Teama patologica de paianjeni poate fi vindecata in numai cateva minute, datorita unui tratament inedit dezvoltat de doua cercetatoare ale departamentului de psihologie din Universitatea Amsterdam, Marieke Soeter si Merel Kindt.
Imaginati-va urmatoarea scena: un paianjen aflat intr-un borcan deschis asezat in mijlocul unei camere este privit cu groaza de o femeie. Aceasta participa ca voluntar la un experiment din cadrul unui studiu despre arahnofobie. De data aceasta obiectivul este atingerea creaturii cu mana. Prudenta, pacienta se indreapta spre paianjenul mare cat pumnul sau. Odata ajunsa langa borcan, intinde mana si o introduce in recipient. Si atunci se produce imposibilul: nu numai ca femeia ajunge sa mangaie uriasa vietate, ci ea solicita repetarea experimentului! In mai putin de 2 minute, voluntara s-a debarasat de frica ei handicapanta de arahnide.
Reusita nu tine insa de vreun miracol. In timpul testului pacientei i-a fost administrata o mica doza de propranolol, un beta-blocant utilizat in general impotriva hipertensiunii. Eficacitatea acestui medicament in lupta impotriva arahnofobiei a fost demonstrata la alte 14 persoane testate in cadrul aceluiasi studiu. Voluntarilor nu le venea sa creada ce se intampla si unii chiar au intrebat daca ar putea sa ia paianjenul in mana. Testul descrie in ce mod reuseste propranololul sa inhibe fobia in mai putin de 2 minute. O performanta la care majoritatea psihologilor ajung abia dupa luni sau chiar ani de lucru.
Experimentul cu paianjenul a fost realizat pe 45 de voluntari, toti arahnofobi. Fiecare dintre ei a primit, absolut aleatoriu, fie propranolol, fie un placebo. In final s-a remarcat o scadere radicala a comportamentului patologic la cei care primisera medicamentul, in raport cu cei tratati cu placebo. Efectul e prelungit nu numai pe cateva ore, ci dureaza circa un an. Autorii studiului apreciaza ca propranololul functioneaza ajutand pacientii sa perceapa experiente precum cea cu paianjenul intr-o maniera mai putin traumatizanta. Astfel, tratamentul actioneaza asupra memoriei selective pentru a-i determina pe arahnofobi sa uite traumatismele cauzate de frica lor. In prezent, se lucreaza in vederea testarii unor tratamente contra unor fobii mult mai grave.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii