Ne apropiem cu pasi repezi de o noua editie a Oscarurilor, de o noua noapte magica despre care am putea spune, fara teama de a gresi, ca este la fel de incarcata de semnificatii pentru iubitorii filmelor cum este Craciunul pentru credinciosi.
Desigur, coordonatele sunt cu totul altele, dar, chiar daca nu ne place in mod deosebit lumea flamboaianta si pestrita a Hollywoodului, nu putem rata spectacolul noptii de Oscar, cu limuzinele luxoase, actorii eleganti si actritele imbracate in cele mai elegante rochii ale creatorilor de moda, cu discursurile invingatorilor si atitudinile de falsa consolare ale invinsilor.
Dar, indiferent cat de mult am iubi sau am uri aceste manifestari, trebuie sa stim ca multe dintre convingerile pe care marele public le are despre Oscaruri ar putea fi false. De-a lungul anilor, au aparut o multime de mituri despre faimoasele premii si acum a venit vremea sa despartim adevarul de minciuna.
Oscarul aduce sfarsitul carierei?
Multi afirma ca ar exista un „blestem al Oscarurilor”, prin care oricine castiga premiul Academiei de Film isi va vedea curand cariera ruinata. Aceasta legenda urbana isi are originea in anii 30 ai secolului trecut, cand o actrita, Luise Rainer, a avut intr-adevar nesansa de
a-si vedea cariera in lumea filmului risipita, dupa ce a castigat de doua ori la rand Oscarul (in 1937 si 1938). De atunci, toate filmele in care a jucat s-au dovedit niste esecuri, iar actrita a dat vina pe un blestem lansat asupra ei de concurenta invidioasa.
Ideea „blestemului” a fost si mai mult lansata dupa ce o serie intreaga de actori, de la Cuba Gooding Jr si Halle Berry la Adrien Brody, nu au mai avut parte de roluri mari, dupa cucerirea Oscarului. Mitul este insa cu totul fals: potrivit unui sondaj publicat in revista Organization Science, din cei 1.023 de actori laureati cu Oscar, mai bine de patru cincimi si-au vazut cariera imbunatatindu-se considerabil dupa triumf, ca sa nu mai vorbim de situatia financiara!
Femeile care iau Oscarul divorteaza?
Si cum ceva atat de grandios ca Oscarul nu putea sa aiba atasat un singur blestem, gura lumii a mai nascocit ceva: s-a spus ca obtinerea unui Oscar ar fi reteta garantata pentru un divort si ca, odata ce actritele care il primesc ajung acasa, Oscar devine rapid noul barbat din viata lor. In sprijinul acestor afirmatii, „cunoscatorii” aduc si numeroase exemple: Reese Witherspoon, Sandra Bullock, Halle Berry si Hillary Swank au divortat, intr-adevar, la putina vreme de la primirea Oscarului.
Dar iarasi mitul s-a dovedit a fi fals pentru ca acelasi profesor care a realizat sondajul pomenit mai sus a mai facut un alt sondaj (publicat in revista New Republic), analizand cazurile a 808 actori de elita. S-a dovedit ca femeile care au castigat sunt, de fapt, cu 85% mai putin inclinate sa divorteze dupa obtinerea premiului, iar acest lucru pare sa fie valabil si pentru nominalizate – doar 32% dintre acestea au divortat in anii ce au urmat nominalizarii.
Comediile nu au nicio sansa la Oscar?
Exista o veche butada in America, afirmand ca, daca vrei sa te impui la Hollywood, in niciun caz nu trebuie sa te apuci de comedie. Academia iubeste dramele si performantele dramatice, s-a spus si, cu cat un film stoarce mai multe lacrimi, cu atat are mai multe sanse sa se impuna. Dar, desi acest lucru este, intr-adevar, valabil de multe ori, nici comediile nu au fost atat de ocolite de Oscaruri pe cat se crede.
De-a lungul anilor, mai multe comedii, printre care Annie Hall (1977) si Artistul (2011) au fost premiate, in vreme ce alte filme, ca Forrest Gump (1994) si „Omul-pasare” (2014) au fost catalogate drept tragicomedii. La fel, numerosi actori de comedie au fost laureati, precum Woody Allen, Robin Williams si Alan Arkin, ca sa nu mai vorbim de Oscarurile onorifice, cu care multi actori de comedie au fost rasfatati.
Oscarul valoreaza doar un dolar?
Sa presupunem ca sunteti un actor, regizor sau tehnician de geniu si castigati, dupa multe eforturi, Oscarul. Dar se intampla sa nu o mai duceti chiar grozav pe „partea economica” si vreti sa vindeti distinctia, ca sa mai faceti rost de bani. Exista insa o faimoasa regula care spune ca toate Oscarurile trebuie oferite mai intai Academiei de Film, pentru suma modica de 1 dolar si, din nefericire, acest lucru e partial adevarat. Dar asta nu inseamna ca Oscarurile nu valoreaza, practic, nimic.
Mai intai e vorba de statuetele in sine. Potrivit revistei Vanity Fair, in 2011 se estima ca un Oscar valoreaza circa 400 de dolari, ca material si manopera. Regula la care ne-am referit nu a fost introdusa decat dupa 1950 si de aceea Oscarurile castigate pana atunci au putut fi vandute „la liber”. Iar preturile nu au fost deloc mici: Michael Jackson a achizitionat Oscarul pentru „Pe aripile vantului”, in 1999, contra sumei de 1.542.000 de dolari, iar premiul oferit, pentru acelasi film, actritei Vivien Leigh a fost vandut cu 500.000 de dolari.
Anumite roluri sunt „facute” sa castige?
Chiar si unii critici par sa accepte ca exista roluri care sunt un fel de „momeala pentru Oscar”, adica sporesc sansele de castig. De pilda, rolurile in care un actor sau o actrita hetero joaca un rol de gay sau lesbiana. Primul actor care a primit o nominalizare la Oscar pentru un asemenea rol a fost Peter Finch, in 1971. Apoi, in 1986, William Hurt a castigat Oscarul cu rolul din „Sarutul Femeii Paianjen”.
Mitul a dobandit si mai multa credibilitate in 1998, cand Greg Kinnear a castigat Oscarul cu rolul din „Mai bine nu se poate”. Un alt mit este acela ca, daca o actrita apare in scene nud, are mai multe sanse sa triumfe. Dar revista Entertainment Weekly a verificat si acest mit si a ajuns la concluzia ca este, de asemenea, fals: din cele 25 de performante in „costumul Evei”, mai putin de jumatate au fost incununate cu Oscar. Asta ca sa nu mai vorbim de barbatii dezbracati total, care n-au castigat nici macar un premiu!
GABRIEL TUDOR
Comentarii