In multitudinea de evenimente culturale care au tinut sa omagieze centenarul Marii Uniri, remarcam si noi, acum, la sfârsitul anului, unul extrem de interesant. Este vorba despre Expozitia de fotografie si filmul documentar intitulat Marea Unire – România, la 100 de ani, ambele realizate de Agentia Nationala de Presa AGERPRES.
Evenimentul a fost prezentat pe 6 noiembrie la Colegiul National de Aeronautica „Henri Coanda” din Bucuresti, în cadrul proiectului cultural-educativ „Oameni si fapte pentru 100 de ani” derulat de Asociatia DAEVAM, dedicat Centenarului Marii Uniri. Din reportajul realizat de redactori ai Agentiei, aflam ca la eveniment a participat si directorul general adjunct al AGERPRES, Cristina Tatu, care a spus cu aceasta ocazie ca documentarul este „o lectie de istorie spusa altfel – asa am descrie, pe scurt, filmul documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani”, care nu s-a dorit a fi doar un produs care transmite sec o informatie din istorie. Acest film, înainte de orice, este o colectie de emotii, transmise de oameni care ne-au devenit fie calauze, fie eroi. Nu sunt personaje desprinse din carti, din povesti, sunt oameni care au trait sau care au fost martori la acele momente despre care fac vorbire”.
„Stim ca vremurile noi cer tehnici noi, inclusiv pentru lectia de istorie, pentru scoala, pentru modul în care cuceresti atentia fiecarui elev. Noi ne-am bucurat pâna acum nu doar de atentia a sute de elevi din scolile în care am prezentat filmul, dar, mai important, de discutii dezvoltate la finalul vizionarii”, a mai spus Cristina Tatu.
La exceptionalul eveniment au mai participat prof. univ. dr. Ion Calafeteanu si istoricul de arta si muzeograful Constantin Raileanu, care le-au vorbit elevilor de la Colegiul „Henri Coanda” despre importanta Marii Uniri. „Sunt absolut convins ca dumneavoastra stiti deja ce înseamna 100 de ani de la Marea Unire. Îi spunem Marea Unire, dar de fapt este unirea normala. E pentru prima oara când românii se gasesc, în 1918 si în perioada care urmeaza, toti într-o singura tara. (…) De aceea, noi sarbatorim – este o sarbatoare unica – 100 de ani de la Marea Unire. (…) Este evident pentru toti ca cei care au scris despre acele evenimente s-au gândit ca si basarabenii, si ardelenii, si moldovenii, si muntenii sunt toti români si este normal ca toti sa traiasca într-o singura tara”, le-a transmis elevilor si invitatilor prezenti prof. univ. dr. Ion Calafeteanu. „Profesorul a facut o scurta prezentare a evenimentelor care au avut loc înainte si dupa Marea Unire de la 1918, explicându-le elevilor «batalia diplomatica» care a fost data de înaintasi pentru recunoasterea granitelor României”.
Constantin Raileanu a afirmat, la rândul lui, ca românii sarbatoresc în acest an „100 de ani, pentru ca avem o poveste, o poveste a noastra, a tuturor”.
În cadrul evenimentului a fost prezentata si o expozitie foarte interesanta cu imagini din arhiva fotografica a AGERPRES, în care sunt prezentate personalitati din diverse domenii – cultura, sport, istorie. Un eveniment cultural din care fiecare a avut de învatat câte ceva despre istoria tarii noastre.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii