In fiecare an se lanseaza o serie de filme de razboi incredibile. Acoperind atat conflicte istorice fictive, cat si reale, multe dintre ele ajung sa fie aclamate de critici si sa aiba succes.
In timp ce pasionatii de drame sau comedii au propriile opinii cu privire la ceea ce face o pelicula excelenta, putem fi cu totii de acord ca cele mai bune filme de razboi includ secvente de lupte intense.
Urmatoarea lista de filme include doar cateva dintre cele mai bune scene de lupta care au aparut vreodata pe marele ecran.
Gettysburg (1993)
Regizat de Ronald F. Maxwell, miniseria devenita film Gettysburg (1993) poate fi descrisa ca o epopee a Razboiului Civil american. Filmul ii are in distributie pe Martin Sheen, Tom Berenger si Jeff Daniels si se concentreaza pe luptele intense care au avut loc la Gettysburg, intre 1-3 iulie 1863.
Batalia de la Gettysburg a produs cele mai multe pierderi de vieti omenesti dintre toate angajamentele din Razboiul Civil si este considerata punctul de cotitura in lupta armatei Uniunii impotriva Confederatiilor. Filmul prezinta scene de lupta bine realizate, cu mii de actori marsaluind spre moarte in timpul „Atacului lui Pickett”.
In afara scenelor de batalie din film, spectatorii au ocazia sa vada planificarea facuta de ambele tabere inainte de intalnirea care a schimbat istoria, totul pe fondul unei coloane sonore epice.
Gladiator (2000)
Nu aveam cum sa prezentam o lista a celor mai bune scene de lupta din filme fara sa includem filmul Gladiator din 2000. Pelicula regizata de Ridley Scott, in care Russell Crowe joaca rolul lui Maximus Decimus Meridius, prezinta mai multe batalii, dar cea mai de impact este cu siguranta scena de deschidere.
Inainte ca spectatorii sa fie constienti de ceea ce au urmarit, pe ecran apar soldati ai Imperiului Roman decimand complet triburile din Germania.
Filmul nu este lipsit de inexactitati, inclusiv utilizarea armelor dintr-o perioada de timp complet diferita. Dar nimeni nu poate nega caracterul epic al scenei de deschidere, mai ales atunci cand este asociat cu discursul memorabil al lui Russell Crowe.
Dunkirk (2017)
Intre 26 mai si 4 iunie 1940, peste 338.000 de soldati francezi si britanici au fost evacuati din portul Dunkerque, in Franta. In urma invaziei armatei germane, trupele aliate s-au trezit incoltite de-a lungul coastei franceze.
A urmat o evacuare in masa, care a avut ca scop intoarcerea cat mai multor trupe in Marea Britanie. In 2017, filmul lui Christopher Nolan despre aceasta evacuare, intitulat simplu Dunkirk, a avut premiera in cinematografe. Avandu-i in rolurile principale pe muzicianul si actorul britanic Harry Styles si pe debutantul Fionn Whitehead, filmul aduce pe marele ecran teroarea pe care au simtit-o trupele aliate in timpul evacuarii.
Desi nu este neaparat o scena de batalie, propriu-zis, unul dintre cele mai memorabile momente ale filmului este cel in care britanicii sunt pozitionati pe plaja. In timp ce asteapta evacuarea, ei aud sirenele avioanelor germane Junkers Ju 87B. Ceea ce urmeaza arata cu acuratete cat de multa teama putea insufla celor de la sol sunetul sinistru produs de avioane.
Salvati soldatul Ryan (1998)
Una dintre cele mai realiste reprezentari ale debarcarilor aliate din Ziua Z, Salvati soldatul Ryan il urmareste pe capitanul John H. Miller, interpretat de Tom Hanks, in timp ce isi asuma sarcina de a-l salva pe soldatul James Francis Ryan, interpretat de Matt Damon.
Filmul a avut un succes de critica, iar Steven Spielberg a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Scena de batalie speciala la care ne gandim din film este cea in care Aliatii debarca in Normandia.
Peste 1.500 de figuranti au fost angajati pentru ca scena sa para realista, majoritatea dintre ei alergand pe plaja Omaha, doar pentru a fi secerati de focurile de arma germane. Daca asociem varsarea de sange si moartea cu coloana sonora intensa a scenei si cu sunetele de pe campul de lupta, putem intelege de ce a avut un asemenea impact asupra spectatorilor.
Nimic nou pe frontul de vest (2022)
Incheiem lista noastra cu cea mai recenta versiune a filmului Nimic nou pe frontul de vest – o alta versiune a fost realizata in 1930. Lansat pe Netflix in octombrie 2022, filmul ofera cea mai realista si brutala descriere a romanului din 1928 al lui Erich Maria Remarque.
Desi am optat sa alegem o singura scena de batalie, cu acest film adoptam o abordare diferita, deoarece cea mai mare parte a filmului are loc pe campul de lupta si prezinta in mod realist conditiile brutale cu care se confrunta soldatii in timpul conflictului de transee din Primul Razboi Mondial.
GABRIEL TUDOR
Comentarii