În 1981, durata medie a unui film era de 110 minute, dar în 2021, aceasta a urcat vertiginos la 131 de minute. Acestea sunt durate relativ standard, dar ce se întâmpla cu filmele cu adevarat lungi?
Hollywood-ul a scos o multime de filme de anvergura, dar unele dureaza mult mai mult decât este necesar. Acest lucru nu înseamna ca un film lung este neaparat rau: multe dintre filmele lungi sunt câstigatoare ale premiilor Oscar. Fiecare film de pe aceasta lista este lung – poate chiar prea lung? Nu aveti decât sa parcurgeti lista si sa va exprimati singuri parerea.
Irlandezul – 3 ore si 29 de minute
Martin Scorsese face filme de zeci de ani, iar lucrarile sale legendare sunt unele dintre cele mai bune pe care le-a vazut vreodata Hollywood-ul. Pe lânga faptul ca sunt opere de arta incredibile, filmele lui Scorsese au devenit, în mare parte, din ce în ce mai lungi pe masura trecerii timpului.
Irlandezul nu face exceptie, ajungând la un minut mai putin de trei ore si jumatate. La lansare, el a fost cel mai lung film al lui Scorsese, ceea ce spune ceva, deoarece regizorului nu îi este teama sa lanseze filme lungi.
Povestea se deruleaza pe parcursul a mai multor decenii, ceea ce înseamna un ritm lent, care tinde sa faca filmul sa se prelungeasca mai mult decât este necesar, desi Scorsese probabil ca a avut intentia ca ritmul filmului sa dea tonul pe care l-a dorit. Unii oameni au numit filmul plictisitor, în timp ce altii i-au recunoscut stralucirea. Oricare ar fi partea în care se situeaza un spectator, filmul ar putea fi cu usurinta redus la 120 de minute fara a-si sacrifica povestea.
Cleopatra – 3 ore, 12 minute
Cleopatra este unul dintre numeroasele filme epice din anii 1950 si care este bine vazut la mai bine de jumatate de secol de la premiera. Filmul a costat enorm, fiind cel mai scump realizat pâna atunci. A primit noua nominalizari la Oscar si ramâne un exemplu fascinant de epopee hollywoodiana.
Filmul este incredibil de lung, având o durata de peste trei ore. Desi durata sa nu a fost neaparat lunga în comparatie cu filme precum Ben-Hur si Cele zece porunci, ambele mai lungi, exista un ritm lent si multa inactiune raspândite de-a lungul peliculei, care ar fi putut fi eliminate.
Ritmul este o mare problema a filmului, care prezinta decoruri fantastice si costume frumoase, dar este lipsit de actiune spectaculoasa. Filmul ar putea fi re-dus în mod rezonabil la o versiune de doua ore fara a pierde mult din actiunea, dialogul si expunerea necesare. Totusi sa spunem ca prima versiune a filmului, lansat în 1963, dura patru ore si abia la interventia producatorului a fost redusa la trei ore si 12 minute.
Gettysburg – 4 ore, 31 minute
S-au facut multe filme despre batalia de la Gettysburg, dar filmul considerat unul dintre cele mai cuprinzatoare este Gettysburg din 1993. Filmul are o distributie de ansamblu de vedete si a fost lansat ca miniserie pentru TNT. De asemenea, a fost lansat si în cinematografe, fiind cel mai lung film de lungmetraj lansat în cinematografe în Statele Unite de un mare studio.
Filmul are doua versiuni: varianta pentru cinematografe a avut o durata de patru ore si 14 minute, în timp ce varianta regizorala a avut o durata de patru ore si 31 de minute. Filmul este aproape la fel de lung ca si batalia în sine. Productia are un ritm lent, întrerupt de secvente de lupta intense care fac din ea o pelicula de exceptie despre Razboiul Civil.
Pe aripile vântului – 3 ore si 58 de minute
Pe aripile vântului este considerat pe scara larga drept unul dintre cele mai mari filme realizate vreodata si pe buna dreptate. Filmul are o distributie de vedete, se bazeaza pe un roman exceptional si a stabilit multe recorduri de premii la vremea sa.
Acest clasic este remarcabil din multe motive, dar este si incredibil de lung, având o durata de putin sub patru ore. Initial avea un scenariu care l-ar fi facut mult mai lung, ajungând la aproximativ sase ore. A fost nevoie de multa munca pentru a-l reduce la ceea ce a devenit, dar, în cele din urma, este totusi un film lung. Ritmul nu este o problema în cazul filmului Pe aripile vântului, deoarece ajuta la relatarea povestii într-un mod natural.
Dansând cu lupii – 3 ore, 1 minut
Westernul epic din 1990 al lui Kevin Costner, Dansând cu lupii, este probabil cel mai bun film al sau si nu-i de mirare ca a fost rasplatit cu premiul Oscar pentru regie. Filmul dureaza trei ore si un minut, ceea ce este lung, cu siguranta, desi lungimea filmului este necesara din punct de vedere narativ.
Filmul stabileste personajul lui Costner, John Dunbar, ca fiind un strain acceptat de amerindienii Lakota, iar acceptarea sa de catre trib ocupa mult timp pe ecran. Acest lucru se datoreaza barierelor lingvistice si culturale pe care Dunbar trebuie sa le depaseasca în timp ce formeaza o relatie romantica cu o tânara nativa (interpretata de Mary McDonnell).
Cu toate acestea, naratiunea este de lunga durata, iar mai multe scene ar fi putut fi editate sau taiate în întregime fara a sacrifica povestea. Bineînteles, un montaj al regizorului de patru ore este disponibil pentru acei fani care au considerat ca se putea adauga si mai mult.
GABRIEL TUDOR
Comentarii