Muzeul Ororilor Comunismului în România alaturi de Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara a vernisat expozitia de arta contemporana intitulata „Miopie istorica”, semnata de Sever Petrovici-Popescu.
Amfitrionii propun descoperirea foto-sculpturilor artistului si „arheologia memoriei” pe care Sever Petrovici-Popescu o practica prin intermediul artei sale. Artistul documenteaza o lume disparuta, o cercetare simbolica si ritualica. Marturiile sunt putine si de multe ori impalpabile.
Pe locul satelor întemeiate de deportati au ramas urme doar pentru „arheologii memoriei.” El face interviuri cu cei care au trait experienta deportarii si încearca prin lucrarile lui sa surprinda un spirit al locului, încapsulat în zidurile unor foste CAP-uri si alte câteva urme, ramasite ale locuirii din acei ani. În rest, cer si pamânt, peisaje ale absentei sunt martori muti ai unor experiente si fapte care sunt greu de pus în cuvinte, cu atât mai mult în imagini.
În expozitia „Miopie Istorica”, Sever Petrovici-Popescu foloseste instrumentarul artistic pentru a înfatisa si a reaminti publicului un episod de trista amintire. În timpul regimului comunist din România, deportarea a fost o masura cu caracter represiv, al carei scop l-a reprezentat izolarea si marginalizarea celor definiti ideologic ca „dusmani ai poporului”.
În urma actiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44.000 de persoane au fost obligate sa-si mute domiciliul în Câmpia Baraganului. Acest fapt a presupus stramutarea din propria locuinta sub amenintarea armei si formarea unor comunitati noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspat formate au fost parasite, din ele, ramânând azi doar câteva case în Dâlga Noua, Rubla si Fundata.
Proiectul a fost deja expus la Muzeul Municipal Calarasi si la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti si este însotit de un catalog cu texte critice si reproduceri ale lucrarilor.
Pentru a facilita accesul publicului la expozitie si la dezbaterea rezultata din desfasurarea demersului artistic, s-au încheiat parteneriate cu diferite institutii culturale, cea mai recent adaugata pe lista fiind Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara. Aceasta destinatie marcheaza si spatiul si data simbolica de 18 iunie, când în 1951 au fost initiate deportarile care i-au silit pe aproape 44.000 de oameni sa îsi paraseasca casele, pentru a fi siliti sa traiasca cu domiciliul fortat în Câmpia Baraganului.
Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) s-a implicat din anul 2021 atât ca organizator, dar si ca participant la evenimente precum: comemorarile din 18 iunie la Timisoara, alaturi de Asociatia Fostilor Deportati în Baragan, Conferinta „70 de ani de la Deportarile din Baragan” organizata în parteneriat cu Facultatea de Istorie si stagii de practica realizate cu studentii Facultatii de Istorie la Asociatia Fostilor Detinuti Politici.
Memorialul Revolutiei din Timisoara este singura institutie din România care cinsteste memoria Eroilor Martiri din 1989 si care detine cea mai vasta baza de date despre evenimentele din 1989.
Expozitia este deschisa, la Memorialul Revolutiei din Timisoara, pâna în 20 iulie, iar programul de vizitare este zilnic, de luni pâna vineri, între orele 8.00-17.00, iar sâmbata si duminica, între orele 10.00-18.00, informeaza Agerpres.
O vara cât o viata de fluture
Fluturi exotici spectaculosi din sud-estul Asiei, America Centrala si de Sud, dar si din Africa Ecuatoriala pot fi admirati la Muzeul „Grigore Antipa”, în cadrul unei expozitii temporare – „O vara cât o viata de fluture”, deschise într-o sera special amenajata.
„Printre noutatile expozitiei din acest an se numara fluturii din genul Charaxes, cunoscuti pentru modelele unice si captivante ale aripilor lor. Veti fi încântati sa urmariti zborul energic al fluturilor împarat african cu pete albastre, al fluturelui cu banda alba sau al celui cu aripi perlate. Nu ratati nici fluturele mamba cu codite în forma de sabie sau marele fluture coada rândunicii african, cu aripi ce depasesc uneori 10 cm în anvergura. Pentru prima data, vizitatorii vor putea admira si fluturele african al piersicilor, recunoscut pentru antenele, picioarele si petele de pe aripi de un portocaliu intens”, se precizeaza în comunicatul muzeului.
Desi niciuna dintre speciile expuse nu este în pericol de disparitie, expozitia subliniaza importanta protejarii fluturilor si a habitatelor lor. Pupele fluturilor sunt produse în ferme speciale, nefiind colectate din natura.
În cadrul serei exista o camera de emergenta, „maternitatea fluturilor”, care încearca sa imite temperatura si umiditatea din zonele tropicale în care au crescut omizile din care provin aceste pupe. Expozitia de fluturi exotici vii poate fi vizitata de marti pâna duminica, între orele 10.00 si 18.00, informeaza Agerpres.
NICUSOR DINCA
Comentarii