De la „Mata Hari” si pâna la „James Bond”, filmele cu agenti secreti au fost mereu o specialitate hollywoodiana foarte gustata de cinefili. Ceea ce putini cunosc e faptul ca unora dintre actori, asemenea roluri le-au priit atât de bine, încât ei nu s-au putut abtine pâna n-au intrat si în viata reala în pielea unor agenti secreti. Chiar daca astfel de situatii vi s-ar parea rarisime, aflati ca au existat o sumedenie de actori de prima mâna care n-au ezitat sa se joace „de-a spioni” si în realitate.
Frank Sinatra
Implicarea celebrului cântaret si actor în afacerile cu Mafia americana – al carui „capo di tutti capi”, Sam Giancana, i-a fost prieten apropiat – este binecunoscuta. Dar, în paralel cu relatiile pe care le-a dezvoltat cu oamenii faradelegii, Sinatra a fost angajat si în legaturi strânse cu oamenii legii. Desi nu exista documente oficiale care sa demonstreze apartenenta lui Sinatra la serviciile secrete, numeroase marturii, inclusiv din partea familiei sale, înclina spre o asemenea ipoteza.
Fiica lui, Tina, a dezvaluit dupa moartea „Vocii” (cum a fost poreclit Sinatra) ca tatal ei a facut numeroase servicii CIA. „Tata nu a lucrat ca spion, în sensul clasic al termenului, dar a actionat ca mesager secret pentru CIA. Ce livra? Oameni. Da, da, ati auzit bine. Având faima pe care o avea, tatal meu putea calatori oriunde în lume la bordul avionului sau particular si nimeni nu-l întreba nimic. Când CIA voia sa scoata din America un om fara ca acesta sa lase vreo urma, apelau la tata si respectivul, pur si simplu, disparea”, preciza Tina Sinatra.
Marlene Dietrich
A fost una dintre cele mai celebre actrite, dar si o oponenta înversunata a regimului nazist. Pe lânga spectacole gratuite date pentru soldatii americani pe front, ea s-a implicat si în actiuni de spionaj, transmitând OSS (predecesoarea Agentiei Centrale de Informatii a SUA) date importante despre efortul militar nazist, gratie rudelor sale ramase în Germania. De altfel, personajul Bridget von Hammersmarck din controversatul film al lui Quentin Tarrantino, „Inglorius Basterds”, a fost inspirat de Marlene Dietrich. Dar faptul ca era cunoscuta repulsia ei fata de nazisti, actrita supranumita „Îngerul Albastru” nu i-a împiedicat pe sefii FBI sa o supravegheze îndeaproape, considerând-o „agent dublu”. Totusi, la finele razboiului, ei i-a fost decernata „Medalia Libertatii”.
Cary Grant
Cine ar putea crede ca întruchiparea americanului de rând, cumsecade si inocent – actorul Cary Grant – ar fi putut juca vreodata rolul de spion? Ei bine, nici macar el! Pentru ca, poate nu stiati, lui Grant i s-a oferit rolul lui James Bond, dar el l-a refuzat, politicos, declarând ca n-ar avea nicio credibilitate în acest rol. Si totusi, asta nu l-a împiedicat sa faca pe spionul în viata reala. El a lucrat, în timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, pentru serviciile secrete britanice, desi nu s-a miscat de la Hollyywood!
Nu, nu a încercat sa fure secrete americane sau altceva de genul asta, ci misiunea lui se rezuma de a-i spiona pe simpatizantii, stiuti si nestiuti, ai lui Hitler, printre colegii lui de platou – inclusiv pe actori celebri, precum Erol Flynn, care manifesta o mare afinitate fata de regimul nazist. Pentru rapoartele sale, în 1947 Grant a primit Medalia Regelui – oficial „pentru servicii aduse cauzei libertatii”.
John Ford
Probabil cel mai mare regizor american din toate timpurile, Ford a fost ofiter de Marina în rezerva si a realizat, pentru OSS, mai multe filmari secrete, într-una din misiuni, din timpul bataliei de la Midway, fiiind ranit de japonezi – motiv pentru care avea sa fie si decorat, dupa razboi. Tot dupa razboi, gratie filmelor sale de propaganda, a fost oficial numit în fruntea serviciului cinematografic al OSS si în functia de consilier personal al sefului organizatiei, William Donovan.
Greta Garbo
Una dintre primele „bombe sexy” din Cetatea Filmului, actrita suedeza nominalizata de patru ori la Oscar s-a retras în plina glorie, în 1941. Potrivit unora, aceasta retragere subita nu a fost întâmplatoare, întrucât Garbo fusese recrutata de serviciile speciale britanice.
Una dintre misiunile pe care le-a avut, în timpul razboiului, a fost sa-si asume o identitate falsa si sa aduca un barbat din Copenhaga în Marea Britanie, fapt pe care l-a reusit cu ajutorul trimisului special al lui Churchill, spionul canadian Sir William Stephenson. Va întrebati cine era barbatul danez pe care Garbo l-a scos ilegal din tara? Nimeni altul decât Niels Bohr, fizicianul care-si va aduce, câtiva ani mai târziu, o contributie esentiala la fabricarea primei bombe atomice!
Leslie Howard
Cu chipul lui angelic, actorul Leslie Howard, neuitatul Ashley din „Pe aripile vântului”, ar putea parea foarte putin potrivit rolului de spion. Si totusi, el a activat în serviciile secrete britanice, desfasurând misiuni importante pentru acesta, în cursul ultimei conflagratii mondiale. Astfel, potrivit autorului spaniol Jose Rey Ximena, Howard a fost acela care l-a convins, în numele lui Churchill, pe dictatorul spaniol Franco, sa nu intre în razboi de partea Axei.
Gratie unei foste iubite, apropiata acum cercurilor franchiste, Howard a putut avea o întrevedere cu Franco, în urma careia acesta l-a asigurat ca Spania va ramâne neutra. La întoarcerea spre Londra, avionul în care se afla Howard a fost doborât de germani, iar cunoscutul actor si-a pierdut viata.
GABRIEL TUDOR
Comentarii