Romanul de debut al lui Jim Fergus, bestsellerul O mie de femei albe, aparut in 1998 si vandut in peste 700 000 de exemplare in SUA, a fost premiat in anul imediat urmator. Povestea e ciudata pentru gustul european occidental: totul porneste de la incitanta poveste a o mie de femei albe care sunt trimise in preriile din Vest pentru a deveni sotii de indieni, in cadrul unui program guvernamental din timpul presedintelui Grant. Jim Fergus reda cu mult har un episod tragic din istoria americana de la sfarsitul secolului al XIX-lea, evenimentele fiind relatate din perspectiva jurnalului tinerei May Dodd, pe care prejudecatile vremii o forteaza sa ajunga intr-un spital de nebuni, de unde se poate salva doar prin acceptarea traiului in pustiu, alaturi de un trib de indieni Cheyenne.
Un scurt fragment din Prolog suna asa: „– Astfel, a continuat Micul Lup, razboinicii nostri vor planta semintele tribului Cheyenne in pantecele femeilor albe. Semintele noastre vor incolti si vor creste inlauntrul lor, iar urmatoarea generatie de copii Cheyenne se va naste in tribul vostru, cu toate privilegiile ce decurg din aceasta situatie. Exact in acel moment al discursului tinut de Micul Lup, sotia presedintelui Grant, Julia, a lesinat si si-a pierdut cunostinta, alunecand din scaunul in care statea cu un geamat lung si galgaitor precum rasuflarea inecata a unei bivolite impuscate in plamani. (In ziua aceea era neobisnuit de cald in sala respectiva, iar Julia Dent Grant avea sa sustina in memoriile ei ca temperatura ridicata a facut-o sa lesine, nu dezgustul de ordin moral la gandul imperecherii salbaticilor cu fete albe.) – In schimbul celor o mie de femei albe, a continuat Micul Lup, acoperind cu vocea lui aspra si puternica zgomotul crescand (chiar daca, in acel moment, interpretul Chapman vorbea in soapta), va vom oferi o mie de cai: cinci sute salbatici si cinci sute gata imblanziti.”
Cat despre autorul Jim Fergus, sa spunem ca s-a nascut in 1950 la Chicago dintr-o mama frantuzoaica si un tata american. In 1980 s-a mutat in Rand, Colorado, unde si-a inceput cariera de scriitor liber profesionist, in ultimii 20 de ani el publicand sute de articole, eseuri si interviuri. Prima lui carte, A Hunter’s Road (1992), este un jurnal de vanatoare, iar romanul sau de debut, bestsellerul One Thousand White Women: The Journals of May Dodd, a aparut in 1998. Traducerea franceza (2000) a fost distinsa cu Prix du meilleur premier roman étranger si a fost pe lista de bestselleruri pentru 57 de saptamani.
In 1999 publica un volum de articole si eseuri intitulat The Sporting Road. In 2005 vede lumina tiparului al doilea roman al sau, The Wild Girl: The Notebooks of Ned Giles. Sase ani mai tarziu apare romanul Marie-Blanche, despre istoria complicata a propriei familii, intinsa de-a lungul secolului XX. In 2013 termina romanul Amintirea dragostei (The Memory of Love), tradus in acelasi an in franceza si devenit imediat bestseller in Franta sub titlul CHRYSIS: Portrait de l’Amour.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii