Medicina populara româneasca cunoaste si utilizeaza de cel putin câteva sute de ani calitatile vindecatoare ale unui arbore comun, frecvent întâlnit în locurile cu multa umezeala: salcia. Principala sa virtute terapeutica a facut de altfel ca aceasta sa fie supranumita, dupa ce farmacia de sinteza a acaparat domeniul tratamentelor si vindecarilor, „aspirina verde”.
Salcia este primul copac care înfrunzeste primavara în tara noastra. Se gaseste cel mai adesea în locuri umede. Cea mai importanta utilizare a plantei iubitoare de apa este în tratamentele naturiste. În perioada primaverii, de la salcie se recolteaza coaja de pe ramurile tinere, de 2-3 ani, se usuca bine si se macina. Pulberea obtinuta se foloseste în scop terapeutic, deoarece contine acid acetilsalicilic (aspirina). Pe lânga aceasta substanta valoroasa, pulberea mai contine amidon, proteine, lipide, tanin, celuloza, vitamine si minerale. Datorita acestor componente, salcia are efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare, sedative, hemostatice, astringente si antireumatismale.
De mai multi ani, în magazinele naturiste se gaseste o gama larga de produse pe baza de pulbere din coaja de salcie. Din produsul respectiv se poate face ceai, infuzie sau decoct, folosite atât intern, cât si extern. Cu ceaiul se poate face gargara pentru tratamentul laringitei si faringitei. Infuzia este recomandata în ameliorarea simptomelor gripei, racelii sau a durerilor de oase. Decoctul de salcie este indicat în caz de febra, nevralgie, reumatism, guta sau stomatita. Ca uz extern, în cazul ranilor si ulceratiilor, se folosesc comprese cu infuzie de salcie, aplicate direct pe zonele afectate, iar decoctul este folosit în combaterea transpiratiei picioarelor.
Pentru tratarea bolilor reumatice (artrita, guta, poliartrita reumatismala, reumatism articular acut, spondilita anchilozanta), se pun 2 linguri de scoarta maruntita la 250 ml apa, se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Preparatul este un foarte bun remediu antiinflamator, care se consuma câte o lingura din ora în ora, pâna la trecerea durerilor. Salcia intra în compozitia ceaiului antireumatic. În caz de spondiloza, puneti 100 g scoarta maruntita la 1 litru de apa, fierbeti 30 de minute, strecurati în cada de baie si stati circa 30 de minute în apa la temperatura corpului. Acest tratament se face zilnic în cura de 21 de zile, care se poate repeta de 3-4 ori pe an.
De retinut si atentionarea ca leacurile pe baza de salcie sunt contraindicate în afectiunile renale, astm bronsic si dermatite de contact, iar supradozajul poate provoca toxiinfectii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii