Energia electrica nu este o jucarie, dar copiii (in special cei mici) nu stiu acest lucru, mai ales ca ea nu se vede, iar priza de curent constituie deseori o tentativa irezistibila pentru ei. Inutil de aratat ce efecte tragice pot decurge de aici. Arsuri grave, complicatii metabolice, accidente cardiace, decesul sunt doar cateva dintre urmarile impactului direct dintre corpul uman si curentul electric, stiut fiind ca trupul oricarei fiinte vii este un bun conductor.
Vulnerabilitate crescuta
Copiii risca mai mult decat adultii sa ramana cu plagi foarte grave, din mai multe motive: cei mici sunt mai „lenti” in a se desprinde de sursa de electricitate, mintea lor facand legatura dintre durere si originea acesteia mai greu, apoi tesuturile lor sunt mai fragile, mai vulnerabile.
Potrivit medicilor, „mai rar, totusi se intampla uneori ca electrizarea sa antreneze complicatii imediate, precum cele la nivelul inimii (tulburari cardiace) sau metabolice (afectarea masei musculare). Acestea se alatura problemelor estetice si functionale. De pilda, gura care nu mai functioneaza corect sau degetele afectate de arsura electrica.”
Cum se pot evita astfel de accidente?
Aici, rolul parintilor este esential: trebuie inceput prin a asigura protectia individuala a fiecarei prize, prin instalarea unor dispozitive foarte simple de material plastic care constituie un „scut” intre piesa conductoare si potentialul accesor neavizat la sursa de curent. Exista de altfel mai multe tipuri de asemenea obiecte deosebit de utile, iar ca un plus de precautie, un electrician profesionist e bine sa verifice atat prizele, cat si celelalte componente ale instalatiei electrice.
De asemenea, exista si posibilitatea de a se instala disjunctoare diferentiate, adica dispozitive care sa intrerupa automat curentul in cazul functionarii defectuoase a unui aparat electrocasnic. Nu in ultimul rand, sub nicio forma nu trebuie folosite cordoane electrice, aparate sau alte asemenea obiecte deteriorate, cu reparatii realizate la nivel de improvizatie.
Gesturi reflexe salvatoare
Electrizarea si electrocutarea constituie urgente medicale vitale. Primul gest care trebuie facut in mod reflex de catre o persoana aflata in prezenta unui accident de acest gen este sa intrerupa curentul. Este cu desavarsire interzis ca inainte de aceasta sa fie atinsa victima, dintr-un motiv usor de intuit: salvatorul va deveni el insusi victima.
Apoi, in cel mai scurt timp, se va apela numarul de urgenta pentru a se primi ajutor calificat in toate domeniile implicate, de la furnizarea de energie electrica, pana la primul ajutor medical.
Sunt masurile minime de urgenta, de care, aproape intotdeauna, depinde salvarea de vieti omenesti. Este valabil in primul rand in cazul victimelor copii, insa aceleasi principii si reguli se aplica si pentru adulti.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii