Exista, in lumea celei de-a saptea arte, actori cu fizic de efebi, pe care publicul nu vrea sau pur si simplu nu si-i poate inchipui batrâni. Unii mor in floarea vârstei, ca Rudolph Valentino sau James Dean, altii se retrag in plina glorie, preferând sa lase cinefililor imaginea lor de cuceritori infailibili, precum Eroll Flynn, in vreme ce altii pur si simplu nu vor sa imbatrâneasca: sarbatoritul nostru, Hugh Grant, care astazi implineste rotunda vârsta de 50 de ani, este unul dintre ei…
Frumos, destept si bogat
Provenit dintr-o familie cu radacini stravechi, „o panoplie intreaga de razboinici, aventurieri si aristocrati anglo-scotieni”, cum spune genealogistul Antony Adolph, Hugh Grant a vazut lumina zilei pe 9 septembrie 1960 la Londra, ca fiu al Fynvolei Susan si a capitanului James Murray Grant. Ambii parinti – tatal talentat pictor, mama profesoara de latina si franceza – i-au insuflat micului Hugh pasiunea pentru arta, iar din partea tatalui, adolescentul a mostenit un hobby specific aristocratiei: vânatoarea – in liceu isi petrecea vacantele vânând, alaturi de parintele lui. Jucator talentat de rugby si fotbal, Hugh a fost si un elev eminent, a carui cultura generala l-a recomandat sa faca parte din echipa de „Stii si câstigi” a liceului Latymer, din Hammersmith.
In 1979, a câstigat o bursa Galsworthy la New College din Oxford, unde va studia literatura engleza si in acelasi an va juca in prima sa pelicula, produsa de Fundatia pentru Film a Universitatii Oxford. Talentul si infatisarea lui de june prim l-au recomandat pentru a fi admis ca membru in Societatea Dramatica a prestigioasei universitati si-si va face debutul pe scena cu a „A douasprezecea noapte” de Shakespeare. Nemultumit de rolurile mici, el si-a format, cu doi prieteni, propria trupa de comedie, iar parodiile realizate vor atrage curând atentia producatorilor de la BBC.
De la „Luna amara” la „Notting Hill”
Primul sau rol important va fi drama Maurice, care-i va aduce premiul de debut la Festivalul de Film de la Venetia, in 1987. Va da apoi replica lui Anthony Hopkins, in Zorii (1988) si va fi lordul Byron in popularul serial de televiziune spaniol Remando Al Viento, in acelasi an. In 1992 are sansa sa apara in filmul lui Polanski, Luna amara, in rolul unui turist englez casatorit, care se simte atras de hedonismul unui cuplu bizar – o superba frantuzoaica si sotul ei american, paraplegic. Fil-mul a declansat, ca mai toate productiile lui Polanski, un imens scandal, fiind considerat de critica „o opera anti-romantica de cruzime si obsesii sexuale”. Vâlva creata in jurul sau a facut ca alte roluri din aceeasi perioada, precum cel din Ramasitele zilei sau Chopin, in Impromptu, sa treaca aproape neobservate.
Atunci când a citit scenariul de la Patru nunti si o inmormântare, in 1992, Grant a avut revelatia ca acesta va fi filmul vietii lui. Si intr-adevar, pelicula a avut un succes imens, devenind cel mai bine vândut film britanic de pâna atunci, cu incasari de peste 244 milioane dolari si transformându-l pe chipesul Hugh, peste noapte, intr-un star international. Filmul a fost nominalizat la Oscar si i-a adus lui Grant un Glob de Aur si un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor in rol principal. Dar urmatoarea lui comedie, Noua luni, regizata de Chris Columbus, desi un mare succes de public, a fost aspru forfecata de critici. Rusinea a fost spalata in acelasi an, 1995, de prezenta lui pe afisul premia-tu-lui cu Oscar, Ratiune si sensibilitate, unde i-a dat replica Emmei Thompson. Intâlnirea cu Julia Roberts, in Not-ting Hill (1999) va cimenta reputatia lui de „baiat bun al cinematografului britanic” si va stabili un nou record de vânzari, depasindu-l pe cel precedent, reusit, cum aminteam, de Patru nunti si o inmormântare: 363 milioane de dolari profit!
Afemeiat, in film si-n viata…
In 2001, rolul fermecatorului afemeiat Daniel Cleaver din Jurnalul lui Bridget Jones le va face si pe fetele dintr-o noua generatie sa suspine dupa de acum maturul Hugh Grant – care, desi trecut de 40 de ani pastra acelasi surâs angelic. Urmatoarele comedii romantice in care va juca – Dragoste cu preaviz sau Pur si simplu dragoste se vor dovedi la fel de profitabile – 200, respectiv 246 milioane dolari incasari. Din pacate, ultimul sau film, Ce-o fi cu sotii Morgan?, in care o are ca partenera pe Sarah Jessica Parker, a fost un esec comercial, in vreme ce criticii pur si simplu l-au desfiintat!
Faptul nu l-a descurajat pe Grant, care oricum considera ca „vedetismul” la care ajunsese era doar o faza trecatoare in viata lui. De altfel, el recunostea ca devenise actor din pura intâmplare si ca, personal, considera ca a dat deja tot ce putea pe altarul celei de-a saptea arte. Asta in vreme ce criticii nu ezita sa-i condamne pe regizori fiindca nu i-au exploatat din plin potentialul, facându-l sa se limiteze la roluri in comedii romantice, care s-au bucurat, ce-i drept, de un urias succes la public. Totusi, imaginea de romantic, care l-a consacrat in galeria actorilor britanici, a avut de suferit in 1995, când Grant a fost surprins pe o strada din Los Angeles in timp ce se „bucura” de serviciile unei prostituate de culoare. Arestat de politie, el si-a recunoscut vina si se parea ca prietena lui, superba Elizabeth Hurley, de care se indragostise inca din 1988, in timpul filmarilor la Remando al Viento, l-a iertat. Dar lovitura de teatru: in 2000 cei doi si-au anuntat despartirea oficiala. In 2004, Hugh Grant a inceput sa aiba o relatie cu Jemima Khan, dar nici aceasta nu va dura, destramându-se in februarie 2007. De atunci, actorul n-a avut decât legaturi efemere si se pare ca nu va renunta prea curând la statutul de burlac…
GABRIEL TUDOR
Comentarii