Filmele cu „baieti duri” reprezinta, prin definitie, cheia succesului la Hollywood, unde de ani buni muschii bine lucrati sunt si mult apreciati, intrucat ei reprezinta garantia sigura a succesului comercial. Faptul este valabil mai ales in ceea ce-i priveste pe „lupii tineri” sau cel mult intre doua varste, dar nu intotdeauna doar acestia fac filme de actiune menite sa le puna in valoare fizicul. Exista „monstri sacri” ai cinematografiei americane – precum Stallone sau Schwarzenegger care pur si simplu nu vor sa ia in seama trecerea timpului si continua sa joace in genul de filme de actiune care i-a consacrat, dar nu fac altceva decat sa se umple de ridicol. Bruce Willis nu vrea nici el sa se dea „batran” si se tine tare pe pozitii, doar ca stie sa dea rolurilor sale de „bataus pensionar” nelipsita doza de umor care-l scuteste de caderea in derizoriu…
Bruce Willis s-a amorezat de scenariu
Este si cazul peliculei „Red”, pe care o puteti urmari pe ecranele romanesti. Titlul nu este, precum am putea fi tentati sa credem, o aluzie la sange, comunism sau culoarea dungilor de pe drapelul american, ci un acronim de la „retired, extremely dangerous” (pensionat, dar extrem de periculos) – caracterizarea primita de inepuizabilul Willis in acest film. Ideea lui „Red” le-a venit celor de studiourile Summit Entertainment inca din iunie 2008; ei si-au propus sa aduca pe marele ecran un personaj creat de doi celebri autori de benzi desenate din SUA, Warren Ellis si Cully Hamner. Producatorul Lorenzo di Bonaventura s-a gandit din prima clipa ca nimeni altul nu va putea da viata personajului cam tomnatic, dar plin de vigoare si umor, decat Bruce Willis, asa ca a luat legatura cu acesta.
Desi avea, la data respectiva, si alte proiecte de perspectiva, Willis a citit scenariul si s-a amorezat, efectiv de el! Apoi, di Bonaventura a iesit la „vanatoare de staruri”, reusind sa aduca pe afisul filmului ce urma sa fie regizat de germanul Robert Schwenke, si alte nume mari, precum Morgan Freeman, John Malkovich si Hellen Mirren. Si pentru ca numarul de „pensionari” pe metru patrat era cam mare, s-a simtit nevoia unei pete de culoare, care a fost adusa, in persoana ispititoarei Mary-Louise Parker, aceasta scazand considerabil varsta medie de pe platourile de filmare….
„Gaina batrana” face… pelicula buna
Desi nu este un film de Oscar, ci doar o comedie de actiune, cu clare accente parodice si critici ironice, dar bine tintite la adresa CIA, „Red” a primit aprecieri pozitive de la temutii critici ai site-ului Rotten Tomatoes, lucru usor de inteles daca ne gandim la numele grele pe care Schwenke le pune sa se desfasoare. De pe afis nu lipseste nici Ernest Borgnine, un actor in varsta de 92 de ani, care a castigat premiul Oscar pentru rol secundar in 1955 si care acum da viata unui fost angajat al CIA din anii cand razboiul rece ameninta sa devina fierbinte. Veteranii se descurca insa de minune si tinerii spectatori care au vazut deja filmul sunt unanim de acord ca zicala cu „gaina batrana” e valabila si in cea de-a saptea arta… Personajul principal, Frank Moses, interpretat de Bruce Willis, este un fost agent CIA, insarcinat in tinerete sa faca „treburile murdare” ale Agentiei.
Retras la pensie, desi nu are nici 60 de ani, el duce o viata linistita si nu s-ar abate pentru nimic in lume de la tabieturile sale zilnice. De fapt, desi practic liber ca pasarea cerului, Moses traieste tot in spiritul cazon ce i-a fost inoculat: se trezeste in fiecare dimineata la aceeasi ora, isi prepara micul dejun, face miscare, isi citeste ziarul si asa mai departe. Rutina atat de draga ii este insa brusc tulburata atunci cand intr-o noapte o echipa de soc a CIA, inarmata pana-n dinti, ii ia casa cu asalt, cu intentia clara de a-l ucide. Inainte de acest atac insa, aflam ca Frank a avut o serie de convorbiri cu Sarah (Mary-Louise Parker), o tanara angajata a Agentiei, dupa ce nu mai primise pensia. Atunci cand se trezeste sub asediu, nu-i va fi greu „vulpii batrane” care este Moses sa scape si sa o „rapeasca” apoi pe Sarah din apartamentul acesteia din Chicago, avertizand-o ca urmatoarea victima a „mascatilor” ar putea fi chiar ea…
Ucide pentru a nu fi ucis
Aflam cu acest prilej ca personajul lui Willis nu este singurul vizat de astfel de atacuri neasteptate. Ca si el, fostii lui colegi, Joe (Morgan Freeman), Marvin (John Malkovich, intr-un rol excelent, demonstrand inca o data valentele comice ale acestui veritabil „cameleon cu ochi hipnotici”) si Victoria (Helen Mirren) cunosc o multime de secrete despre afacerile nu tocmai legale ale CIA si se transforma astfel in tinte ale temutei organizatii. Ce urmeaza este lesne de inteles: un joc de „ucide pentru a nu fi ucis”, presarat din belsug cu impuscaturi si sange, in care cei patru batraiori se dovedesc la inaltime si reusesc sa le vina de hac urmaritorilor care i-ar vrea la loc de odihna vesnica mai devreme chiar decat prevad itele destinului.
Moses si colegii lui isi vor da seama, in cele din urma, ca individul care le poarta sambetele este un controversat om de afaceri (mereu surprinzatorul Richard Dreyfuss) care beneficiaza de contracte profitabile cu autoritatile, dar se teme ca dezvaluirile fostilor agenti l-ar putea ruina. Red nu este nici Reservoir Dogs, nici Pulp Fiction, dar ramane o comedie nostima. Singurul punct slab al filmului ar fi scenariul „cu gauri” si prea multe clisee, scris de fratii Joe si Erich Hoeber, scenariu pe care insa elementele comice si mai ales jocul exceptional al protagonistilor il salveaza totusi, facand ca pelicula sa fie una agreabila si foarte potrivita pentru o dupa-amiaza ploioasa de toamna…
GABRIEL TUDOR
Comentarii