Ridicat in regiunea Loch Duich, pe o insula localizata in vestul Scotiei, Castelul Eilean Donan
este una dintre cele mai reprezentative imagini scotiene, marturie in piatra a istoriei tarii. Inconjurat de munti impaduriti, impresioneaza prin aerul sau romantic si multe cupluri de tineri aleg acest loc pentru desfasurarea nuntii lor. Numele castelului provine din gaelica de la cel al insulei, care l-a randul ei l-a primit dupa episcopul Donan, sfantul irlandez venit in Scotia in jurul anului 580 si caruia i-au fost inchinate mai multe biserici.
Se pare ca intre secolele al VI-lea si al VIII-lea a fost ridicata pe insula o cladire crestina. In urma cercetarilor arheologice au fost gasite fragmente de piatra vitrificate, supuse la temperaturi foarte ridicate, acestea fiind materialele folosite in acest gen de lucrari.
La inceputul secolului al XIII-lea se inalta pe insula o constructie mare de piatra ca o defensiva puternica impotriva popoarelor din nord, care doreau sa cucereasca zona. Ulterior aceasta a fost folosita drept bastionul unor clanuri stabilite in castel.
Structura fortificata ridicata de Alexandru al II-lea cuprindea intreaga insula si se crede ca avea sapte turnuri conectate printr-un zid masiv. De-a lungul timpului, din motive necunoscute, castelul a inceput sa-si restranga dimensiunile astfel incat in secolul al XIV-lea ajunsese la o cincime din volumul original. S-a spus ca o constructie atat de mare avea nevoie de mult prea multe persoane pentru a fi aparata, lucru deosebit de greu pentru cei aflati in cetate.
In anul 1719 castelul este implicat intr-o revolta masiva din regiune. Fiind ocupat de liderii jacobiti si de o garnizoana de soldati spanioli, guvernul britanic trimite trei nave de razboi pentru a inabusi revolta. Zidurile groase de 5 metri rezista bombardamentului tunurilor britanice dar in cele din urma castelul este cucerit. Inauntru sunt gasite 343 de butoaie cu praf de pusca si ofiterul comandant ordona ca acesta sa fie folosit pentru distrugerea castelului. Dupa exploziile care au loc, intregul castel este ruinat si ramane astfel in jur de 200 de ani.
In 1911 colonelul John Mac Rae-Gilstrap cumpara insula si incepe reconstructia fortaretei. El incearca sa refaca vechea constructie incorporand o mare parte din ruinele ramase din 1719 si adaugand un pod. Urmeaza o munca de 20 de ani si, in 1932, castelul este redeschis. Noul proprietar a ridicat aici si un monument pentru cei din Clanul MacRae care au luptat in razboi.
In 1955 castelul a fost deschis si publicului. Este insa conceput si ca o casa de familie. In aripa de sud-vest este o expozitie in care este prezentata istoria insulei si a castelului. De aici se ajunge in curtea mare, ce ofera privelisti superbe, inainte de a intra sa se viziteze cele trei etaje ale castelului. Camerele au aproape toate un aer medieval.
La parter se afla Camera de primire, cu un superb tavan de piatra. De aici se ajunge in Salonul Banchetelor, cea mai mare incapere din castel care poate gazdui pana la 90 de persoane si in care se organizeaza nuntile. Sala are un tavan mare facut din brad Douglas, expediat din Columbia Britanica. Se mai pot vizita dormitoarele, bucataria si un mic muzeu. In exterior se ajunge la Memorialul de razboi al membrilor clanului MacRae si la ruinele turnului medieval.
Castelul a folosit drept decor la o serie de filme ca Highlander, realizat in 1984, si avandu-l ca protagonist pe Sean Connery sau un James Bond cu Pierce Brosnan in 1999. Traditia spune ca in secolul al XIV-lea in castel s-a refugiat rebelul Robert Bruen in timp ce era urmarit de britanici si exista si povestile cu fantome care bantuie locul. Una dintre ele este cea a unui soldat spaniol ucis in 1719, care merge purtandu-si capul sub brat iar alta este cea a unei femei, Lady Mary, care se plimba prin dormitoare.
IRINA STOICA
Comentarii