Expozitia „Zestrea minerala a României”, care cuprinde mineralele descrise pentru prima oara în România precum si cele mai rare si spectaculoase asociatii minerale de pe teritoriul tarii noastre, a fost vernisata la Muzeul Oltului si Muresului Superior din Miercurea-Ciuc.
Expozitia este organizata de Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfântu Gheorghe si de Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, alaturi de mai multi colaboratori.
„S-a pornit de la ideea ca patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Putina lume cunoaste ca în România au fost descoperite, descrise si documentate 38 de minerale în premiera mondiala, recunoscute de «International Mineralogical Association». La acestea se adauga o serie deosebit de valoroasa de asociatii minerale emblematice pentru spatiul geologic românesc (prin asociatie minerala întelegându-se doua sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun). Esantioane din categoriile amintite se gasesc în diverse colectii din tara, în cadrul diferitelor muzee sau institutii de învatamânt superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl detine Muzeul National de Geologie din Bucuresti, dar si alte institutii, cum ar fi Universitatile din Iasi, Cluj-Napoca si Bucuresti, poseda unele din mineralele-premiera. Se precizeaza ca din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate si împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca esantioane pe teritoriul României.”
„Muzeul de Mineralogie Baia Mare detine, la rândul sau, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premiera si peste 30 de asociatii minerale ce sunt caracteristice doar spatiului maramuresean. Expozitia cuprinde 122 de esantioane mineralogice alese pe criterii stiintifice – descrise pentru prima oara în România sau caracteristice spatiului national, si muzeografice – esantioane cât se poate de estetice, care sa încânte vizitatorul”, informeaza Agerpres.
Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universitatile din Bucuresti (UB), Cluj-Napoca (UBB), Iasi (UAIC) si Muzeul National de Geologie din Bucuresti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice.
Muzeul Oltului si Muresului Superior din Miercurea-Ciuc este a 15-a locatie pe harta expozitiei, care va ramâne deschisa vizitarii pâna în data de 12 iunie.
Fantezie, rafinament, eleganta
Muzeul Judetean Buzau va organiza în luna martie un atelier de confectionat martisoare si expozitia „Moda în perioada comunista. Fantezie, rafinament, eleganta”, proiect care reda imaginea femeii în comunism prin intermediul tinutelor vestimentare din epoca si readuce în prim-plan revistele de moda „Neckermann” si „Quelle”.
Expozitia are loc cu prilejul evenimentului „Zilele femeii la Muzeul Judetean Buzau” ajuns la cea de-a VIII-a editie.
„Proiectul expozitional reda imaginea femeii în comunism prin intermediul tinutelor vestimentare din epoca si al accesoriilor ce completeaza tabloul tematic. Femeia socialista este femeia care pune accent pe munca în fabrici si uzine dar si pe frumusete. Astfel, ea este prezenta în reclamele pentru produsele de înfrumusetare destinate ei incluzând aici produsele cosmetice si vestimentatie. Când Nicolae Ceausescu devine liderul statului apare o oarecare deschidere catre Occident. Revistele de moda românesti reproduc modele de fuste mini, rochii lungi de seara si pantaloni evazati, chiar si haine de blana pentru femei. Taiorul Channel este preferatul Elenei Ceausescu, modelele sunt copiate în fabricile noastre si impuse ca etalon femeilor din întreaga tara prin revistele de moda ale vremii”, a transmis Muzeul Judetean.
Potrivit organizatorilor, vizitatorii vor avea ocazia de a se familiariza cu moda din perioada comunista, dar si cu accesoriile sau produsele cosmetice care se utilizau la acea data. „Încaltamintea «Guban» fabricata la Timisoara era inspirata din revistele de moda Neckermann si Quelle. Eleganta feminina se rezuma uneori si la accesorii ce cuprind inele din pietre pretioase si semipretioase, margele si cercei cu clipsuri. În expozitia organizata la muzeu sunt prezentate articole vestimentare românesti, realizate la fabrici de renume din acea perioada, dar si acasa, informeaza Agerpres. De asemenea sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii si produse cosmetice. Totodata evenimentul întregeste seria expozitiilor organizate în ultimii ani de catre Muzeul Judetean Buzau, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste aducând totodata în atentia publicului vizitator si simtul estetic al perioadei, care indiferent de vicisitudinile vremii nu s-a pierdut ci reînvie în paginile revistelor diferite modele vestimentare purtate cu placere si astazi”, informeaza institutia de cultura.
Atelierul de confectionat martisoare traditionale va fi organizat la sediul Muzeului de Etno-grafie „Vergu Manaila” în data de 1 martie, iar pe 5 martie va avea loc vernisajul expozitiei temporare „Moda în perioada comunista. Fantezie, rafinament, eleganta”, la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie si Arta (sediul central).
NICUSOR DINCA
Comentarii