Fiindca pâna si viata marilor personalitati este adesea foarte plictisitoare, scenaristii de la Hollywood care recreeaza povestea acestor personalitati îsi permit, adesea, licente care nu au nicio legatura cu realitatea, dar care sunt facute sa-i tina pe fani cu sufletul la gura.
Asa s-a întâmplat si în cazul celui mai mediatizat film al acestui sfârsit de an, „Bohemian Rhapsody”, inspirat de viata si activitatea muzicala a lui Freddie Mercury, solistul grupului Queen. Desi apreciat de critici si de cinefili, în general, filmul a fost aspru criticat de fanii formatiei, pe motiv ca pune în circulatie o multime de minciuni. Sa parcurgem rândurile urmatoare si ne vom da seama daca ei au sau nu dreptate…
Cum s-a format trupa Queen?
În film, e simplu: Brian May si Roger Taylor tocmai au ramas fara solistul trupei lor, numita Smile, când apare Mercury, care este angajat pe loc, dupa ce le ofera o demonstratie a virtuozitatii sale vocale. În realitate, nici vorba de asa ceva: cei trei se cunosteau deja, Mercury fiind solistul unei alte trupe si cântând chiar, la un moment dat, la un concert comun, alaturi de May si Taylor. Iar la data la care primul solist al Smile a parasit trupa, May, Taylor si Mercury locuiau deja împreuna, într-un apartament închiriat, deci se cunosteau foarte bine.
Cererea în casatorie
Relatia dintre Freddie Mercury si prietena lui de o viata, Mary Austin, asa cum este prezentata în film, i-a surprins, probabil, pe spectatorii mai putin familiarizati cu povestea Queen. Si totusi este adevarat: Freddie si Mary Austin au trait împreuna, ca un cuplu fericit, multi ani si chiar se logodisera. Însa cererea în casatorie nu a venit exact asa cum este prezentata în film, iar inelul nu a fost unul imens, cu diamante, ci un mic inel de jad.
Într-un interviu acordat în 2013, Mary Austin îsi aminteste acel moment: „Freddie mi-a daruit, de Craciun, o cutie mare. Înauntrul ei era o alta cutie, apoi o alta si tot asa pâna când am deschis o cutiuta în care se afla cel mai frumos inel de jad pe care-l vazusem vreodata. Am fost coplesita si abia am mai putut sopti ca îi accept propunerea”.
Despartirea de Mary Austin
Dar Freddie si Mary nu s-au casatorit niciodata, pentru ca solistul Queen si-a descoperit pasiunea pentru barbati. Despartirea dintre ei, prezentata în film ca fiind lunga, dureroasa si zbuciumata, nu a fost, de fapt, despartire, întrucât cei doi au ramas prieteni pâna la moartea lui Freddie, în 1991.
Mai mult, toata viata lui, artistul a continuat sa o considere pe Mary „sotia” lui, chiar daca aceasta avea o alta relatie si chiar a devenit mama: „Toti iubitii mei ma întreaba de ce nu o pot înlocui pe Mary, dar le spun ca asa ceva e imposibil. Singurul prieten de suflet pe care îl am este Mary si nu vreau pe nimeni altcineva. Pentru mine, ea este sotia mea. E ca un mariaj între noi”, spunea Freddie.
Freddie Mercury paraseste trupa
Fiecare film are un punct culminant, în care protagonistul face o alegere gresita si apoi suporta consecintele neplacute ale deciziei sale. În Bohemian Rhapsody, acest punct este momentul în care Mercury decide sa aiba o cariera solo si ceilalti membri ai trupei sunt devastati si se simt tradati. „Tocmai ai ucis Queen”, îi spune, cu naduf, Taylor. De fapt, lucrurile n-au stat deloc asa.
În 1982, dupa lansarea albumului Hot Space, membrii grupului s-au dedicat (cu exceptia lui John Deacon) unor albume solo, dar nici vorba de „tradari” sau de destramarea trupei. De altfel, Taylor chiar spunea, mai târziu, ca Freddie nici nu a vrut sa cânte singur: „A facut asta doar pentru ca a primit o gramada de bani de la CBS. Dar când s-a apucat de treaba, si-a dat seama ca îi e foarte greu fara noi. De aceea m-a sunat si a trebuit sa zbor pâna la München, unde el înregistra albumul, pentru a realiza vocile de fundal.”
Despartirea de Prenter
Personajul negativ al filmului, intrigant si ticalos, este Paul Prenter, managerul lui Freddie, prezentat ca un individ avid de bani, care vrea sa bage bete în roate trupei, iar atunci când este concediat face declaratii defaimatoare despre solistul Queen. Este adevarat ca Prenter era un personaj urât de colegii lui Freddie, dar la fel de adevarat ca acesta nu a fost dat afara în acel moment – la concertul Live Aid din 1985 el era înca managerul lui Freddie. De fapt, concedierea lui s-a produs din cauza ca, într-un interviu acordat tabloidului The Sun, el a dezvaluit ca doi dintre fostii iubiti ai lui Freddie au murit de SIDA, sugerând deci ca si cântaretul ar fi avut cumplita boala.
Concertul Live Aid
În film, înaintea concertului Live Aid trupa este destramata, iar Freddie se întoarce la colegii lui, pocait, si îi roaga sa îl ierte. În ultima clipa ei sunt trecuti pe afisul concertului si cânta pe Wembley. Scena este dramatica, dar total inventata: Queen nu s-a destramat niciodata – mai mult, ei se întorsesera dintr-un lung turneu mondial cu doar doua luni înainte de Live Aid.
Adevaratul motiv pentru care ei nu au fost invitati de prima data a fost reticenta lui Bob Geldof, care acuza trupa pentru o serie de decizii luate – ca de pilda cele de a concerta în Argentina, aflata sub dictatura sau în Africa de Sud, dominata de regimul de apartheid condamnat pe plan mondial. În cele din urma, Geldof a acceptat sa invite si Queen, iar trupa a acceptat – desi membrii ei erau reticenti fata de ideea de a cânta ziua – oferind unul dintre cele mai savuroase momente din istoria rockului.
GABRIEL TUDOR
Comentarii