Considerata una dintre cele mai vechi asezaminte ortodoxe din judetul Prahova, manastirea are hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.
Ansamblul manastiresc dateaza din 1640, fiind o importanta ctitorie a domnitorului Matei Basarab (1632-1654). Din vechiul complex se mai pastreaza zidurile de incinta cu metereze de tragere, turnul-clopotnita, ridicat deasupra pasajului boltit al intrarii, biserica din mijlocul incintei si casa domneasca din partea de nord-vest.
Constructia Bisericii Domnesti a început în anul 1650 dupa cum arata pisania, desi exista documente care o atesta din 1640-1641. Este posibil ca la data respectiva – 27 septembrie 1650 – sa se fi terminat principalele lucrari de zidarie, dar finalizarea acestora a fost efectuata de Constantin Brâncoveanu în 1689.
Biserica era un unicat din punct de vedere al arhitecturii din Tara Româneasca. A fost construita din caramida, cu ziduri groase de pâna la 2 metri, dupa un plan trilobat. Tâmpla Altarului este de zid, iar naosul prezinta doua abside laterale. Pronaosul alungit este împartit în doua printr-un perete transversal.
Deasupra acoperisului se înalta trei turle dintre care doua mai mici, hexagonale, sunt asezate deasupra pronaosului, pe o baza comuna, iar cea de a treia, mai mare, cu 12 laturi se afla deasupra naosului.
In exterior, fatadele sunt împodobite cu ciubuce de caramida alcatuind un brâu între soclu si cornisa. Portalul intrarii si ancadramentele de piatra ale ferestrelor prezinta elemente gotice, des întâlnite în epoca respectiva. Pictura interioara este mai putin valoroasa, cu exceptia Altarului în care lucrarea a fost realizata de Sava Hentia.
Biserica a functionat cu statut de manastire pâna în anul 1863 când, în urma Secularizarii, este transformata în biserica de mir. Intrând în administratia Eforiei Spitalelor Civile pune la dispozitia acesteia chiliile, care rând pe rând sunt transformate în sanatoriu, preventoriu, azil de batrâni. Intre 1955-1960 monumentul istoric este adus la forma initiala prin importante lucrari de restaurare. Cu acest prilej biserica este închisa pentru slujbe si, împreuna cu întregul complex, este transformata în muzeu de istorie si arta medievala.
La 23 aprilie 1961 izbucneste un incendiu, iar dupa remedierile facute biserica este redata cultului. In anul 2012 capata statut de manastire, iar în 2014 sunt aduse aici o icoana omagiala a Sfintilor Martiri Brâncoveanu si o particica din moastele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.
IRINA STOICA
Comentarii