O tema recurenta în productiile cinematografice din ultimele decenii o reprezinta fascinatia umana pentru alchimia transformarii ideilor în profit.
De la drame captivante care expun natura nemiloasa a afacerilor la capcane inteligente care se desfasoara cu rasturnari de situatie surprinzatoare, lista de mai jos va propune o scurta incursiune în lumea cautarii cu orice pret a îmbogatirii.
Lupul de pe Wall Street
Aceasta comedie neagra, regizata de Martin Scorsese, povesteste ascensiunea si decaderea lui Jordan Belfort, un agent de bursa care a devenit notoriu pentru stilul sau de viata extravagant, dar si pentru frauda masiva pe care a orchestrat-o în anii 1990.
Portretizat de Leonardo DiCaprio, Belfort îsi începe cariera cu intentii nobile, dar curând cedeaza influentelor coru-patoare ale excesului si lacomiei de pe Wall Street.
Filmul navigheaza prin calatoria sa de opulenta si decadenta, evidentiind schemele care l-au propulsat spre bogatie si care, în cele din urma, au dus la caderea sa. Ceea ce îl face unic printre filmele despre bani nu este doar portretul succesului financiar si al urmaririi visului american, ci si explorarea sincera a falimentului moral care îl însoteste uneori. Filmul serveste drept o poveste de avertizare cu privire la costul ambitiei necontrolate.
Baieti buni
Regizat de Martin Scorsese, acest film prezinta un portret captivant al curajului si al farmecului macabru al crimei organizate prin ochii faimosului mafiot „pocait” Henry Hill, interpretat pe ecran de Ray Liotta.
Povestindu-si viata, Henry îi poarta pe spectatori prin ambitioasa sa ascensiune în rândurile mafiei italo-americane, de la visele sale din copilarie de a deveni gangster pâna la implicarea sa finala în infamul jaf de la Lufthansa. Alaturi de Robert De Niro si Joe Pesci, care îi interpreteaza pe partenerii vicleni si volatili, Henry navigheaza într-o lume înselatoare a violentei, loialitatii si bogatiei.
Plasat pe fundalul New York-ului de la mijlocul secolului al XX-lea, Baieti buni exploreaza bogata tapiserie a vietii mafiote, surprinzând culmile palpitante si coborârile periculoase ale lumii interlope. Filmul dezvaluie complexitatea din spatele stilurilor de viata somptuoase ale gangsterilor, expunând teoria ca bogatia în acest context nu înseamna doar lux, ci mai degraba un simbol al puterii, respectului si supravietuirii.
Wall Street
O drama emblematica a anilor 1980, regizata de Oliver Stone, care îl transpune pe spectator în lumea extrem de palpitanta a finantelor din acea „epoca de aur” a Americii. În centrul filmului se afla tânarul si ambitiosul agent de bursa Bud Fox, interpretat de Charlie Sheen, care este sedus de bogatia si puterea idolului sau Gordon Gekko, un raider corporatist portretizat stralucit de Michael Douglas.
Înfometat de succes, Bud este atras într-o lume a afacerilor necurate si a spionajului corporatist, în timp ce navigheaza pe valurile volatile ale pietei bursiere. Examinarea de catre film a lacomiei, ambitiei si compromisurilor etice pe care cineva le face în goana dupa bani surprinde un moment definitoriu în cultura de afaceri americana, marcat de infama declaratie a lui Douglas: „Lacomia este buna”.
Filmul ofera o privire intima asupra strategiilor de acumulare a averii în lumea competitiva a finantelor si asupra pantei morale alunecoase care poate însoti astfel de cautari.
În cautarea fericirii
O poveste emotionanta si inspirationala, bazata pe povestea adevarata a lui Chris Gardner, un om hotarât sa creeze un viitor mai bun pentru el si pentru fiul sau.
Portretizat cu emotie sincera de Will Smith, care joaca alaturi de fiul sau din viata reala, Jaden Smith, filmul relateaza calatoria lor de la lipsa de adapost la stabilitate. În San Francisco, în anii 1980, Gardner se confrunta cu un esec dupa altul în timp ce se lupta sa vânda scanere medicale si face un stagiu neplatit la o firma prestigioasa de brokeraj. Este un portret crud al rezistentei unui tata si al angajamentului sau neclintit de a obtine independenta financiara si de a oferi o viata sigura fiului sau, în mijlocul unor provocari aparent insurmontabile.
În loc sa glorifice bogatia sau sa se concentreze asupra mecanicii finantelor, filmul se axeaza pe capacitatea spiritului uman de a spera si de a persevera în fata saraciei extreme. Filmul subliniaza faptul ca valoarea banilor consta în capacitatea lor de a-i întretine pe cei dragi si de a îmbunatati situatia cuiva. Aceasta abordare centrata pe om a unei naratiuni despre urmarirea financiara face din În cautarea fericirii o experienta cinematografica atât de sfâsietoare, care rezoneaza profund cu publicul cinefil.
GABRIEL TUDOR
Comentarii