Institutul American de Film a alcatuit si în acest an clasamentul celor 100 „cei mai..
Institutul American de Film a alcatuit si în acest an clasamentul celor 100 „cei mai…”. Dupa ce în anii precedenti s-a ocupat de cele mai… 100 de comedii, 100 de thriller-uri, 100 de filme romantice, 100 de staruri, 100 de mari filme, anul acesta s-a oprit la cei mai mari 100 de eroi si de personaje negative din istoria cinematografiei. 1500 de membri ai Academiei – regizori, actori, critici etc. – au votat 50 de buni si 50 de rai din filmele din toate timpurile. Unele dintre personajele alese – mai mult sau mai putin cunoscute sau îndragite de public – se aflau de mult timp pe soclul celei de-a saptea arte, fiind considerate de critici veritabile repere valorice.
În frunte…
Avocatul Atticus Finch (Gregory Peck) a fost considerat cel mai mare erou al tuturor timpurilor pentru felul cum a luat apararea unui afro-american, acuzat pe nedrept de viol (Sa ucizi o pasare cântatoare – 1962). La polul opus, lista „baietilor rai” s-a deschis cu Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), terifiantul canibal din Tacerea mieilor, care a întrunit majoritatea voturilor.
Câteva surprize…
Daca Indiana Jones, James Bond, Terminator si altii de talia lor nu puteau fi uitati, interesant este ca la capitolul rai au intrat în clasament si personaje mai putin obisnuite, cum ar fi computerul Hal 9000 din Odiseea spatiala. 2001, regina din filmul animat Alba ca Zapada si cei sapte pitici, rechinul din Dintii marii sau vânatorul lui Bambi. Surprize au mai fost pentru ca printre buni s-a numarat si Lassie, dar a fost uitat Bruce Lee, Sarah Connor din Terminator 1 si 2 sau Luke Skywalker din saga Star Wars (desi alte personaje desprinse din Star Wars au intrat în competitie, e vorba de Darth Vader, Han Solo si Obi-Wan Kenobi.
Arnold Schwarzenegger a avut un statut aparte deoarece a figurat si pe lista railor (Terminator) si pe cea a eroilor (Terminator 2).
Primii 10 mari eroi
Atticus Finch (Gregory Peck) – Sa ucizi o pasare cântatoare
Indiana Jones (Harrison Ford) – Indiana Jones si templul blestemat
James Bond (de când a aparut personajul si pâna în prezent)
Richard Blaine (Humphrey Bogart) – Casablanca
Will Kane (Garry Cooper) –
Clarice Starling (Jodie Foster) – Tacerea mieilor
Rocky Balboa (Sylvester Stallone) – Rocky
Ellen Ripley (Sigourney Weaver) – Aliens, întoarcerea
George Bailey (James Stewart) – Viata e frumoasa
T.E. Lawrence (Peter O’Toole) – Lawrence alArabiei
Primii 10 rai
Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) – Tacerea mieilor
Norman Bate (Anthony Perkins) – Psihoza
Darth Vader (James Earl Jones / David Prowse) – Imperiul contra-ataca
Zâna cea rea (Margaret Hamilton) – Vrajitorul din Oz
Infirmiera Ratched (Louise Fletcher) – Zbor deasupra unui cuib de cuci
Mr. Potter (Lionel Barrymore) – Viata e frumoasa
Alex Forrest (Glenn Close) – Legaturi primejdioase
Phyllis Dietrichson (Barbara Stanwyck) – Asigurare pentru moarte
Regan MacNeil (Linda Blair) – Exorcistul
Regina – Alba ca Zapada si cei sapte pitici
George Clooney si Confesiunile unei minti periculoase
Asemenea multor actori care si-au încercat talentul si ca regizori, George Clooney apare în Confesiunile unei minti periculoase în dubla ipostaza: de regizor si actor. Povestea filmului a fost pe placul lui iar echipa cu care a dus la îndeplinire proiectul se bazeaza pe… state vechi de colaborare soldata cu succes.
Viata dubla
În paralel cu o cariera de succes ca animator al unui Show TV, Chuck Barris a dus o viata secreta. Fusese recrutat de CIA, mai întâi pentru munca de informator, apoi ca agent si, în cele din urma, ca ucigas platit, numele sau conspirativ fiind Sunny Sixkiller. Aceasta existenta ascunsa îl marcase în asemenea masura încât practic pierduse contactul cu existenta simpla, adevarata. Totul s-a sfârsit pentru el când prietenul si mentorul sau a disparut iar spionul caruia îi tinea spatele l-a tradat. Disperat si în pragul nebuniei, Barris se închide într-o camera de hotel si porneste o dificila confesiune pe marginea unui destin neobisnuit.
Un scenarist talentat
Povestea filmului este scrisa de Charlie Kaufman care a debutat ca scenarist în televiziune. În 1999, a scris pentru prima oara în cariera sa scenariul pentru un lung metraj – Being John Malkovich (În pielea lui John Malkovich), film regizat de Spike Jonze, dovedind ca are mâna sigura. În 2001, este scenaristul primului film semnat de Michel Gondry, Human Nature, în 2002 realizeaza scriptul pentru Adaptation si apoi colaboreaza cu George Clooney, actorul-regizor din Confesiunile unei minti periculoase.
Sectia opt a spitalelor de psihiatrie
Confesiunile unei minti periculoase pare un film facut între prieteni. Producatorul este nimeni altul decât… regizorul Steven Soderbergh, alaturi de care Clooney a facut multe filme si a realizat numeroase proiecte. În 1998, Clooney obtinea rolul principal în Out of Sight, regizat de Soderbergh, în 2000 fondau împreuna societatea Section Eight, bazata pe Warner Bros si intitulata asa, ca o trimitere la sectia opt a spitalelor de psihiatrie, rezervata pacientilor periculosi. La… Section Eight au fost produse filme precum : Far from heaven (Departe de Paradis – 2002, regizor Todd Haynes) sau Insomnia (2002, regizor Christopher Nolan) si, dupa cum era si firesc, Section Eight a participat la toate proiectele fondatorilor sai; societatea a co-produs Ocean’s Eleven (2001) si Solaris (2002), doua filme regizate de Soderbergh si avându-l ca protagonist pe George Clooney. Acum, sub girul societatii Section Eight, Clooney debuteaza ca regizor iar Soderbergh ca producator executiv.
Dar, prietenia nu se reduce doar la aceste doua nume. În 2001, Steven Soderbergh îi adunase la un loc pentru Ocean’s Eleven pe George Clooney, Julia Roberts, Matt Damon si Brad Pitt. Au facut atunci o echipa pe cinste. Clooney n-a uitat acest lucru, asa ca acum i-a oferit un rol mai substantial Juliei Roberts iar lui Brad Pitt si lui Matt Damon le-a rezervat, asa, de placere, câte o aparitie pasagera în filmul lui.
Rolul principal feminin i-a revenit însa lui Drew Barrymore, care în 2000 se juca de-a soarecele si pisica cu Sam Rockwell în Îngerii lui Charlie. Acum, în Confesiunile unei minti periculoase joaca din nou împreuna. Sam Rockwell este la rândul lui un colaborator mai vechi al lui Clooney (Welcome to Collinwood – Bun venit la Collinwood).
O poveste adevarata?
„Numele meu este Chuck Barris. Am scris cântece pop, am fost producator de televiziune, am invadat micul ecran cu emisiuni de o stupizenie cutremuratoare. Si am ucis 33 de persoane…” Iata cum îsi rezuma Chuck Barris viata. Filmul se bazeaza pe biografia acestui om real care de altfel apare si în film în propriul sau rol. A propos de povestea lui incredibila, George Clooney declara: „Sa vezi un om bogat si celebru facând asemenea marturisiri e fascinant si profund socant. Doar Chuck ar putea însa sa ne spuna daca e vorba de adevar sau de inventie, numai ca el pastreaza foarte bine secretul.”
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii