Putini oameni înteleg ce înseamna o boala, mecanismul ei de evolutie si cum ar trebui gestionata. Evidentiem un singur element, esential si nu de putine ori chiar vital: în absolut niciun caz, o afectiune oarecare nu se manifesta identic la doi pacienti cu acelasi diagnostic.
Boala prezinta o individualitate, chiar o „personalitate distincta” si de aceea, ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa îsi exploreze corpul – fizic, spiritual, afectiv, energetic, astral – pentru a le cunoaste cât se poate de bine si a putea actiona în sens pozitiv atunci când într-o anumita zona apar dezechilibre.
Va prezentam succint doua exemple în acest sens, în legatura directa cu simptome si manifestari curente, deloc „speciale”.
Pofta de dulce înseamna imunitate scazuta?
Daca în ultima vreme ati mâncat multe dulciuri, daca nu beti suficienta apa sau sunteti supraponderal, toate aceste aspecte pot indica o slabire a sistemului imunitar, care nu mai reuseste sa faca fata presiunilor din exterior.
Este foarte important sa luati masuri de la primele semnale, astfel încât sa nu se prelungeasca aceasta stare. Ele sunt atât de cunoscute, de comune, încât le consideram banale, desi sunt vitale.
În primul rând, somnul are un rol esential, iar 8-10 ore pe noapte sunt „obligatorii”. Nu sariti peste mesele principale si alegeti alimente care sa va furnizeze cât mai multe vitamine. Însa, înainte de a cumpara vitamine de la farmacie, cereti-i medicului de familie sa va prescrie cea mai buna varianta pentru dumneavoastra.
Spre exemplu, femeile au nevoie de mai mult calciu si acid folic. Antioxidantii reduc riscul aparitiei unor boli ce au legatura cu sistemul imunitar scazut si de aceea este importanta alimentatia care contine vitaminele A, C, E si beta-caroten.
Senzatia de greata, manifestata repetat, poate prevesti un atac de cord?
O stare de oboseala ce nu are cauze clare si care va împiedica sa va duceti la bun sfârsit activitatile de zi cu zi, probleme de respiratie, indigestie si stari de anxietate sunt semnale de avertisment asupra unor eventuale probleme cardiace. Cu toate astea, de obicei le ignoram, din simplul motiv ca asociem, de exemplu, o posibila aparitie a unui atac de cord cu durerea din capul pieptului. Este adevarat ca aceasta apare în diferite contexte: daca îsi face simtita prezenta dupa ce ati mâncat, si mai ales daca va aplecati sau va întindeti, fara îndoiala poate fi vorba despre arsuri gastrice.
Daca apare la intervale regulate de timp, fiind însotita de dificultatea de a înghiti, este posibil sa fie vorba despre refluxul gastroesofagian.
O durere apasatoare, aparuta în urma unei activitati fizice solicitante, a stresului si a consumului de apa rece, poate semnala o angina, cauzata de lipsa oxigenului care ar trebui sa ajunga la inima.
Daca durerea este însotita de greata, senzatie de sufocare, tuse si impresia ca durerea se prelungeste la brate, la gât, pe spate sau în abdomen, trebuie apelat fara întârziere serviciul de ambulanta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii