Un domeniu foarte putin cunoscut de omul de rand, dar cu multe beneficii, se refera la utilizarea terapiei cu oxigen in conditii de presiune crescuta. In primul rand vorbim despre o specialitate medicala in sine, care se ocupa cu fiziologia, cu modificarile ce apar in conditiile unei presiuni crescute. Practic aceasta ramura a medicinii a inceput sa fie cunoscuta odata cu explorarea mediului submarin. Este cunoscut faptul ca la zece metri sub apa creste presiunea cu un bar, astfel ca odata cu explorarea mediului submarin a fost necesara studierea conditiilor in care organismele umane rezista sub apa, la presiune scazuta. Asa a aparut medicina scufundarilor, care a ramas in final o particularitate a medicinii hiperbare.
Practic, medicina hiperbara se ocupa cu tot ceea ce inseamna administrarea unor gaze in conditii de presiune crescuta. Sunt o serie de gaze inerte care se folosesc in scafandrerie, dar noi in schimb avem oxigenul pe care il folosim in conditii normale si fara de care nu avem cu ce sa traim. Principala noastra problema, a mamiferelor, consta in faptul ca, cu cat ne dezvoltam mai complex, cu atat avem nevoie de mai multa energie.
La presiunea si concentratia oxigenului de pe pamant, nu ajunge suficient de mult oxigen in tesuturi in asa fel incat sa ne putem dezvolta, cu exceptia bacteriilor si a microorganismelor. Dar organismele complexe au dezvoltat un sistem de transport: e vorba despre hemoglobina.
Pentru a putea oxigena un tesut este nevoie de un sistem complex format din niste molecule foarte mari. Hemoglobina capteaza oxigenul si il descarca in tesuturi. Pacientul se introduce intr-o barocamera, unde cresterea presiunii duce la o dizolvare a moleculei de oxigen direct in plasma, limfa, in tesutul interstitial, in celula in sine, in cantitati direct proportionale cu presiunea dorita, astfel ca de la anumite presiuni se obtin concentratii ale oxigenului in tesuturi, chiar si in absenta unei circulatii corespunzatoare, de zeci de ori mai mare decat concentratiile normale de oxigen, ceea ce incepe sa dezvolte efecte terapeutice.
Medicina hiperbara se utilizeaza in primul rand in tot ceea ce inseamna ischemie. Ischemia se traduce printr-o deficienta de oxigenare a tesutului. Cand vorbim de ischemie vorbim despre o multime de afectiuni care aparent nu au nimic una cu cealalta. De exemplu, o fractura, ca si boala de iradiere, nu sunt altceva decat ischemie. O fractura este o ischemie traumatica pe linia de fractura, datorita intreruperii circulatiei. In prima etapa are loc ischemia, o tulburare a circulatiei, ori tesutul pe linia de fractura are nevoie de foarte mult oxigen sa se reorganizeze. In momentul care un pacient are o tumora si trebuie iradiata, aceasta boala distruge si oasele, face o vasculita radica. Distruge oasele si apare ischemia. Ischemia aceasta duce la degenerarea organelor din segmentul iradiat si medicina hiperbara asta face, regenereaza tesuturile respective. Aplicabilitatea hiperbara este foarte mare, deoarece vorbim despre multe ischemii, intoxicatii cu monoxid de carbon, edem cerebral, diabet, urmare a unor traumatisme rutiere, a unui accident vascular cerebral care poate genera leziuni cerebrale etc. Peste tot unde avem o ischemie putem aplica aceasta terapie, fie ca terapie primara, fie ca terapie adjuvanta la tehnicile clasice. Alte cazuri unde poate fi aplicata medicina hiperbara sunt infectiile nosocomiale (intraspitalicesti) sau infectiile cu anaerobi.
Durata unui tratament depinde de indicatie. In functie de fiecare indicatie se modeleaza terapia pe necesitatile pacientului. Sunt adancimi diferite unde anumite afectiuni raspund la anumite indicatii. Pe de alta parte se pot regla adancimea, durata sedintei si numarul de sedinte; de altfel, se poate face o schema complexa in acest sens. Acest tip de tratament are si o serie de contraindicatii, daca vorbim despre afectiunile cronice unde nu este o urgenta; dar, daca vorbim despre probleme acute nu sunt contraindicatii.
In final totul va fi decis de medicul specialist, ceea ce trebuie spus ca nu e foarte simplu, deoarece in Romania se practica medicina hiperbara, deocamdata, numai la Constanta si la Targu Mures.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii