Epopeea Primului Razboi Mondial Nimic nou pe frontul de vest a dominat premiile BAFTA din acest an, luând sapte premii, inclusiv cel pentru cel mai bun film. De asemenea, a câstigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun film care nu este în limba engleza si cel mai bun regizor pentru Edward Berger.
Cele sapte victorii înseamna ca filmul a doborât recordul BAFTA pentru cele mai multe premii obtinute de un film care nu este în limba engleza.
Spiritele din Inisherin s-a numarat printre ceilalti mari câstigatori, obtinând premiul pentru cel mai bun film britanic si doua premii pentru interpretare.
Marii câstigatori au fost:
– 7 premii – Nimic nou pe frontul de vest
– 4 premii – Spiritele din Inisherin
– 4 premii – Elvis
Scenaristul si producatorul scotian Lesley Paterson a primit premiul pentru cea mai buna adaptare a scenariului pentru Nimic nou pe frontul de vest. Cineastul din spatele epopeii din Primul Razboi Mondial, Edward Berger, a fost desemnat si cel mai bun regizor
Kerry Condon a fost desemnata cea mai buna actrita în rol secundar pentru Spiritele din Inisherin. Vedetele irlandeze Kerry Condon si Barry Keoghan au câstigat premiul pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor în rol secundar, iar filmul a fost desemnat „film britanic remarcabil”, în ciuda decorului si povestii sale irlandeze.
Keoghan, nascut la Dublin, si care a petrecut câtiva ani în centre de plasament în copilarie, si-a dedicat premiul pentru rol secundar „copiilor din zona din care provin si care viseaza sa devina cineva”.
Filmul biografic despre Elvis Presley al lui Baz Luhrmann a fost un alt mare câstigator, luând si el patru premii – cea mai buna distributie, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj si cel mai bun actor în rol principal.
Cele mai mari surprize la ceremonia de duminica au fost la categoriile de actori. Câstigarea premiului pentru cel mai bun actor de catre Austin Butler, relativ nou-venit, i-a permis acestuia sa-i depaseasca pe concurentii sai mai experimentati, Colin Farrell si Brendan Fraser. Esecul lui Farrell este deosebit de notabil – multi au presupus ca acesta era locul unde avea cele mai mari sanse sa câstige. În schimb, au existat victorii în categoriile de roluri secundare pentru colegii sai de scena, Kerry Condon si Barry Keoghan.
Cate Blanchett a fost desemnata cea mai buna actrita pentru interpretarea sa din Tár, în care joaca rolul unui renumit dirijor de orchestra a carui cariera se destrama atunci când este acuzata de abuz. Actrita australiana a declarat ca ultimele 12 luni au demolat ideea ca experientele femeilor nu sunt „monolitice”, adaugând ca rolul ei ca Lydia Tár „a fost o întreprindere periculoasa si cu potential de a pune capat carierei actoricesti”.
Regizorul filmului Spiritele din Inisherin, Martin McDonagh, a acceptat premiile pentru cel mai bun film britanic si cel mai bun scenariu original.
Actorul surdo-mut Troy Kotsur, care a câstigat un BAFTA anul trecut pentru Coda, a anuntat câstigatorul folosind limbajul semnelor si un interpret.
Au mai câstigat Pinocchio al lui Guillermo del Toro (cel mai bun film de animatie), Babylon (cel mai bun design de productie) si Aftersun (debut britanic remarcabil).
Navalnîi a câstigat premiul pentru cel mai bun documentar, iar producatoarea Odessa Rae si-a folosit discursul de multumire pentru a-i aduce un omagiu jurnalistului de investigatie Christo Grozev, care nu a putut fi prezent la ceremonie din cauza unui „risc pentru securitatea publica”.
Baiatul, cârtita, vulpea si calul, adaptat dupa cartea ilustrata de Charlie Mackesy, a câstigat premiul BAFTA pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie britanic.
Emma Mackey, vedeta din Educatie sexuala, a câstigat premiul pentru debut, numindu-si victoria „cu adevarat speciala” si multumind „tuturor distribuitorilor si echipelor cu care am avut privilegiul de a lucra pâna acum”.
Înainte de câstigurile de duminica pentru Nimic nou pe frontul de vest, recordul pentru cele mai multe premii BAFTA pentru un film în alta limba decât engleza era detinut de drama italiana Cinema Paradiso, care a obtinut cinci premii în 1991.
Prezentatorul ceremoniei, la care au participat si William, printul de Walles si mostenitorul la tron al regelui Charles al III-lea, si sotia sa, printesa Kate, a fost Richard E. Grant, care a avut o prestatie sigura si plina de autoironie, cu glume care au fost pe placul publicului.
GABRIEL TUDOR
Comentarii