Este greu sa ne imaginam o lume fara filmele noastre favorite, dar, daca viata ar fi fost putin mai cruda, multe productii clasice n-ar fi existat, din simplul motiv ca regizorii lor n-ar fi mai apucat sa le faca sau sa termine! Din fericire pentru noi toti, asa cum veti putea afla din materialul care urmeaza – ei au reusit sa o pacaleasca pe Doamna cu Coasa – asta daca nu cumva insasi Doamna cu Coasa e cinefila si a preferat sa vada filmele acestor regizori, decat sa-i ia cu ea…
Clint Eastwood
Poate cel mai de succes actor devenit regizor, Clint Eastwood a creat o serie intreaga de clasice ale genului, precum „Necrutatorul” sau „O fata de milioane”. El este totodata si regizorul filmukui „Sully” (2016), inspirat de miraculoasa aterizare a unui avion de pasageri pe raul Hudson. Si poate ca niciun alt regizor nu ar fi fost capabil sa redea mai bine ca Eastwood tensiunea unui asemenea film, deoarece actorul si regizorul american a fost el insusi la un pas de o catastrofa aviatica. Cand a izbucnit razboiul din Coreea, Eastwood, pe atunci un tanar de 21 de ani, a fost inrolat in armata. In timpul unui zbor cu un vechi bombardier, motoarele avionului in care se afla au inceput sa dea rateuri, insa pilotul a reusit o proba de maiestrie, amerizand fortat in… ocean, dar intr-o zona plina de rechini. Priceput inotator, viitorul actor si regizor a inotat mai bine de un kilometru pana la tarm, devenind, probabil, primul regizor care a scapat teafar dintr-o amerizare fortata si a ecranizat o alta!
Mel Gibson
Ca actor, sa lucrezi cu Mel Gibson nu e cea mai fericita experienta! Asta o pot spune si actorii filmului sau, „Apocalypto” (2006), care au suferit rupturi musculare, intinderi de ligamente si alte probleme pe perioada filmarilor. Nici el n-a scapat insa teafar atunci cand a filmat „Inima neinfricata”. Fiind si regizor, si actor principal, in una dintre scene Gibson calarea un cal antrenat sa se ridice pe picioarele din spate atunci cand actorul tragea puternic de haturi. S-a inceput filmarea, dar Gibson s-a dezechilibrat si a cazut pe spate, iar armasarul, surprins, s-a pravalit peste el. Din fericire, membrii echipei de filmare i-au sarit la timp in ajutor regizorului si acesta a scapat nestrivit, ci doar cu o glezna fracturata si cu nasul spart.
James Cameron
James Cameron este „regele lumii”, cum spunea un celebru personaj al sau in „Titanic”, regele Hollywood-ului si regele oceanului – mucalitii chiar afirma ca el a petrecut mai mult timp sub apa decat multi pesti! Caci, inainte de a regiza „Titanicul”, el s-a scufundat pentru a vedea epava acestuia si a devenit, in 2012, primul om de pe planeta care a efectuat o scufundare solitara in adancul Gropii Marianelor! Desigur, toata aceasta activitate subacvatica n-a fost lipsita de pericole si intr-un rand Cameron a fost la un pas sa se inece. Incidentul s-a petrecut in timpul filmarilor la „Abisul”, unul dintre cele mai bune thrillere SF realizate vreodata. Pentru ca nu a vrut sa puna in primejdie viata colegilor sai, Cameron nu a filmat in ocean, ci intr-o piscina uriasa.
Pentru a filma sub apa, el si-a ingreunat costumul cu 20 kg de metal, si-a scos labele de inot si a renuntat si la un scafandru profesionist, care ar fi trebuit sa-l pazeasca. In schimb, i-a cerut asistentului de regie sa-i reaminteasca sa-si schimbe butelia cu oxigen din cand in cand. Dar acesta a uitat si Cameron, captivat de ce filma, a realizat ca ramasese fara oxigen cand deja era tarziu. Panicat, a inceput sa-si smulga „lestul” de pe costum si sa se ridice spre suprafata. Scafandrul de siguranta a remarcat ce se intampla si a incercat sa-l impiedice sa iasa brusc, fara decompresie, oferindu-i masca lui de respirat, dar Cameron l-a lovit in fata si a iesit totusi deasupra apei, fara a resimti, in mod uimitor, efectele nocive ale presiunii. Adrenalina, bat-o vina!
Brian de Palma
In anii 70-80 ai secolului trecut, Brian de Palma s-a impus ca unul dintre cei mai temerari regizori. Atitudinea lui ar putea fi explicata prin firea rebela, adesea la limita legii si chiar dincolo de ea. Cand avea 22 de ani, de Palma traia la New York si intr-o seara, dornic de aventura, a baut ceva mai mult si a furat o motocicleta. A urmat o goana ca-n filme, cu politia dupa el, iar urmarirea s-a incheiat cu „rebelul” impuscat in picior si internat la cel mai apropiat spital.
Viitorul regizor a petrecut un timp dupa gratii, arestat preventiv, dar, recunoscandu-si vina, s-a ales la proces doar cu o pedeapsa cu suspendare. Cu siguranta ca, daca politistul care l-a impuscat „gresea” tinta, tragand mai sus, nu am mai fi avut parte de capodopere cu multe impuscaturi, precum „Scarface”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii