Una dintre cele mai ignorate probleme din industria cinematografica, bunastarea animalelor, a fost adusa în prim-plan de un studiu realizat în Franta, care face apel la cea de-a saptea arta sa „lucreze altfel”.
Pe genericul de final se poate citi adesea ca „niciun animal nu a fost maltratat în timpul filmarilor”, însa realitatea descrisa de 56 de profesionisti din cinematografie în acest studiu, comandat de ARA – Assistants Réalisateurs & Associés, un sindicat francez al cineastilor, este mai putin magulitoare.
„Nu avem nimic pentru animale în ceea ce priveste cadrul juridic (…), nicio reglementare si niciun control”, a declarat Corinne Lesaine, medic veterinar si autoare a cercetarii.
Studiul a fost realizat din octombrie 2023 pâna în februarie 2024, prin intermediul unui chestionar trimis profesionistilor din lumea filmelor (cinematografie, audiovizual, publicitate si altele) si al marturiilor asupra a 56 de filme turnate în Franta, în care au fost folosite 506 animale.
În cazul a mai mult de jumatate dintre marturiile colectate, animalele au fost puse într-o situatie de frica sau de suferinta, iar pentru o treime dintre ele filmarile au fost realizate sub constrângere, transmite AFP/Agerpres.
O cincime dintre martori au denuntat, de asemenea, închiderea unui animal într-o cusca neadecvata speciei si, mai rar, utilizarea de dispozitive de imobilizare într-o pozitie dureroasa sau utilizarea de tranchilizante sau anestezice pentru a simula moartea, spre exemplu.
Pe de alta parte, unele filme plaseaza bunastarea animalelor în centrul atentiei, cum ar fi comedia „Dog on Trial” („Procesul unui câine”), în cinematografe din 11 septembrie. Regizoarea Laetitia Dosch joaca rolul unei avocate gata sa faca orice pentru a-si salva clientul patruped, care risca sa fie eutanasiat dupa o muscatura.
Rolul câinelui este jucat de Kodi, iar scenariul a fost rescris „în functie de el”, a declarat ea. „Când mi se spunea ca el nu poate realiza acea actiune, o schimbam. Imediat ce nu se simtea bine, ne opream”, a adaugat regizoarea.
„Când faceam castingul pentru câine, unii (dresori) îmi aratau animalele pe ecrane. Evident, acest lucru nu dauneaza animalului, dar când facem asta am impresia ca îl consideram un obiect si ca nu va fi tratat bine”, a spus ea.
În 2018, regizorul Nicolas Vanier a fost tinta unei plângeri din partea asociatiei „France Nature Environnement”, dupa distrugerea a 500 de oua de flamingo roz, în timpul cercetarii locatiilor pentru filmul sau „Spread Your Wings” („Da-mi aripi”).
În Statele Unite, filmul „Life of Pi” („Viata lui Pi”), lansat în 2012, a fost intens criticat dupa dezvaluirile publicate de Hollywood Reporter conform carora tigrul bengalez folosit în anumite scene ar fi fost „la un pas de înec”.
Corinne Lesaine sustine ca în ceea ce priveste controalele asupra animalelor salbatice lasa de dorit. O lege din 2021 privind abuzul asupra animalelor prevede interzicerea în Franta a detinerii si expunerii animalelor salbatice în circuri itinerante, pâna în 2028. Pentru moment, filmarile nu sunt vizate.
„Cineastii vor animale salbatice si iau animale captive, nedomesticite. Exista însa o impregnare treptata în timpul filmarii a acestor specii cu prezenta umana”, a observat medicul veterinar. În opinia sa, acest lucru reprezinta un pericol.
Utilizarea efectelor speciale sau a unor modele electronice care imita animalele ar putea ajuta la introducerea necuvântatoarelor în distributie fara niciun pericol pentru ele. În 2019, remake-ul „The Lion King” („Regele leu”) a folosit imagini foarte realiste generate de computer în locul animalelor.
NICUSOR DINCA
Comentarii