societatea PricewaterhouseCoopers.
La capatul multor saptamâni de sustinute campanii publicitare care au luat cu asalt publicul, dar si de lupte nevazute, intrigi si sfori trase de studiourile producatoare, fiecare încercând sa diminueze sansele contracandidatilor, rezultatul voturilor este totusi cel care stabileste câstigatorii si, din acel moment, nimic nu mai poate fi schimbat.
Doar doua persoane cunosc rezultatele înainte de a fi proclamate în seara ceremoniei, în fata a milioane de telespectatori din întreaga lume: Greg Garrison si Rick Rosas, directori la PricewaterhouseCoopers.
În ciuda temei privind securitatea personala, indusa americanilor de atentatul din 11 septembrie, aproape toate marile staruri au fost prezente la ceremonie si au defilat pe traditionalul covor rosu, inclusiv Woody Allen, care, în mod obisnuit, se înscria printre marii absenti de la Gala.
Dupa 40 de ani de exil într-un cartier al Los Angelesului, prestigioasa ceremonie s-a desfasurat anul acesta la elegantul teatru Kodak, cu o capacitate de 3300 de locuri, construit special pentru a gazdui de-aici încolo Gala premiilor Oscar.
Începând din acest an, fanii cinemaului au fost nevoiti sa-si schimbe vechile obiceiuri de a se posta pe trotoare cu o noapte sau câteva ore înainte de începerea ceremoniei, în speranta de a ocupa un loc pe estrada exterioara. Anul acesta Academia americana de arte si stiinte a hotarât ca locurile la tribuna exterioara Teatrului Kodak sa fie rezervate individual din timp.
Din motive de întarire a securitatii, rezervarile s-au facut pe baza completarii unui formular în care solicitantul a trebuit sa-si scrie numele, adresa, data de nastere, numarul de pe permisul de conducere, însotite de o fotografie recenta, tip pasaport. Solicitarile s-au putut face si prin Internet sau e-mail si, teoretic, în limita locurilor disponibile (în jur de 400); primii interesati au fost si primii serviti. Numai ca fiecare persoana a fost „admisa” în functie si de alte criterii înscrise în normele de securitate impuse de organizatori.
Oscar, criticat de femei
Dupa parerea unui grup de cineaste femei, mult râvnitele statuete „Oscar” n-au nimic de-a face din punct de vedere anatomic cu imaginea unui barbat normal. Asa ca asociatia „The Guerilla Girls” s-a hotarât, cu câteva saptamâni înaintea marii ceremonii, sa-i de-a un look nou… batrânului Oscar, adica o silueta masculina cu un aer mai putin orgolios. Gestul lor s-a înscris de fapt într-o miscare mai ampla de protest fata de dominatia barbatilor si a albilor în cetatea hollywoodiana. În comunicatul care a facut public protestul, reprezentantele asociatiei spuneau: „Noi am redesenat faimoasa statueta aurita, ca sa corespunda mai mult imaginii barbatilor albi care o primesc în fiecare an…” În perioada care a precedat Gala, asociatiile feministe au facut presiuni pentru a afisa pe imense panouri noile imagini ale statuetei si au reamintit oamenilor ca nici o femeie regizoare nu a primit pâna acum un Oscar, ca 94% dintre premiile pentru scenarii au fost decernate barbatilor si ca doar 3% dintre trofeele atribuite actorilor au revenit oamenilor de culoare. Sa fi avut miscarea lor de protest vreo influenta asupra alegerii în cele din urma a actorilor de culoare pentru a fi recompensati cu Oscaruri?
Actorii de culoare au luat crema
Cea de-a 74-a editie a Premiilor Oscar pare sa-si fi propus sa puna capat comentariilor privind discriminarile care înca mai functioneaza în… democratica lume a filmului american: actorii sunt mai bine platiti decât actritele, iar premiile au fost decenii la rând atribuite în special actorilor albi si regizorilor barbati. Anul acesta „crema” a fost oferita dupa criterii înnoite, astfel încât trei actori de culoare au avut bucuria de a se înfrupta din prajitura succesului recunoscut la cel mai înalt nivel. Denzel Washington, Halle Berry si Sidney Poitier.
Pâna la aceasta editie singurul actor de culoare caruia i s-a acordat vreodata un Oscar pentru un rol principal a fost Sidney Poitier, în 1963 pentru „Crinii câmpului”. Acum i s-a decernat înca un Oscar onorific. În rest, de-a lungul timpului, doar alti cinci actori de culoare au mai primit premii, dar pentru roluri secundare: u 1982 – Louis Gossett Jr. („Ofiterul si Gentelmanul”) u 1989 – Denzel Washington („Glory”) u 1990 – Woopi Goldberg („Ghost”) u 1996 – Cuba Gooding Jr. („Jerry Maguire”) u 2001 – Halle Berry („În umbra urii”).
Gladiatorul II – un film „corigent” la istorie
Lansat la mai bine de 20 de ani dupa original, Gladiatorul II...
Comentarii