Cercetatorii presupun ca ultima populatie de mamuti lânosi de pe Terra ar fi disparut în urma unui „eveniment aleatoriu”, în ciuda semnelor de consangvinizare si a unei diversitati genetice scazute.
Ultima populatie a acestei specii a ramas izolata pe insula Wrangel, în largul regiunii costiere a Siberiei, în urma cu circa 10.000 de ani din cauza cresterii nivelului marilor la nivel global la începutul perioadei Halocen, cu aproximativ 11.650 de ani în urma.
Numarul acestor animale a scazut sub 10 exemplare, dupa care populatia lor s-a restabilit si a ajuns la un efectiv cuprins între 200 si 300 de indivizi în urmatoarele 20 de generatii, potrivit unui studiu publicat în revista „Cell”. Dupa 6.000 de ani, specia mamut a devenit extincta.
„În ciuda faptului ca specia s-a restabilit dupa un eveniment care aproape i-a provocat extinctia, ajungând pâna la aproximativ 300 de indivizi capabili de reproducere, descoperirile noastre scot în evidenta o depresie de consangvinizare persistenta”, a declarat Love Dalén de la Universitatea din Stockholm. „Aceste descoperiri sugereaza ca mamutii au suferit de maladii genetice timp de sute de generatii dupa redresarea populatiei lor”, a adaugat el.
Consangvinizarea (endogamia) reprezinta împerecherea animalelor înrudite, iar efectul principal al acesteia este cresterea probabilitatii ca descendentul sa mosteneasca aceeasi gena, atât de la tata, cât si de la mama. Cauza disparitiei populatiei de mamuti de pe insula ramâne însa un mister pentru cercetatori, care au secventiat genomuri de la 21 de mamuti lânosi în cadrul acestui studiu si care sustin ca pare sa se fi produs un declin foarte rapid în ceea ce priveste marimea populatiei, informeaza DPA/Agerpres.
„Putem acum respinge în mod ferm ideea ca populatia a fost pur si simplu prea putin numeroasa si ca mamutii erau sortiti sa dispara din cauze genetice”, a spus Love Dalén. „Asta înseamna ca a existat probabil un eveniment aleatoriu care i-a ucis, iar daca acel eveniment aleatoriu nu ar fi existat, atunci ar fi existat mamuti si în ziua de azi. Încercarea de a afla ce s-a întâmplat cu ultimii mamuti continua”, a adaugat cercetatorul suedez.
„Mamutii reprezinta un sistem excelent pentru a întelege criza biodiversitatii în plina desfasurare si ce se întâmpla din punct de vedere genetic atunci când o specie se confrunta cu o reducere rapida a populatiei, întrucât acest proces oglindeste soarta a numeroase populatii din prezent”, a declarat Marianne Dehasque, de la Centrul pentru Paleogenetica.
NICUSOR DINCA
Comentarii