Pe 10 august, la Muzeul National de Arta al Romaniei, in Galeria de Arta Veche Romaneasca, a avut loc o interesanta conferinta intitulata „Biserici in biserici: micro-arhitecturi liturgice”. Cu aceasta ocazie, Anita Paolicchi, specialista in istoria artei, a vorbit despre „micro-arhitecturile” de argint care se afla in colectiile MNAR. Cercetatoarea este cunoscuta pentru numeroasele sale studii privind Balcanii, locul de intalnire culturala, artistica si religioasa intre Orient si Occident, transmite Agerpres.
Un lucru extrem de interesant, in cursul conferintei au fost prezentate unele dintre cele mai interesante obiecte din expozitia permanenta a muzeului si anume „chivoturile cu forma arhitecturala (multe dintre ele fiind marturisiri ale frumu-setii artistice din vremea lui Constantin Brancoveanu), dar si cateva exponate care se afla in depozitul muzeului si care sunt putin cunoscute publicului”.
Analiza acestor obiecte micro-arhitecturale permite dezvoltarea catorva teme complementare pentru intelegerea nu numai a obiectului insusi, ci si a societatii in care a fost creat, folosit, pastrat. „Fiind cel mai important vas sacru, chivotul a fost folosit si pentru a transmite mesaje suplimentare de tip politic: forma lui, care reprezinta des biserica pentru care a fost comandat, devine un instrument ce intareste legatura dintre ctitor si edificiu, mai ales in momentele istorice in care apararea ortodoxiei devine un instrument politic in combaterea presiunii atat otomane, cat si habsburgice. Aceste obiecte pot fi astfel discutate din multe puncte de vedere, cu argumente strict istorico-artistice, dar si intr-un sens mai amplu, istorice, antropologice si teologice”.
Un adevarat eveniment cultural, conferinta si obiectele prezentate au permis „cunoasterea unor obiecte care – fiind pastrate in depozite – sunt inaccesibile si, de asemenea, ofera o intelegere mai buna a unor obiecte care, vazute in expozitia permanenta, sunt apreciate de obicei numai pentru valoarea lor estetica”.
Iata si cateva informatii legate de autoarea conferintei: Anita Paolicchi este doctorand in istoria artei la Universitatea din Florenta (Scoala doc-torala interuniversitara „Pegaso”, la universitati din Florenta, Pisa, Siena). In anul 2015 a terminat un masterat in istoria artei la Universitatea din Pisa, cu o lucrare despre argintariile liturgice bizantine si postbizantine, cu forma arhitecturala, iar in anul 2016 a terminat un masterat in istorie medievala si premoderna la Universitatea din Cluj-Napoca, cu o lucrare despre temele apocaliptice in operele argintarilor sasi luterani din Transilvania. Parti din aceste cercetari au fost prezentate la conferinte nationale si internationale la Venetia, Paris, Bucuresti si Oxford.
O desfatare culturala de care au avut parte cei prezenti, un eveniment cu care nu te intalnesti in fiecare zi, drept pentru care, toate multumirile Muzeului National de Arta al Romaniei.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii