Recent, a aparut în colectia Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction, romanul scriitorului chinez Mo Yan, laureat al premiului Nobel pentru literatura în 2012, intitulat Tara Vinului. „Un tur de forta”, „o satira necrutatoare, socanta si amuzanta” dupa cum scrie scrie Literary Review. Nimic nu este ce pare a fi în romanul lui Mo Yan. Pe de-o parte, intriga politista clasica se risipeste într-un parcurs al incertitudinilor, iar reprezentantul legii si ordinii devine o epava corupta. Pâna aici, reteta pare facila, ŕ l’américaine. Trimis sa investigheze notabilitati din Tara Vinului acuzate de canibalism, detectivul Ding Gou’er se preda în fata ispitelor, fie ca este vorba despre timid provocatoarea soferita de camion (de fapt, sotia principalului suspect, diabolicul, dar sarmantul Jin, care o foloseste pe post de momeala), fie de apetisantele si nenumaratele platouri cu mâncaruri rafinate stropite cu inimaginabile cantitati de alcool.
Pe masura ce intriga se dezvolta, lucrurile devin mai rafinate. Astfel, schimbul de scrisori dintre Li Yidou si idolul lui, Mo Yan, desi pare dedicat exclusiv problemelor de teorie literara si de practica scrisului, dezvaluie nonsalant realitati atroce pe care ancheta lui Ding Gou’er le rateaza. Cele doua planuri narative capata o concretete ametitoare când Mo Yan insusi este invitat în Tara Vinului, oaspete de onoare al unui festin ce se anunta pantagruelic. Structura narativa complexa îsi sporeste forta prin acumularea halucinanta de întâmplari si detalii care, desi prezentate în planuri aparent paralele, converg în tabloul swiftian al unei lumi corupte, atât de înrobita simturilor, încât nu mai are nicio urma de umanitate.
Romanele si volumele de povestiri ale lui Mo Yan sunt traduse in peste treizeci de limbi, iar motivatia juriului Nobel suna astfel: „Cu un realism halucinant, Mo Yan îmbina folclorul, istoria si contemporaneitatea.”
Mo Yan (care se traduce prin „Nu vorbi”), pseudonimul scriitorului Guan Moye, este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii contemporane. Nascut în 1955 într-o familie de tarani, viitorul scriitor a crescut in Gaomi, in nord-estul Chinei. La vârsta de 12 ani, în timpul Revolutiei Culturale de trista amintire, el a fost obligat sa abandoneze scoala si sa lucreze mai întâi la câmp, apoi într-o fabrica. În 1976 s-a alaturat Armatei Populare de Eliberare. Ca soldat, a început sa studieze literatura si sa scrie, debutând in 1981, într-o revista literara, cu povestirea Potopul din noaptea de primavara.
A absolvit în 1986 Academia de Arta si Literatura a Armatei, obtinând în anii ’90 un masterat în literatura la Universitatea Normala din Beijing. În 1997 a parasit armata si a devenit scriitor liber-profesionist. Mo Yan devine celebru în China si în lume prin romanul publicat în 1987, Sorgul rosu.
La notorietatea scriitorului a contribuit cunoscutul film omonim al lui Zhang Yimou, câstigator al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1988. Autor prolific, Mo Yan a publicat peste 80 de povestiri si 10 romane, consacrarea sa internationala venind odata cu obtinerea Premiului Nobel pentru literatura în 2012. Dând anvergura necesara unui scriitor atât de important, Editura Humanitas Fiction, în Raftul Denisei, a tiparit mai multe scrieri ale autorului chinez, mai exact cinci romane semnate de Mo Yan: e vorba despre Sorgul rosu (2008), Obosit de viata, obosit de moarte (2012), Baladele usturoiului din Paradis (2013), Broaste (2014) si Tara Vinului (2014).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii