In pofida unor evidente mai degraba… dogmatice, postul in sine reprezinta mult mai mult decat o „regula” de natura religioasa. In fond, fiind vorba despre un anume mod de hranire pe o perioada mai lunga ori mai scurta, in prim-plan sta sanatatea persoanei care posteste. Nu intamplator, multi considera aceasta procedura benefica si chiar necesara pentru organism. Asadar, pentru asemenea perioade sunt recomandate anumite suplimente de vitamine sau minerale sau anumite alimente care sa suplineasca lipsa produselor de origine animala?
Tensiunea arteriala si metabolismul, in prim-plan
Este evident faptul ca obiceiurile stravechi si traditiile au ajutat oamenii sa gaseasca echilibrul trupului si sufletului prin post si rugaciune. De pilda, exista studii care arata in post scaderea LDL colesterolului („rau”) si a raportului LDL/HDL, a tensiunii arteriale, limitarea consumului de zahar, indulcitori, scaderea ponderala si asa mai departe.
Prin postul ortodox, se elimina treptat consumul de carne, oua, lapte si derivatele sale si se creste aportul de carbohidrati, cereale, fructe si legume, leguminoase, nuci, seminte, adoptandu-se practic o dieta vegetariana. Daca este echilibrat, acest regim nutritionist nu limiteaza aportul de proteine si de aminoacizi esentiali. O alimentatie bine echilibrata presupune sa nu uitam de vitamine si minerale, de aminoacizii esentiali si constituentii absolut necesari pentru o buna functionare a proceselor metabolice.
Tinand cont de faptul ca in post se limiteaza consumul de carne, oua, lapte, peste, cele mai frecvente deficite apar in randul constituentilor acestora: aminoacizii esentiali, vitaminele din grupul B, vitamina D (asimilata din peste si din oua). Prin consumul de soia, tofu, linte, nuci, seminte, quinoa si cereale putem suplini aceste deficite. Incluzand in alimentatie seminte de in, nuci, seminte de chia sau de canepa, putem recupera din acizii omega-3 si omega-6, pe care in perioada postului ii pierdem prin eliminarea altor alimente.
Varietate pentru sanatate
Cu privire la vitamine si minerale, studiile de specialitate au aratat ca aportul de vitamine din grupul B (cu prioritate, B2 riboflavina si B12 ciancobalamina) scade. De asemenea, atentia trebuie indreptata spre deficitul de aport de vitamina D, iod, zinc, fier, calciu. Context in care, desigur, fiecare isi pune problema de baza: cum le suplinim?
Vitamina B12 poate fi „recuperata” din suplimente, muraturi, drojdie sau din produse obtinute din boabe de soia fermentate. Surse vegetale excelente de fier sunt legumele verzi (spanacul, urzicile, stevia, leurda, salata), nucile, semintele de chia. Fasolea si nucile contin zinc, iar calciu gasim in conopida, broccoli, tofu, varza si spanac.
In acelasi timp, algele, cartofii, afinele, sarea alimentara furnizeaza iodul de care avem nevoie, iar pentru vitamina D ar trebui consumate suplimente, mai ales daca postul se tine pe o perioada mai lunga. In concluzie, daca este bine echilibrata, alimentatia in timpul postului poate asigura toti nutrientii de care avem nevoie. Sfatul specialistilor este sa se mizeze pe varietate, incluzand in alimentatie multe fructe, legume si leguminoase, cereale, nuci si seminte.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii