Am primit la redactie numarul din iulie al revistei Constelatii diamantine, revista de cultura universala fondata la Craiova in septembrie 2010, redactor-sef Doina Dragut.
Aflam din consemnarea Doinei Dragut ca anul acesta, Festivalul Mondial de Poezie, ajuns la cea de a XII-a editie, a avut loc la Craiova, in perioada 16-21 iunie, eveniment care a reunit poeti din Argentina, Mexic, Brazilia, Chile, S.U.A., Senegal, Congo, India, Grecia, Italia, Spania, Bulgaria, Serbia, Kosovo, Belgia, Romania, Macedonia, Muntenegru etc.
Timp de o saptamana, Craiova a fost capitala mondiala a Poeziei.
„Acest eveniment unic desfasurat la Craiova, ce se constituie ca o intalnire a spiritelor inalte, care inca mai cred in cultura, in iubire si in valori, a reunit poeti de prestigiu din intreaga lume, figuri proeminente ale tarilor lor, voci distincte in spatii culturale diverse, cativa nominalizati la Premiul Nobel pentru literatura, presedinti de academii, profesori universitari, jurnalisti etc. Acest demers cultural este inedit si sustine ideea ca la Craiova te poti intalni cu poezia tocmai pentru ca evenimentele din perioada Festivalului au ca scop promovarea acestei forme de arta prin integrarea sa in viata cetatenilor”.
Presedintele Academiei Internationale „Mihai Eminescu” si cel care a adus Poezia la Craiova este prof. univ. dr. Ion Deaconescu, personalitate culturala, care in alocutiunea sa a spus ca „Festivalul Mondial de poezie Mihai Eminescu a reusit sa fie un mijloc de promovare si diseminare a poeziei fara frontiere, ca si a diversitatii culturale, a respectului fata de limba, istorie, iar traditiile si patrimoniul cultural al participantilor trebuie valorificate”.
Desfasurat sub egida Academiei Internationale „Mihai Eminescu” si a Academiei Europene de stiinte, Arte si Litere din Paris, „acest Festival a pus pe harta culturii de pretutindeni numele unui oras emblematic: Craiova – a mai spus Ion Deaconescu. Au avut loc dezbateri, mese rotunde, recitaluri, schimburi de idei si opinii. Poetii invitati au citit din creatiile lor la Liceul „Voltaire”, unitate de invatamant preuniversitar, infiintat sub egida Universitatii din Craiova, cu scopul de a atrage tanara generatie in tainele cuvintelor. Apoi Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova a fost gazda unor dezbateri culturale, pentru a sublinia ideea ca uneori oamenii au nevoie de alinare si prin poezie. Intr-un nou si elegant tramvai al RAT Craiova, cititorii au avut prilejul sa intalneasca poeti de pe tot mapamondul, au putut dialoga cu ei, au primit carti.
Programul a inclus si o vizita in municipiul Calafat, unul dintre porturile fluviale de pe Dunare ale Romaniei, precum si un important punct de trecere a frontierei cu Bulgaria, unde a fost organizat un eveniment la Muzeul de Arta si Etnografie, gazduit de Palatul Marincu. S-a vizitat orasul si Monumentul Centenarului Independentei, realizat in 1977 de sculptorul Pavel Bucur.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii