Cel putin din unele romane de aventuri, stim ca, odinioara, sanatatea celor plecati pe mare pentru mult timp era grav si chiar fatal amenintata de o boala neiertatoare: scorbutul. Cauzata de carenta severa a vitaminei C, maladia era infruntata si de regula invinsa prin metode non-medicale simple, cele de baza fiind consumul masiv de varza murata si de lamaie. Au trecut de-atunci cateva veacuri, e drept, dar un minim instinct de conservare ne indeamna sa ramanem mai departe vigilenti fata de acest fenomen.
Putem spune astfel ca vitamina C (acidul ascorbic) este esentiala vietii. Nevoia de a include plante proaspete sau carne cruda in alimentatie pentru a preveni bolile a fost cunoscuta inca din antichitate, iar popoarele native care traiau in zonele marginale au adaugat aceasta in stiinta medicinii lor.
John Woodall, primul chirurg numit al Companiei Britanice „Indiile de Est”, recomanda folosirea sucului de lamaie in cartea sa „The Surgeon’s Mate” din 1617, ca aliment ce previne si vindeca scorbutul (maladie cauzata de carenta vitaminei C, caracterizata mai ales prin sangerari). Indispensabila intregului organism, vitamina C are urmatoarele proprietati de baza:
– intervine in fenomenele de oxidoreducere, fiind cel mai puternic antioxidant;
– este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica, sporeste considerabil functiile imunitare;
– participa la absorbtia si asimilarea de catre organism a fierului;
– mareste rezistenta vaselor sangvine;
– contribuie la formarea globulelor rosii, la cresterea dintilor si oaselor;
– are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism;
– diminueaza perioadele de convalescenta;
– este eficienta in reducerea ritmului de opacifiere a cristalinului, deci poate preveni cataracta (indeosebi la persoanele varstnice);
– impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului si asigura functionarea normala a celulei hepatice;
– reduce efectele unui numar mare de alergeni etc.
Acidul ascorbic poate fi procurat si… din piata, deoarece majoritatea fructelor si legumelor proaspete contin aceasta vitamina. Citricele (lamaia galbena si cea verde, portocala, grepfrutul), apoi rosiile, ardeii grasi, ceapa, cartofii constituie surse comune redutabile de vitamina C. Alte surse includ varza de Bruxelles, coacazele, capsunile, conopida, spanacul, pepenele galben si kiwi. Trebuie stiut ca niciun organ nu face rezerve de vitamina C, astfel ca organismul ramane foarte repede fara aceasta substanta daca nu exista un aport continuu care sa fie absorbit prin sistemul digestiv, ajungandu-se chiar la deces.
Se recomanda un aport nutritional de vitamina C de 35-65 miligrame pe zi pentru copii, iar la adulti si adolescenti de 60-100 mg. Pentru fumatori este recomandat un aport crescut, de ordinul a 120 mg/zi. Aceasta vitamina este usor oxidabila si foarte sensibila la caldura si la radiatii infrarosii si ultraviolete. Tesuturile biologice cu cel mai mare procentaj de vitamina C continuta (peste 100 de ori fata de nivelul din plasma sangvina) sunt glandele endocrine.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii