Aritmia cardiaca înseamna batai neregulate ale inimii; ele apar când semnalele electrice care coordoneaza bataile inimii nu functioneaza corect. Daca simtiti frecvent ca inima bate prea repede, prea încet sau prea tare, faceti o programare la medic.
Acelasi sfat, daca aveti dificultati de respiratie, slabiciune, ameteli, lesin ori stari similare aproape de lesin, dureri sau disconfort în piept. Un tip de aritmie numit fibrilatie ventriculara poate provoca o scadere dramatica a tensiunii arteriale. Colapsul poate aparea în câteva secunde si în curând respiratia si pulsul persoanei se vor opri.
Daca se întâmpla acest lucru, urmati acesti pasi:
– Sunati la numarul de urgenta din zona dumneavoastra.
– Daca în apropiere nu exista nicio persoana instruita în resuscitarea cardiopulmonara (RCP), efectuati procedura doar cu mâinile.
– Apasati puternic si rapid pe centrul pieptului, cu o frecventa de 100-120 de compresii pe minut, pâna sosesc paramedicii; nu trebuie sa faceti respiratie de salvare.
– Daca dumneavoastra sau altcineva cunoasteti RCP, începeti procedurile; aceasta poate ajuta la mentinerea fluxului de sânge catre organe, pâna când se poate administra un soc electric (defibrilare).
Daca în apropiere este disponibil un defibrilator extern automatizat (DEA), cereti cuiva sa preia dispozitivul si urmati instructiunile. Defibrilatorul extern automatizat este un dispo-zitiv portabil de defibrilare care poate elibera un soc ce poate reporni bataile inimii. Nu este necesara nicio pregatire pentru a opera un defibrilator extern automatizat, el va va „spune” ce sa faceti, fiind programat sa permita un soc doar când este cazul.
Aritmiile cardiace sunt asociate cu un risc crescut de cheaguri de sânge. Daca un cheag se desprinde, acesta poate calatori de la inima la creier, provocând un accident vascular cerebral (AVC).
Diluantii de sânge pot reduce riscul de AVC legat de fibrilatia atriala si alte aritmii. Medicul va determina daca un medicament pentru subtierea sângelui este potrivit pentru pacientul respectiv sau nu. În caz ca o aritmie provoaca simptome de insuficienta cardiaca, metodele de control al ritmului cardiac pot îmbunatati functia cardiaca. Modificarile stilului de viata pentru a reduce riscul de boli de inima pot ajuta la prevenirea aritmiilor cardiace.
Un stil de viata sanatos pentru inima include: – o dieta sanatoasa pentru inima; – practicarea de activitati fizice; – mentinerea unei greutati corporale sanatoase; – excluderea totala a fumatului; – limitarea sau evitarea cofeinei si a alcoolului; – reducerea stresului, deoarece stresul intens si furia pot cauza probleme de ritm cardiac; – folosirea medicamentelor conform instructiunilor si consultarea medicului în acest sens.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii