„Seniorul Inelelor” sub semnul unei cifre norocoase: 13
Indiferent de numarul Oscarurilor pe care le va primi pe 24 martie (când va avea loc festivitatea de premiere), epopeea fantastica regizata de Peter Jackson – „The Lord of the Rings” („Seniorul Inelelor”) – este deja un film de top. Cu cele 13 nominalizari obtinute pe 12 februarie la diferite categorii, filmul si-a adjudecat deja un loc de cinste în istoria premiilor Oscar; pâna în prezent, doar alte doua filme („Eve” si „Titanic”) au reusit sa depaseasca aceasta performanta, iar alte sase au atins aceeasi cifra norocoasa: 13.
„Seniorul Inelelor” sub semnul unei cifre norocoase: 13
Indiferent de numarul Oscarurilor pe care le va primi pe 24 martie (când va avea loc festivitatea de premiere), epopeea fantastica regizata de Peter Jackson – „The Lord of the Rings” („Seniorul Inelelor”) – este deja un film de top. Cu cele 13 nominalizari obtinute pe 12 februarie la diferite categorii, filmul si-a adjudecat deja un loc de cinste în istoria premiilor Oscar; pâna în prezent, doar alte doua filme („Eve” si „Titanic”) au reusit sa depaseasca aceasta performanta, iar alte sase au atins aceeasi cifra norocoasa: 13. Epopeea lui Peter Jackson a fost apreciata de juriul care a decis asupra nominalizarilor la Oscar drept un candidat puternic în competitia pentru cel mai bun film, regizor, rol secundar masculin (Ian Mckellen), montaj, costume, imagine, sunet, efecte speciale, melodie originala etc.
Câtiva dintre contracandidatii acestui film sunt deopotriva… multi-nominalizati si plini de sperante si de sanse în cucerirea mult râvnitelor trofee. Astfel, „Moulin Rouge”, comedia muzicala a lui Baz Luhrmann, s-a ales în total cu opt nominalizari, „A Beautiful Mind”, drama lui Ron Howard, de asemenea cu opt nominalizari, „Gosford Park” al lui Robert Altman, cu sapte iar „In the Bedroom” regizat de Todd Field, cu cinci. Reamintim ca „Moulin Rouge” si „A Beautiful Mind” vin din urma încununate deja cu premii importante obtinute la Globul de aur; primul si-a înscris în palmares trei „Globuri” iar al doilea doua, la categoriile cele mai prestigioase (cel mai bun film dramatic si cel mai bun actor într-un rol principal – Russell Crowe).
În privinta actorilor nominalizati la categoria cel mai bun într-un rol principal, de remarcat este faptul ca pentru prima data în istoria Oscarurilor doi din cei cinci vizati sunt actori de culoare: Will Smith, care interpreteaza rolul celebrului campion de box Muhammad Ali („Ali”) si Denzel Washington („Training Day”). Contracandidatii lor sunt: Russell Crowe („A Beautiful Mind”), Sean Penn („I am Sam”) si Tom Wilkinson („In the Badroom”).
Australianul Russell Crowe are emotii mari, pentru ca anul trecut a mai câstigat un Oscar pentru cel mai bun actor („Gladiatorul”) si daca anul acesta va iesi din nou învingator, va avea un nou statut: va fi unul dintre foarte putinii actori care au câstigat doi ani consecutiv un Oscar pentru aceeasi categorie. Tom Hanks este, de exemplu, unul dintre reprezentantii acestei elite, dupa ce a câstigat în 1994 si 1995 câte un Oscar pentru rolurile din „Philadelphia” si „Forest Gump”.
Si la categoria cea mai buna actrita într-un rol principal s-a constatat o optiune a juriului mai putin obisnuita: o nominalizare a fost atribuita unei actrite de comedie (Renee Zellweger – „Jurnalul lui Bridget Jones”). Celelalte patru au revenit actritelor: Halle Berry („Monster’s Ball”), Judi Dench („Iris”), Nicole Kidman („Moulin Rouge”) si Sissy Spacek („In the Bedroom”).
De un succes remarcabil s-a bucurat, la categoria cel mai bun film strain, productia franceza „Le fabuleux destin d’Amélie Poulain” (cinci nominalizari) care pare a fi favorita numarul unu în competitia cu „Elling” (Norvegia), „Lagaan” (India), „No Man’s Land” (Bosnia-Hertegovina), „El hijo de la novia” (Argentina).
Nominalizarile s-au facut pe baza optiunilor unui… electorat format din 5700 de persoane, reprezentante ale publicului.
Gladiatorul II – un film „corigent” la istorie
Lansat la mai bine de 20 de ani dupa original, Gladiatorul II...
Comentarii