Prezenta lui Anthony Hopkins pe afisul unui film este suficienta pentru a garanta succesul productiei respective. Unul dintre cei mai mari actori din lume, la ora actuala, nu se dezminte nici in recenta productie „Fracture” (care va rula pe ecranele romanesti, incepand din aceasta saptamana, sub titlul „Ruptura”). Un thriller de succes, care ne tine cu sufletul la gura, o drama psihologica in stilul deja consacrat si fara indoiala ca daca v-a placut filmul Infruntarea (The Edge), veti gusta cu aceeasi placere jocul seducator al lui Hopkins…
Razbunarea
Ca si in Infruntarea, unde milionarul Charles Morse descopera ca frumoasa lui nevasta are o relatie extraconjugala cu unul dintre prietenii sai, si in Ruptura, lui Hopkins ii este dat sa treaca prin chinurile sotului incornorat. Doar ca, daca acolo confruntarea cu forta oarba a naturii, manifestata printr-un urias urs grizzly, il face sa aiba o alta intelegere a vietii si sa evite razbunarea, de asta data el nu ezita sa-si spele in sange orgoliul ranit.
In Ruptura, Anthony Hopkins joaca rolul lui Ted Crawford, un inginer specializat in structuri de rezistenta, care descopera ca sotia lui il insala cu un politist, Rob Nunally (Billy Burke). Fire rece, calculata, Crawford isi planuieste cu o rabdare de Sisif razbunarea. Ajuns acasa, nu ezita sa o impuste pe femeia infidela direct in cap, reflectand apoi la gestul sau, pe care nu-l regreta nici un moment – este memorabila scena cand chipul de stanca al criminalului se reflecta in sangele care se scurge pe dusumea, din corpul victimei. Imediat, el urzeste un plan diabolic. Il cheama pe ofiterul care avea o idila cu sotia sa si, cand acesta ajunge la fata locului are un soc sa descopere ca victima, grav ranita, este chiar amanta lui, in casa careia nu fusese niciodata.
O inscenare diabolica
Crawford il instiinteaza pe ofiter ca stie totul despre relatia lor si ca totusi, ar fi bine sa rezolve lucrurile pe cale amiabila. Ca atare, ii cere sa lase deoparte armele si sa stea de vorba ca doi barbati. Dar cei doi au pistoale identice, fapt pe care Nunally nu-l observa si nu-i va fi greu abilului Crawford sa schimbe arma cu care comisese crima cu pistolul celuilalt… El recunoaste ca a vrut sa-si ucida sotia chiar si in fata procurorului Willy Beachum, cel insarcinat cu rezolvarea cazului – admirabil jucat de tanarul Ryan Gosling – dar, lovitura de teatru: ajuns la judecata, neaga acuzatiile, demontandu-le, cu un calm olimpian. Mai mult, arata ca ofiterul care l-a arestat este chiar amantul sotiei sale si ca arma crimei se afla la el. Astfel, spre stupefactia tuturor, Crawford reuseste sa castige increderea juriului, care-l achita, desi nu are dovezi suficiente pentru a-l incrimina nici pe politist.
Exista crime perfecte?
Singurul care nu se da batut in fata vicleniei diabolice a lui Crawford este procurorul Beachum, ce incearca sa reconstituie minut cu minut orele premergatoare crimei. El o viziteaza adesea pe victima, aflata in coma, la spital, pana cand personajul interpretat de Hopkins obtine un ordin de restrictie, ce-i interzice procurorului sa mai vina la spital. In final, fara nici un fel de remuscare, Crawford cere personalului medical sa-i deconecteze sotia de la aparatele care o mai tineau in viata, pentru a avea parte de odihna vesnica…
Dar Beachum tot nu se lasa si reuseste sa demonstreze inscenarea pusa la cale de criminal. Dovedit, acesta recunoaste din nou in fata procurorului ca a tras, dar il persifleaza, argumentand ca nu poate fi judecat de doua ori pentru aceeasi fapta. Si totusi, o chichita avocateasca ii permite lui Beachum sa atace din nou, sub pretextul ca dupa moartea victimei, inginerul poate fi judecat nu doar pentru tentativa de omor, ci pentru crima cu premeditare. Procesul se reia iar apararea si acuzarea se lupta in argumente, rezervandu-ne un final cu totul neasteptat, pe care veti avea placerea sa-l descoperiti singuri.
De asemenea, veti fi placut surprinsi de jocul lui Gosling, unul dintre cei mai talentati „lupi tineri” de la Hollywood. Caci daca prezenta lui Hopkins intr-un rol de criminal fara scrupule, cu care ne-am obisnuit de la Hannibal Lecter incoace, nu mai surprinde, el fiind parca nascut pentru a intruchipa asemenea personaje, arta scenica a lui Gosling, care a dobandit chiar un accent „sudist” pentru a-si incarna mai bine personajul va va delecta cu siguranta.
GABRIEL TUDOR
Comentarii