Putina lume a auzit in Romania despre Ara Güler, supranumit „ochiul Istanbulului”, dar adevarul este ca el a fost un celebru foto-jurnalist turco-armean, cunoscut in intreaga lume, un profesionist care a lucrat pentru renumita agentie Magnum Photos si care, de-a lungul carierei a fotografiat mai multe personalitati de marca. Recent, situl panorama.am anunta ca Ara Güler, care implinise 90 de ani, a murit la spitalul Florence Nightingale din Istanbul, dupa un infarct, „dupa ce in urma cu mai multi ani fusese diagnosticat cu insuficienta renala”, dupa cum transmite Mediafax.
Se spune ca Ara Güler acorda o mare importanta prezentei oamenilor in fotografii si se considera „un istoric vizual”. Potrivit acestuia, „fotografia trebuia sa le ofere oamenilor o istorie a suferintelor si vietilor lor”. Era de parere ca arta poate insela, dar fotografia reflecta realitatea si din acest motiv a preferat foto-jurnalismul.
Ara Güler si-a inceput studiile la Universitatea de film din Istanbul, cu cineastul turc Muhsin Ertugrul, dar a abandonat in favoarea jurnalismului si, in 1950, in timp ce studia economia, a devenit foto-jurnalist pentru publicatia turca Yeni Istanbul.
In 1958, Guler a devenit primul corespondent pentru filiala din Turcia a publicatiei Time-Life, fapt care i-a deschis calea spre alte publicatii internationale de renume, precum Paris Match, Stern si The Sunday Times.
In 1961, a fost angajat la revista turceasca Hayat ca fotograf sef si, in acea perioada, i-a cunoscut pe celebrii Marc Riboud si Henri Cartier-Bresson, care l-au recrutat pentru agentia Magnum Photos. Lucrarile sale au aparut apoi in expozitii in Germania si New York (SUA).
Printre personalitatile fotografiate de Ara Güler s-au numarat Salvador Dali, Winston Churchill, Indira Gandhi, Maria Callas, John Berger, Bertrand Russell, Willy Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Marc Chagall si Pablo Picasso.
Fotografiile realizate de Ara Guler au fost incluse in colectiile unora dintre cele mai prestigioase institutii din lume, precum Biblioteca Nationala a Frantei din Paris, Muzeul George Eastman din New York, Das imaginäre Photo-Museum si Museum Ludwig din Köln si Sheldon Memorial Art Gallery de la Universitatea din Nebraska (SUA).
De-a lungul vietii, a fost recompensat cu distinctii prestigioase, printre care si Legiunea de Onoare in Franta, iar cu ocazia celei de-a 90-a aniversari, la Istanbul a fost inaugurat un muzeu care ii poarta numele, iar, in ianuarie, o strada din oras a primit numele lui Ara Güler. „Intotdeauna am ramas fidel Istanbulului”, declara Ara Güler pentru publicatia franceza Le Monde.
Acum 26 de ani
1 octombrie 1992: Regele muzicii pop, Michael Jackson, a concertat in Romania. Primul mare concert pe care romanii l-au avut in tara dupa 1990. La concertul de pe stadionul „Lia Manoliu” au venit 70.000 de fani, printre care m-am numarat si eu, desi nu eram fan Michael Jackson, dar si copiii mei care, pe atunci, erau. Macar pentru nostalgia acelor ani, merita mentionat acel concert in acest colt de pagina!
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii