O interesanta carte a aparut de curând la Humanitas Fiction: este vorba despre noul roman al scriitoarei chiliene Isabel Allende, Jocul Ripper (în traducere din spaniola de Cornelia Radulescu). Cu aceasta carte, Isabel Allende încearca sa se departeze de stilul literar care a consacrat-o, cel al realismului magic si al fictiunii istorice, si abordeaza o tematica noua.
Vorbind despre momentul inspiratiei, Isabel Allende spune: „Cartea asta s-a nascut pe 8 ianuarie 2012 pentru ca agenta mea, Carmen Balcells, ne-a sugerat lui Willie Gordon, sotul meu, si mie sa scriem un roman politist la patru mâini. Am încercat, dar dupa douazeci si patru de ore a fost clar ca proiectul avea sa se termine cu un divort, drept care el s-a apucat de cel de-al saselea roman politist, iar eu m-am închis sa scriu singura, ca de obicei”.
„Jocul Ripper este un amestec straniu: o sarbatoare literara plina de elemente din Agatha Christie, James Patterson si Tom Clancy, o combinatie între o poveste politista si o saga romantica”, scrie The Guardian. „Jucatorii de Ripper erau un grup select de ciudati raspânditi prin toata lumea, care comunicau prin Internet pentru a-l prinde si anihila pe misteriosul Jack Spintecatorul, depasind obstacole si învingând dusmanii aparuti pe parcurs. În calitate de maestra de joc, Amanda planuia fiecare aventura în functie de abilitatile si limitele personajelor pe care jucatorii si le creau drept alter ego.
Un baiat din Noua Zeelanda, ramas paraplegic ca urmare a unui accident si tintuit într-un scaun cu rotile, dar cu mintea libera pentru a rataci prin lumi fantastice si a se transporta atât în trecut, cât si în viitor, adoptase rolul Esmeraldei, o tiganca vicleana si curioasa. Un adolescent din New York, solitar si timid, care locuia cu mama si de doi ani nu iesise din camera sa decât ca sa mearga la baie, era sir Edmond Paddington, colonel englez la pensie, machist si infatuat, expertul în arme si strategii militare.
La Montréal era o fata de nouasprezece ani, care-si petrecuse scurta viata mai mult prin clinici specializate în dereglari alimentare si-si inventase personajul Abatha, un medium în stare sa citeasca gândurile, sa induca amintiri si sa comunice cu fantomele. Un orfan afro-american de treisprezece ani, cu un IQ de 156, bursier al unei academii pentru copii supradotati din Reno, alesese sa fie Sherlock Holmes, caci facea deductii si tragea concluzii fara pic de efort. Amanda nu avea un personaj anume. Rolul ei era sa conduca jocul si sa vegheze la respectarea normelor, însa în afacerea asta cu baia de sânge si-a permis oarece schimbari. De exemplu, a mutat actiunea, traditional plasata în Londra anului 1888, la San Francisco în 2012. Si, încalcând regulamentul, si-a atribuit un ajutor, un mercenar, un politai numit Kabel, un cocosat nu foarte mintos, dar ascultator si loial, însarcinat sa-i execute ordinele, oricât de trasnite ar fi fost. (…)”.
Cam acesta ar fi, pe scurt, subiectul romanului. „Jocul Ripper e un excelent roman politist, iar Allende ramâne aceeasi remarcabila povestitoare. Proza ei e sclipitoare si plina de gratie, caci autoarea are capacitatea de a scrie deopotriva un roman de actiune, dar si de dragoste. Cartea te subjuga, se joaca cu mintea ta, te amuza”, este de parere publicatia Minneapolis Star Tribute.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii