O noua sansa cu..
O noua sansa cu… al saselea simt
Fara avalanse de cascadorii sau urmariri nebunesti de masini, „Al saselea simt” este un thriller psihologic construit pe povestea unui copil, Cole Sear (Haley Joel Osment), care detine un secret pe care nu-l poate împartasi nimanui. El vede oameni morti, invizibili în ochii altora. Dar nu oameni care au murit de moarte buna, ci oameni care au fost victime ale unor morti violente, si spectrul lor îi apare noaptea, când se trezeste sa mearga la baie, ziua, la scoala, pe strada, în masina alaturi de mama sa… Prada acestor viziuni, copilul e debusolat si are nevoie de ajutor terapeutic. E dus la dr. Crowe (Bruce Willis), eminent specialist în psihiatrie, pe seama caruia cade tot greul: el trebuie sa descopere daca baiatul este atins de tulburari psihice patologice sau daca este victima unor viziuni de cosmar… reale. Povestea îi apartine tot lui Night Shyamalan, un împatimit cititor al cartilor si lucrarilor cu subiecte legate de „lumea de dincolo”. „Filmul, povesteste cineastul, s-a nascut în urma unei imagini pe care am avut-o la un priveghi unde un copil parea sa vorbeasca cu el însusi. Parintii au considerat ca totul se explica prin faptul ca micutul se temea de mort, când de fapt acesta dialoga linistit cu el.” Desi pare surprinzatoare atitudinea lui Shyamalan, potrivit unui sondaj din „U.S.A. Today”, peste 70 de milioane de americani afirma ca uneori comunica cu mortii. Alaturi de Haley Joel Osment, în vârsta de 11 ani, Bruce Willis reuseste sa intre într-un rol de mare subtilitate si finete psihologica, fara bretele, fara pistoale si mitraliere, fara obisnuitele-i trucuri actoricesti. Dar favoritul pentru Oscar ramâne tot starul cel mic. „Când îi dadeam replica, povesteste Bruce Willis, uitam ca în fata mea se afla de fapt un copil. Eram coplesit de talentul lui. N-am întâlnit niciodata un actor atât de dotat.” La rândul sau, Haley marturiseste: „Parintii mei m-au anuntat deja ca si daca voi câstiga Oscarul, tot va trebui sa-mi fac ordine în camera.”
Micul Print al Hollywoodului
Cine este Haley Joel Osment? Descoperit de un agent de casting într-un magazin de mobila în 1993, copilul a aparut prima oara pe ecran într-un clip publicitar la Pizza Hut. Avea atunci 5 ani. La 11 ani – s-a nascut pe 10 aprilie 1988 – avea deja o lunga cariera în spate. În 1994 este fiul lui Tom Hanks în „Forrest Gump”, iar în 1996 este copilul orfan consolat de Gerard Depardieu în „Bogus”. În plus, o sumedenie de roluri de mai mica anvergura în filme, seriale tv. si clipuri publicitare. „Când eram mai mic îmi placea mult sa ma deghizez si sa inventez tot felul de personaje. Mama îmi facea mereu costume, asa ca o luna ma îmbracam în Donald Duck, alta în Mickey Mouse…” Tatal sau, un actor marunt de telefilm, care din când în când mai joaca „de amorul artei”, dupa cum spune el, a devenit totodata managerul si sfatuitorul apropiat al fiului lui. Îsi doreste ca Haley sa învete doua lucruri: ca a juca este o arta, dar asta nu înseamna ca trebuie sa uite sa se si amuze. Dincolo de platourile de filmare, Haley este un copil ca oricare. Sau aproape: îi plac baschetul, filmele cu Robin Williams, povestirile S.F., muzica interpretata de R.E.M. Locuieste într-o casa din Glendale, în California, împreuna cu parintii (mama este directoare de scoala) si sora lui, Emily, în vârsta de 7 ani. Duce gunoiul, strânge masa, face curat în camera lui. Iubeste animalele si are o adevarata menajerie: un câine botezat Suki, doua broaste testoase, un hamster, pesti rosii. Cui vrea sa-l asculte spune ca o parte din „salariul” lui de acum o va folosi pentru a face studii de zoologie.
Serios ca un om mare
Cea mai înfricosatoare experienta din viata sa, dupa cum el însusi marturiseste, a fost lectura scenariului pentru „Al saselea simt”. La auditie, în timp ce alti copii, aproape toti blonzi cu ochii albastri, venisera îmbracati „ca la joaca”, în tricouri non-conformiste, blugi uzati si caschete de base-ball asezate strengareste pe cap, Haley a aparut pieptanat impecabil, cu pantaloni la dunga si camasa alba, perfect aranjata sub curea. Sarea în ochi de la o posta. Când s-a pregatit pentru auditie nu s-a multumit sa citeasca trei fragmente pe care urma sa le interpreteze. A citit de doua ori scriptul pentru a cunoaste bine personajele.
Trista familie a copiilor teribili
Unul dintre cei mai îndragiti „copii-teribili de la Hollywood” a fost, fara îndoiala Macaulay Culkin („Singur acasa”), dar dezamagirile privind evolutia lui ulterioara au fost pe masura. Era primul copil superstar dupa Shirley Temple. La 11 ani, adunase mai multi bani decât majoritatea vedetelor din epoca. A turnat film dupa film, a realizat un clip împreuna cu Michael Jackson care i-a devenit prieten. De la Shirley Temple, în 1935, la Anna Paquin, în 1994 („Lectia de pian”), sapte copii au fost rasplatiti pentru talentul lor cu câte un Oscar, dar de nici unul dintre ei nu s-a mai auzit când au devenit adulti. Singura exceptie printre copiii teribili de la Hollywood este Jodie Foster, care a reusit o cariera exemplara. Deocamdata, lui Haley succesul din „Al saselea simt” îi deschide toate usile viitorului. Pentru cât timp? În urmatorul film la care lucreaza, „Unbreakable”, se va afla tot sub bagheta regizorala a lui Night Shyamalan, iar în distributie se vor afla din nou Bruce Willis, precum si Samuel L. Jackson. Si mai departe? Cert este ca, la numai 11 ani, Haley îsi exprima deja un regret, acela ca George Lucas nu l-a ales pentru episodul II din „Razboiul stelelor”. „Mi-am dorit mult acest lucru – a spus el – dar nu e atât de grav ca n-a fost sa fie…”
„Alba ca Zapada”, o poveste cu final neasteptat
Remake-ul realizat recent de studiourile Disney dupa basmul clasic Alba ca Zapada...
Comentarii