Canicula. Tot despre ea vorbim, pentru ca in aceasta vara se inversuneaza sa ne demonstreze ca nimic nu-i poate sta in cale. Am numit-o boala pamantului flamand, deoarece hrana pamantului e apa, dar primita in doze rezonabile, la intervale regulate, si nu haotic, adica in cantitate mare la un moment dat si apoi deloc, pentru o lunga perioada de timp. Aceste fenomene naturale au efecte dramatice si asupra sanatatii noastre.
Frumusete cu masura
O solutie agreata de majoritatea populatiei, si pe canicula, si in conditii de clima normala, este plaja la malul apei, unde caldura si racoarea se combina in mod placut. Dar, deseori, si inselator, daca nu stim sa ne expunem la soare cu masura. Dincolo de componenta estetica, bronzul constituie de fapt o modalitate de aparare a pielii. In conditii normale de plaja, el apare in mod vizibil dupa doua-trei zile, dar in acest timp putem sa dam de necazuri. Arsurile pielii apar la 4-5 ore dupa expunere.
De aceea, dupa plaja se recomanda un dus nu foarte rece si de fapt e bine s-o facem chiar mai des, deoarece soarele usuca pielea, aceasta isi pierde elasticitatea, insa hidratarea prin dus sau prin baie i-o reda. Relaxarea dupa plaja este bine sa se faca intr-o camera intunecoasa si racoroasa.
Si excesul de soare e daunator
Insolatia nu e deloc o problema neglijabila. O data cu ea, cu deshidratarea severa, exista si riscul agravarii maladiilor cronice sau al unui atac de caldura. Primele simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze sunt crampele musculare la nivelul bratelor, al picioarelor sau al stomacului, oboseala accentuata, stare de rau, insomnie.
Pentru tratarea insolatiei, persoana afectata va sta culcata, cu capul ridicat fata de restul corpului, acesta ii va fi infasurat cu servete umede si reci, va consuma multe lichide (apa, ceaiuri, sucuri), va sta intr-o camera racoroasa. Trebuie stiut ca in zilele caniculare umbra copacilor sau umbrela de soare nu mai constituie modalitati de aparare impotriva insolatiei. Riscul depinde si de individ.
De pilda, persoanele cu tenul deschis si cele cu parul inchis la culoare sunt mai vulnerabile la radiatiile solare. Daca va resimtiti in urma expunerii la soare, primul lucru care trebuie facut este sa incetati orice fel de activitate fizica, pentru mai multe ore, si sa va odihniti intr-un loc racoros, de preferat in interior, timp in care sa beti multe lichide, pentru rehidratarea organismului. Daca insa problemele nu dispar, este cazul sa apelati la un medic.
Cand serviciul „frige”…
Evident, nici la serviciu nu putem scapa de canicula, iar aici situatia capata un plus de importanta, deoarece – cum se spune – trebuie sa producem. Specialistii in ergonomie au delimitat patru factori esentiali de ambianta fizica. Cel mai important este microclimatul (temperatura, umiditatea, viteza aerului, puritatea aerului), apoi iluminatul, zgomotul si coloritul.
Microclimatul se refera la starea fizica a aerului la locul de munca si se caracterizeaza prin temperatura, umiditate, curenti de aer, si radiatiile termice ale corpurilor incalzite. Un microclimat necorespunzator poate duce la imbolnaviri. Senzatia de stare fiziologica pozitiva apare cand diferenta dintre temperatura aerului si cea a suprafetei incaperii nu depaseste 2-3 grade C. Pentru o munca intelectuala de birou, se recomanda 21-23 grade C in aer si ceva mai putin in cazul unei activitati usoare, in pozitia asezat.
Vara, intre interior si exterior e bine sa existe o diferenta de cel mult 4 grade C, iar umiditatea sa fie de 50-70%. In caz contrar, apar efecte negative asupra aparatului respirator. Iluminatul influenteaza si el productivitatea si gradul de oboseala, deoare-ce pe aceasta cale ne provin 80-85% din informatiile asimilate. Totodata, e importanta si pozitionarea lucratorului fata de lumina: ideal este sa stam paralel cu sursa naturala sau artificiala. Evident, la toate cele remarcate pana acum pot fi adaugate inca multe alte aspecte, deoarece intre canicula si sanatate exista dintotdeauna o relatie foarte stransa, pe care trebuie sa o cunoastem, pentru a ne putea proteja cat mai bine.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii