Praznuita in toata lumea crestina, la data de 25 martie, Buna Vestire reprezinta momentul in care Arhanghelul Gavriil o anunta pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Aceasta sarbatoare este tinuta cu sfintenie stiindu-se ca peste noua luni va veni ziua care marcheaza Miracolul Nasterii Domnului.
Atat Biserica Ortodoxa cat si cea Catolica sustin faptul ca Buna Vestire a avut loc in Nazaret dar nu sunt de acord asupra locului respectiv. In acest sens ortodocsii sustin Biserica Greceasca a Bunei Vestiri iar catolicii Bazilica avand acelasi hram.
Putem mentiona ca Biserica Greceasca este catedra Mitropoliei Ortodoxe din Nazaret. A fost pictata intre 1977-1978 de fratii romani Morosanu prin grija patriahului Iustinian si a fost zidita pe ruinele bisericii construite de Imparateasa Elena in secolul al II-lea. Buna Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente dintre cele inchinate Maicii Domnului.
In popor, aceasta sarbatoare este numita Ziua Cucului considerandu-se ca este prima zi in care canta aceasta pasare anuntand venirea primaverii. Craca pe care a cantat cucul se taie si se pune in scaldatoarea fetelor pentru a fi iubite.
Data fiind importanta acestei sarbatori multe biserici si manastiri din tara noastra au hramul „Buna Vestire”. De aceea vrem sa oferim cititorilor nostri cateva date despre una dintre ele. In randurile care urmeaza vom prezenta Manastirea Poglet din comuna Corbasca, judetul Bacau, manastire cu obste de maici. Cunoscuta initial ca Schitul Sucmezeu, deoarece se afla pe mosia cu acelasi nume, este atestata din 1752 drept ctitorie a boierului Constantin Bals. Peste zece ani, la 19 decembrie 1762 un alt boier, Ionita Palade, preia schitul de la egumenul Anania. Dupa 1800 schitul devine dependent de Mitropolia Iasi si, in 1831, functiona inca drept manastire. Desfiintata dupa Secularizare, devine biserica de mir.
Biserica este ridicata din lemn si prezinta o serie de elemente specifice acestui gen de constructii. Cerdacul este sprijinit pe stalpi de lemn decorati cu motivul rombului. Construita din barne de stejar, dispuse orizontal, este incheiata la colturi in coada de randunica. Mesterii au folosit numai cuie de lemn.
In exterior prezinta trei braie sub forma franghiei rasucite. Unul inconjoara biserica pe la mijloc iar celelalte doua putin deasupra talpii. In interior peretii sunt decorati cu franghii rasucite si motive florale. Sunt de asemenea decorati stalpii care sustin peretele despartitor. Catapeteasma este cea originala dar o parte dintre picturile ei au fost refacute.
Biserica a fost deteriorata grav in anii care au urmat dupa razboi si ajunsese chiar sa se incline intr-o parte. Dupa 1996 viata monahala este reluata iar calugaritele venite aici impreuna cu Arsenie Voaides au refacut biserica respectandu-i intru totul arhitectura. Biserica detine si o icoana considerata facatoare de minuni si reprezentand „Izvorul Tamaduirii”, icoana despre care se crede ca datorita asemanarii cu stilul usilor diaconesti, dateaza de cand a fost zidit schitul.
IRINA STOICA
Comentarii