Pentru orice persoana implicata in lumea cinematografiei, Oscarul reprezinta incununarea unei cariere de succes – fie ca este vorba de actorie, regie, decoruri, muzica, machiaj sau alte domenii.
Dar nu intotdeauna mult ravnitul premiu vine dupa numeroase esecuri anterioare – cum a fost cazul celebrului „ghinionist” Leonardo di Caprio, care si-a vazut dupa ani de zile talentul rasplatit – ci chiar de la debut. Caci unii actori sunt suficient de norocosi (si de talentati, fireste!) pentru a obtine Oscarul chiar la debut.
Lupita Nyong’o
Desi nu era chiar o novice in cinematografie atunci cand a primit rolul Patsey din filmul „12 ani de sclavie”(Oscar, in 2013), realizand chiar singura un film documentar, in 2009, Lupita a debutat in pelicula lui Steve McQueen cu un succes rasunator: pe langa Oscar, ea a mai fost rasplatita cu peste 50 de premii pentru acest rol, uimind criticii de la cele mai importante festivaluri de film din lume.
Anna Paquin
Cu mult inainte de a straluci in True Blood, pe vremea cand era doar o fetita de 9 ani, Anna Paquin a obtinut primul ei rol in The Piano, impunandu-se la auditii in fata altor 5.000 de fete – inclusiv sora ei. Singura experienta actoriceasca anterioara? Jucase rolul unui… sconcs, intr-o piesa pusa in scena la scoala! Si totusi, la doar 11 ani, ea a primit Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar, in 1994.
Harold Russell
In 2014, Barkhad Abdi a fost nominalizat la Oscarul pentru rol secundar masculin dupa primul lui film – inainte de a fi lider al piratilor somalezi in „Capitanul Phillips”, el lucrase ca sofer. Dar nu este singurul actor amator care a avut onoarea sa se apropie de un Oscar – unii l-au si castigat. De pilda, Harold Russell, un veteran din Al Doilea Razboi Mondial, care si-a pierdut ambele maini in conflict. El este singurul om care a cucerit doua premii ale Academiei Americane de Film pentru acelasi rol.
In 1946, a fost declarat „cel mai bun actor in rol secundar”, pentru prestatia din „Cei mai buni ani ai vietii noastre”. Al doilea a fost un Oscar onorific, pentru „speranta si curajul aduse veteranilor de razboi”. In 1992, el a vandut, in mod controversat, statueta de aur, pentru a plati cheltuielile de spitalizare ale sotiei sale – desi din 1950 castigatorii Oscarurilor nu si-au vandut trofeul fara sa-l ofere mai intai Academiei, pentru suma simbolica de 1 dolar.
Barbra Streisand
Este destul de dificil sa cuceresti un Oscar, dar Barbra Streisand se numara printre putinii performeri care au reusit sa colectioneze nu doar Oscarul, ci si alte premii, precum Emmy, Grammy si Tony!
La doar patru ani dupa ce fusese nominalizata la premiile Tony pentru rolul din „Funny Girl”, fara sa obtina distinctia, Streisand a cucerit, in 1968, Oscarul pentru acelasi rol, acumuland – de asta data pentru calitatile sale vocale, si premiile Emmy si Grammy, dar si un Tony onorific, in 1970.
Julie Andrews
Initial, simpatica actrita a refuzat rolul titular din Mary Poppins, fiindca nu voia sa debuteze in cinematografie fiind… insarcinata. Insa studiourile Disney au decis sa amane filmarile pana dupa nastere, deoarece producatorii considerau ca Andrews este perfecta pentru acest rol. Nu
s-au inselat: actrita a castigat Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin in 1965, fiind nominalizata, un an mai tarziu, si pentru „Sunetul muzicii” – dar din pacate nu s-a impus din nou…
Tatum O’Neal
La 10 ani, Tatum O’Neal a devenit cel mai tanar castigator de Oscar din istorie, invingand-o pe colega sa de platou, Madeline Kahn, care avea 31 de ani, in cursa pentru „cel mai bun rol secundar feminin”. Ea incepuse filmarile la „Luna de hartie”, alaturi de tatal ei, Ryan O’Neal, in 1973, cand avea 9 ani.
GABRIEL TUDOR
Comentarii