Pentru foarte multe persoane, se stie, tentatia majora a sezonului cald este marea sau macar statul la soare in preajma unei ape. Comoditatea unui mod de usoara „infrumusetare” a propriului corp prin bronzare (desi tot mai multi medici spun ca plaja, oricum am practica-o – la soare sau… la umbra, folosind sau nu creme de protectie, timp de 10 minute sau 3 ore etc. – dauneaza sanatatii organismului!) anuleaza de multe ori ideea drumetiilor montane care ne calesc si ne mai curata cumva plamanii de impuritatile atmosferei orasului. Cel mai grav este insa faptul ca unii parinti de copii mici nu tin seama de avertismentele pertinente si isi expun odraslele cu sarg actiunii razelor solare. Pentru ca „asa au auzit de la cineva” ca se fixeaza cel mai bine vitamina D in micul trup atat de vulnerabil!
Ce spun insa dermatologii despre asemenea practici? Pentru parintii care isi duc bebelusii la mare: daca micutul are sub 6 luni, trebuie sa cautam umbra. Astfel, specialistii atrag atentia ca expunerea copiilor nou-nascuti la razele de soare, neprotejati pe perioade lungi de timp, poate cauza arsuri grave.
Pentru a feri copiii de radiatii sunt recomandate cremele speciale de protectie si locurile umbroase. Cand mergem la plaja trebuie sa cautam o zona cu umbra, in principiu sa nu ducem copilul mai mic de 6 luni, iar daca o facem, sa o facem gradual. Numai dupa 6 luni putem sa stam la soare, dar sub umbrela, il imbracam pe micut cu hainute care au o textura densa, prin care sa nu patrunda foarte mult soarele. De fapt, ideal ar fi sa luam hainute „speciale”, cu protectie solara, dar acestea sunt destul de costisitoare si va trebui sa ii aplicam creme de protectie solara. Produsul protector trebuie aplicat cu circa o jumatate de ora inainte de expunerea la soare si reinnoit la doua ore sau dupa ce copilul iese din apa, dupa cum recomanda medicii dermatologi.
Totodata, specialistii recomanda masuri de protectie suplimentare pentru nou-nascuti, daca sunt transportati cu autoturismul. Este nevoie de mare atentie la ceea ce se intampla in masina, la radiatiile de tip UVA (ultravioletele de tip A), adica cele care bronzeaza, insa patrund prin geamul masinii; prin urmare, asigurati copilul, protejand parbrizul cu foliile speciale, care formeaza o bariera in fata razelor soarelui. Specialistii neonatologi sustin ca un copil nu va trebui expus razelor de soare dupa ora 10:00, intrucat spre pranz si dupa aceea, pana catre seara, riscul aparitiei de arsuri se mentine foarte ridicat, in special pentru pielea tanara si vulnerabila a micutilor.
Trebuie sa mergem cu copiii mici in toate locurile posibile care le sunt favorabile – munte si mare, delta si padure, dealuri cu plante salbatice etc., pentru ca este bine ca un copil sa fie scos cat mai mult timp afara, in natura. Micutii trebuie tinuti cat mai multe ore pe zi in aer liber, cat mai putin in casa si in fata ecranelor. La mare nu trebuie sa fie expusi caniculei si radiatiilor de la orele pranzului, doar dimineata pot fi scosi la plaja, intre orele 8:00 si 10:00, deoarece la pranz, cand soarele este foarte puternic, riscam insolatii si arsuri. Copilul trebuie scos in mod progresiv la soare, avand cu capul acoperit.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii