Este un remake al ecranizarii cu acelasi nume produs in 2009 de suedezi, dupa trilogia „Milenium” a lui Stieg Larsson, ce s-a bucurat de un real succes. Cu un buget de peste 100.000.000 de dolari si o distributie remarcabila (Daniel Craig in rolul lui Mikael Blomkvist, Rooney Mara – jucand pe Lisbeth Salander, Christopher Plummer in rolul lui Henrik Vanger si altii), regia lui David Fincher, aceasta ecranizare a fost lansata de Columbia Pictures pe 21 decembrie 2011, in Statele Unite, producatorii sperand sa dea lovitura cu acest film politist. Acum ruleaza si pe ecranele cinematografelor din Romania.
Povestea unei disparitii
In urma cu 40 de ani, nepoata unui sef de clan, Henrik Vanger, (jucat de Christopher Plummer), renumit la acea vreme, a disparut. Unchiul sau, destul de batran acum, simtindu-si sfarsitul pe aproape si purtand pe umeri povara disparitiei acesteia, angajeaza un jurnalist, Mikael Blonkvist, jucat de binecunoscutul Daniel Craig, sa faca demersurile necesare pentru gasirea fetei, Harieta Vanger. Jurnalistul, proaspat demisionat de la o publicatie si care se afla in asteptarea executarii sentintei in urma unui proces complicat cu o mare si controversata corporatie, incepe lunga poveste a cautarilor. In drumurile sale, conjunctura face sa se intersecteze cu o hackerita tatuata si razbunatoare (Lisbeth Salander), intruchipata de Rooney Mara, o fata usor retrasa, pasionata de calculatoare, care reuseste sa obtina aproape orice informatie de pe internet. Impreuna vor reusi sa descopere ca disparitia Harietei este legata de o serie de crime oribile cu femei, petrecute cu multi ani in urma. Povestea este pusa pe ecran fara artificii, fara pierderi de ritm, cu detalii dintre cele mai macabre (un fir de saliva cu sange care atarna de tigara lui Lisbeth, sau un subsol mobilat cu instrumente de tortura) dau peliculei o tenta de realitate ce socheaza. In vreme ce jurnalistul urmareste descoperirea criminalului si istoria tenebroasa a clanului Vanger, fata cu un dragon tatuat pe spate, intra ca la ea acasa in calculatoarele suspectilor.
Suspans, teroare si ritm dracesc
Secretele aflate de-a lungul cautarilor, ii pun pe cei doi protagonisti in fata unor aventuri in urma carora ar fi putut sa-si piarda viata. Dar nu. Metodele tandemului Salander – Blonkvist sunt destul de ingenioase, de multe ori la limita legii, dar palpitante. Scenaristul Steven Zaillian a pastrat cu fidelitate firul romanului, urmarind punctele nodale ale intrigii, reusind in acest fel sa reconstituie suspansul, teroarea si adevarul uman din spatele intrigilor detectiviste. Un film ce poate fi uitat greu. Atras si in vartejul halucinant al actiunii, bataile inimii devin mai alerte pe masura ce thrillerul se apropie de final, care ramane deschis. Cu siguranta veti dori si sa cititi intreaga serie a trilogiei „Milenium”.
Desi nu s-a facut prea multa valva in jurul acestui film, multi dintre cei ce iubesc cinematograful si, mai ales filmele de acest gen, vor fi dornici sa-l vizioneze.
IOANA FLORIA
Comentarii