Filme celebre vor rula, începând din 8 august, timp de o luna, pe ecrane instalate în aer liber în cinci parcuri din Sectorul 6, accesul fiind gratuit.
Potrivit Primariei Sector 6, ca în fiecare an, în august, marile parcuri din aceasta zona administrativa se vor transforma în cinematografe în aer liber, 32 de pelicule celebre, unele de Oscar, urmând sa fie difuzate pe ecrane gigant, în fiecare seara, în câte o locatie.
Startul va fi dat în Piateta Favorit, reamenajata si inaugurata în urma cu doua luni, maratonul de filme urmând sa aiba loc, apoi, si în Parcul Drumul Taberei, Parcul Liniei, Parcul Crângasi si Parcul Marin Preda, informeaza Agerpres.
Filmele de animatie, comedie, aventura, actiune, drama sau SF vor începe seara, de la ora 20.30, spectatorii putând sa le urmareasca de pe sute de „pufuri” colorate, asezate pe iarba, sau de pe scaune si bancute, puse la dispozitie de organizatori. „Cine doreste, poate sa-si aduca paturica de acasa”, transmit ei.
De asemenea, organizatorii îndeamna doritorii sa aduca de acasa rechizite si jucarii pentru copiii defavorizati din Sectorul 6. Magazinul caritabil SocialXchange amenajeaza, în fiecare seara de „Cinema sub stele”, un punct de colectare, unde se strâng caiete, ghiozdane, instrumente de scris, dispozitive electronice si orice fel de articole scolare nefolosite sau ramase din anii trecuti.
Donatiile vor fi colectate transparent si eficient, urmând sa fie redistribuite celor care au nevoie, înainte de începerea scolii, mai arata organizatorii.
Printre peliculele programate anul acesta la „Cinema sub Stele” se afla „Good Will Hunting”, „Naufragiatul”, „Misiune imposibila”, „Prinde-ma, daca poti!”, „Forrest Gump”, „Închisoarea îngerilor”, „Regele Arthur”.
Programul „Cinema sub stele” este urmatorul:
– 8-11 august 2024, ora 20.30, Piateta Favorit: „Trolli: Se strânge trupa”, „Erin Brokovich”, „Barbatul din Toronto”, „Wonka”;
– 12-18 august 2024, ora 20.30, Parcul Drumul Taberei: „Nunta a la grec 3”, „Cascadorul”, „Good Will Hunting”, „Kung Fu Panda 4”, „Povestea lui Johnny Cash”, „Oppenheimer”, „Indiana Jones si Cadranul Destinului”;
– 19-25 august 2024, ora 20.30, Parcul Liniei: „Naufragiatul”, „Star Trek: În întuneric”, „Prinde-ma! Daca poti!”, „Elementar”, „Suspecti de serviciu”, „Misiune: Imposibila – Rafuiala Mortala”, „Barbie”;
– 26 august – 1 septembrie 2024, ora 20.30, Parcul Crângasi: „Alibi.com 2”, „Cartea cu solutii”, „Forrest Gump”, „Super Mario Bros: Filmul”, „Închisoarea îngerilor”, „Furios si Iute X”, „Argylle: Superspionul”;
– 2-8 septembrie 2024, ora 20.30, Parcul Marin Preda: „Superpolitistii. Misiune: Bunica”, „Din nou îndragostita”, „Casa Bântuita”, „Minionii 2”, „O fata de milioane”, „Regele Arthur”, „Bântuind prin Venetia”.
Experimentul Pitesti
Expozitia „Fenomenul Pitesti. Adevarata fata a comunismului în România”, un proiect al Memorialului Închisoarea Pitesti în parteneriat cu Muzeul National Brukenthal si cu participarea Penitenciarului Bucuresti Jilava – Fortul 13, va fi accesibila publicului si turistilor la Memo-rialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei Sighet, a anuntat institutia muzeala din municipiul Sighetu Marmatiei.
„Expozitia prezinta cronologia actiunii violente desfasurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitesti între 1949-1951. Cunoscuta azi drept „Fenomenul Pitesti”, „Experimentul Pitesti” sau „reeducarea prin tortura”, aceasta forma de tortura sistematica aplicata studentilor anticomunisti avea drept scop principal obtinerea de informatii de la victime, ce foloseau la arestarea altor anticomunisti, însa violentele au dus si la distrugerea personalitatii victimelor, spre a le face incapabile de actiuni de opozitie fata de regim în viitor.
Sinistra actiune a avut loc la Pitesti între noiembrie 1949 si mai 1951, unde peste 600 de studenti au fost supusi torturilor, dar a fost extinsa si în alte penitenciare începând cu primavara anului 1950, unde alte câteva sute de detinuti politic au fost torturati”, precizeaza Memorialul Sighet.
Expozitia itineranta este bilingva (româna/engleza) si prezinta cronologia Fenomenului Pitesti, actiunea violenta de la Penitenciarul Pitesti, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celula, zeghe (uniforma detinutilor) –, fise matricole penale, carti postale trimise de detinuti familiilor si fotografii inedite, informeaza Agerpres.
În plus, curatorii au pregatit o sectiune dedicata detinutilor clujeni care au trecut prin Fenomenul Pitesti si o zona unde vizitatorii pot împartasi gândurile si impresiile lor. Expozitia va fi deschisa publicului în perioada 6 august – 6 octombrie, informeaza Agerpres.
NICUSOR DINCA
Comentarii