Motivul pentru care cartofii prajiti, chipsurile si batoanele de ciocolata sunt atât de îndragite are mai putin de-a face cu lipsa de vointa si mai mult cu faptul ca un organ vital al omului, creierul, se obisnuieste sa prefere astfel de alimente bogate în grasimi si zahar, conform unui nou studiu realizat de cercetatori germani si americani.
Rezultatele studiului, realizat de cercetatori de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln si de la Universitatea Yale, au fost publicate în revista stiintifica „Cell Metabolism”.
Pe parcursul cercetarii, oamenii de stiinta au administrat zilnic unui grup de voluntari o budinca ce continea o cantitate mare de grasimi si zahar, timp de opt saptamâni, pe lânga alimentatia normala a subiectilor.
Al doilea grup, de control, a primit o budinca ce continea acelasi numar de calorii, dar mai putine grasimi. Activitatea cerebrala a voluntarilor a fost masurata înainte si pe durata celor opt saptamâni.
„Pe baza unui studiu interventional utilizat pe participanti sanatosi, cu greutate normala, demonstram ca, independent de cresterea în greutate corporala si de modificarile markerilor metabolici, expunerea la alimente (cu continut ridicat de grasimi si zahar) reduce preferintele pentru alimente cu continut redus de grasimi”, se arata în studiu. În schimb, expunerea la alimente bogate în grasimi si zahar „joaca un rol esential în reglarea raspunsurilor creierului la anticiparea si consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic”, conform studiului.
Cercetatorii au descoperit în cazul grupului care a consumat budinca bogata în zahar si grasimi, ca raspunsurile creie-rului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanti, alimentatia de acest tip a activat sistemul dopaminergic – regiunea din creier responsabila de motivatie si recompensa, relateaza UPI/Agerpres.
„Potrivit masuratorilor noastre asupra activitatii cerebrale, creierul se «re-cableaza» prin consumul de chipsuri si alte alimente de acest gen”, a notat Marc Tittgemeyer, de la Institutul Max Planck de Cercetare a Metabolismului, care a coordonat studiul.
„El învata în mod inconstient sa prefere alimentele satisfacatoare. Prin aceste modificari ale creierului, inconstient vom prefera întotdeauna alimentele care contin multe grasimi si zahar”, a explicat cercetatorul.
Oamenii de stiinta au mentionat, totusi, ca participantii care au consumat budinca bogata în grasimi si zahar nu s-au îngrasat mai mult decât cei din al doilea grup si nici nivelurile glicemiei sau colesterolului nu s-au schimbat.
Cercetatorii sustin ca este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are radacini în dependente mai nesanatoase.
„Multe alimente procesate moderne au o densitate energetica ridicata si contin frecvent atât grasimi, cât si zahar”, cu un efect ce depaseste valoarea energetica, se arata în studiu. „Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici si, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat ca un consum frecvent al acestora «re-cableaza» circuitele creierului, chiar si la descendentii nascuti din mame care consuma o dieta bogata în grasimi în timpul alaptarii”, potrivit cercetarii. „De asemenea, similar drogurilor care creeaza dependenta, exista dovezi ca aceasta «re-cablare» promoveaza un consum suplimentar de alimente foarte gustoase, dense energetic”, se precizeaza în lucrarea stiintifica.
Studiul vine la scurt timp dupa o cercetare publicata în februarie de un grup de oameni de stiinta britanici, conform careia persoanele care consuma mai multe alimente ultra-procesate – cum ar fi prajituri, chipsuri si bauturi carbogazoase dulci – ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta si de a muri de cancer.
Cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica de la Imperial College London au analizat dietele a 200.000 de adulti din Marea Britanie timp de 10 ani si au descoperit ca un consum de alimente cu continut ridicat de sare, grasimi, zahar si aditivi artificiali poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer, cu precadere tumori ovariene si cerebrale.
NICUSOR DINCA
Comentarii