Editura Humanitas Fiction a lansat, la jumatatea lunii februarie, romanul Comuniune de Ann Patchett (in traducerea Rodicai Stefan), o poveste lucida si tandra despre profundele legaturi de iubire si loialitate care ne tin impreuna. Comuniune este al treilea roman al scriitoarei americane Ann Patchett publicat in colectia „Raftul Denisei”, dupa Belcanto (2007) si Fascinatie (2013) si a fost desemnata cea mai buna carte a anului 2016 in publicatiile USA Today, New York Times, Washington Post sau New York Magazine.
„O privire intens amuzanta, detasata, fascinanta si profund emotionanta asupra «comuniunii» unei familii, cu afinitatile, conflictele si dramele sale”, scrie Booklist. In rezumat povestea pare clasica, dar are ceva in plus: „In clipa in care Bert Cousins o intalneste pe Beverly Keating la petrecerea de botez a fiicei acesteia din urma, cei doi se simt atrasi unul de celalalt cu o forta careia nu i se pot impotrivi. Iubirea ce se naste intre ei, subminand casniciile in care amandoi se afla deja, va duce la destramarea acestora si intemeierea unei noi familii impreuna cu cei sase copii cu varste cuprinse intre cinci si doisprezece ani. De-acum incolo, fetele lui Beverly, Caroline si Franny, si copiii lui Bert – Cal, Holly, Albie si Jeannette – vor pendula intre doua camine. Acesta este, de fapt, punctul din care povestea porneste in forta, istorisita pe mai multe voci si din perspective diferite, fiecare dintre personaje detinand, pe rand, rolul principal si avand posibilitatea de a-si desfasura propria realitate. Patchett urmareste vreme de cincizeci de ani destinele celor sase copii ai celor doua familii, interactiunile dintre ei in momentele-cheie ale vietilor lor si felul in care divortul parintilor si reconfigurarea familiilor le modeleaza parcursul si alegerile, trasand in tuse sigure profiluri psihologice veridice, de o mare subtilitate”.
Iata si o mostra de stil: Cu doua saptamani in urma, isi intrebase sotia de ce trebuiau sa-i cheme la botez pe absolut toti cunoscutii lor, iar ea il rugase sa se mai uite o data pe lista invitatilor si sa-i spuna pe cine sa taie. Nu se uitase pe lista, dar daca ea ar fi stat acum langa el la usa i l-ar fi aratat cu degetul si ar fi spus: Pe el. Nu pentru ca avea ceva cu Albert Cousins, il stia din vedere si dupa nume, dar faptul ca nu facuse cunostinta cu el era un motiv suficient ca sa nu-l invite. Lui Fix ii trecu prin minte ca poate Cousins venise la el acasa pentru a discuta despre vreun caz: asa ceva nu se mai intamplase pana acum, dar ce alta explicatie putea sa fie? In curtea din fata era un du-te-vino de musafiri, dar Fix n-avea cum sa stie daca acestia intarziasera, se pregateau sa plece mai devreme sau se refugiasera afara, intrucat in casa era o inghesuiala peste limita ingaduita de inspectorii de la prevenirea incendiilor.
Autoarea, Ann Patchett, s-a nascut in 1963 la Los Angeles si si-a inceput cariera de scriitoare inca din studentie. In 1990 primeste o bursa din partea Fine Arts Work Center din Provincetown, Massachusetts, care ii permite sa-si finalizeze primul roman, The Patron Saint of Liars, aparut in 1992 si ecranizat in 1998. Cel de-al doilea roman al lui Ann Patchett este Taft, iar al treilea roman este The Magician’s Assistant (1997). In 2001 apare Belcanto, roman cu o spectaculoasa cariera internationala, in 2007 publica romanul Run, in 2011, Fascinatie, iar in 2016, Comuniune (Commonwealth; Humanitas Fiction, 2019).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii