Cu o saptamana inaintea Pastelui, Editura Humanitas Fiction a lansat romanul Omul din Nazaret scris de Anthony Burgess, aparut in colectia Raftul Denisei si in traducerea Danei Craciun.
Istoria lui Isus, asa cum este descrisa in cele patru Evanghelii din Noul Testament, este una dintre naratiunile universale care exercita o fascinatie permanenta. Prin Omul din Nazaret, Anthony Burgess se alatura grupului select de artisti care au imbogatit colectia de reprezentari ale personajului biblic (printre care se numara si autorul acestor randuri). Cartea lui Burgess, care a plecat de la scenariul pe care el l-a scris pentru filmul lui Franco Zeffirelli Isus din Nazaret (1977), a aparut in 1979 si reconstituie parcursul lui Isus intr-un dialog permanent cu Scripturile.
Sunt prezente personajele, intamplarile din Evanghelii, dar intervin si elemente noi, explicatii ce par sa submineze naratiunea canonica. Cum sugereaza chiar titlul, „accentul cade pe omul din Nazaret, pe dimensiunea umana a lui Isus, pentru care divinul pare nu arareori o povara. Aceasta esenta umana constituie aspectul cel mai convingator al romanului”.
„Isus plasmuit de Burgess este insa mult mai mult decat un personaj care isi urmeaza constiincios si resemnat destinul hotarat de o instanta mai inalta, deviind, pe alocuri, de la naratiunea standard si reconturand parcursul mai aproape de omenesc decat de divin. Intreaga sa prezenta este coplesitoare, de la fizicul impresionant, atletic, la vocea tunatoare prin care isi manifesta atat bucuriile, cat si frustrarile. Naratorul sceptic, neimplicat, la care recurge Burgess, are si el un rol important in felul in care Omul din Nazaret devine o reimaginare plina de verva a traditionalei istorii biblice”.
Biografia lui Anthony Burgess (25 februarie 1917 – 22 noiembrie 1993) este bogata si complexa. Romancier, dramaturg, eseist, compozitor, libretist, traducator si critic, viata si arta sa tin amandoua de paradox. S-a nascut la Harpurhey, o suburbie a Manchesterului, a studiat engleza la Universitatea din Manchester si a intrat in armata in 1940. Dupa demobilizare, a predat mai multi ani, mai intai in Anglia si apoi in Malaysia si Brunei.
Printre romanele sale se numara trilogia The Long Day Wanes, alcatuita din Time for a Tiger (1956), The Enemy in the Blanket (1958) si Beds in the East (1959), la care se mai adauga Ochii doamnei mele, O poveste despre viata amoroasa a lui Shakespeare (Nothing Like the Sun: A Story of Shakespeare’s Love Life, 1964; Humanitas Fiction, 2015); Enderby Outside (1968), The Clockwork Testament, or Enderby’s End (1974), Omul din Nazaret (Man of Nazareth, 1979; Humanitas Fiction, 2018), Moartea la Deptford (A Dead Man in Deptford, 1993; Humanitas Fiction, 2015). Un roman care a facut multe valuri datorita ecranizarii sale este Portocala mecanica (A Clockwork Orange, 1962, 2012; Humanitas Fiction, 2014) care a devenit o carte-cult despre violenta dusa la paroxism, consecintele reprimarii tuturor instinctelor agresive si anularea posibilitatii de a alege. Pe langa cele peste treizeci de romane, Burgess a scris scenarii de film, studii critice, biografii, simfonii si un libret de opera.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii